Najnovije

Al Bagdadijeva smrt nije rešenje svih problema

Vođa terorističke Islamske države je mrtav – i predsednik Donald Tramp se ponosno busa u grudi zbog tog „uspeha“. Ali, slavljeničko raspoloženje nije na mestu, smatra Karla Blajker, dopisnica Dojče vele iz Vašingtona.

Al Bagdadi (Foto: Jutjub)

Predsednik SAD Donald Tramp je majstor teatra. Održavajući napetost, u subotu uveče je tvitovao: „Upravo se desilo nešto značajno!“

Mislio je na smrt Abu Bakra al Bagdadija. Vođa terorističke Islamske države poginuo je u napadu na severozapadu Sirije. Vojnici SAD su se u subotu iskrcali iz više helikoptera pred kućom u kojoj se nalazio Al Bagdadi. Terorista je pobegao u tunel u kojem je aktivirao eksploziv tako da je ubio sebe i svoje troje dece.

„SAD su privele pravdi svetskog teroristu broj jedan“, rekao je Tramp u nedelju novinarima u Beloj kući: „Tri godine sam tragao za njim.“

Predsednik hoće da Al Bagdadijevu smrt predstavi kao svoj lični uspeh – uspeh na Bliskom istoku mu dobro dođe. Povlačenje jedinica sa severa Sirije koje je Tramp najavio početkom meseca, i kojem je usledila vojna ofanziva Turske na kurdske jedinice, okrenulo je protiv njega čak i najbliže saradnike iz redova Republikanaca.

Kurdi koji su se u regionu borili protiv ID na  strani SAD osetili su se prevarenim. A iznad svega je bila zabrinutost zbog pitanja hoće li povlačenje SAD dovesti do jačanja terorističkih grupacija u Siriji. Ministar odbrane Mark Esper je prošle nedelje pomenuo da je stotinu boraca ID  za vreme turske vojne ofanzive pobeglo iz jednog zatvora.

Tako da je smrt najtraženijeg teroriste došla kao poručena. Poruka je otprilike: Pomalo je nesrećno što je u akciji poginulo i troje dece, ali nije bilo mrtvih Amerikanaca!

Izgleda da je to način razmišljanja u Vašingtonu gde se ova akcija slavi kao veliki uspeh. No, bar vojnim stratezima bi trebalo da bude jasno: Al Bagdadijeva smrt neće rešiti nijedan od problema pred kojima se SAD nalaze na Bliskom istoku.

Donald Tramp bi rado da se što pre povuče iz „beskonačnih ratova“ u regionu. Pri tome je njemu, kanda, svejedno koje saveznike dovodi u nepriliku ili čak gubi na duži rok.

Jedan mrtvi vođa IS ne može da posluži kao kompenzacija za teroriste koji su pobegli iz zarobljeništva. I ne može da povrati poverenje Kurda koje su SAD ostavile same i koji su u ofanzivi turske armije izgubili drugove ili članove porodice.

Ako izuzmemo probleme koji i dalje postoje – vojska SAD je obavila jednu misiju onako kako je to zamišljao vrhovni zapovednik. Tramp se u svom govoru zahvalio Rusiji, Turskoj, Siriji, Iraku i kurdskim borcima u Siriji. Ali, najviše se sam busao u grudi.

Neposredno nakon što je objavljena vest o Al Bagdadijevoj smrti, iz Trampovog štaba za izbornu kampanju je, prema pisanju Vašington posta, potencijalnim pomagačima poslato elektronsko pismo u kojem je pisalo: „Predsednik Tramp je priveo pravdi svetskog teroristu broj jedan.“

Kada su 2011. godine specijalci SAD, dok je predsednik bio Barak Obama, ubili Osamu bin Ladena, Tramp se žalio da je smešno zbog toga hvaliti Obamu. „Prestanite da hvalite Obamu zbog ubistva Bin Ladena“, napisao je kao tadašnja zvezda rijaliti-programa na Tviteru, „Bin Ladena su ubili specijalci.“ U više televizijskih nastupa, Tramp je tada ponavljao da se Obama nezasluženo hvališe smrću vođe terorista.

Posle Al Bagdadijeve smrti, iz Bele kuće se čuje drukčija pesma.

Libijci traže pomoć Rusije, imperija dolazi na crni kontinent. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Dojče vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA