Najnovije

ON JE PRVI SRBIN KOJI JE KOMANDOVAO S-400! Oborio ponos američke avijacije F-16, a NATO ga se plaši

Priliku da komanduje ruskim raketnim sistemom S-400 van Rusije i Belorusije imalo je svega nekoliko oficira na svetu. Jedan od njih je i brigadni general Vojske Srbije Tiosav Janković (45), koji se nalazi na čelu 250. raketne brigade za PVD, RV i PVO.

Janković (Foto: Jutjub)

Ovaj rođeni Užičanin svoje umeće i privrženost otadžbini pokazao je još maja 1999. godine, tokom NATO agresije, kada je sa nepunih 25 godina kao mladi oficir zadužen za vođenje raketa oborio američki avion F-16. Tim avionom tada je upravljao potpukovnik Dejvid Goldfajn, sadašnji komandant Američkog ratnog vazduhoplovstva. Za svoje postignuće, Janković je odlikovan Ordenom za hrabrost. 

NJemu je sada pripala čast da predvodi tim srpskih oficira za obuku rukovanjem ruskim sistemima S-400 i "pancir S", kako u Rusiji, tako i na tlu Srbije. Ovi moćni kompleksi dopremljeni su prošle nedelje u našu zemlju po odluci predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina na drugu etapu zajedničke vežbe Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga RF "Slovenski štit 2019", koja je juče završena. 

General Janković pristao je da podeli svoje impresije o rukovanju "Putinovim čedom". 

- Radili smo sa najsavremenijim raketnim sistemima S-400 i "pancir S-1", razmenili iskustva sa ruskim kolegama o načinu organizovanja sistema PVO i taktici upotrebe raketnih jedinica PVO u uslovima savremenih pretnji iz vazdušnog prostora. Ova vežba je imala veliki znjačaj jer nam je dala dragocena iskustva, kroz nju se unapređuje obučenost pripadnika brigade, podiže njena operativna sposobnost i stvaraju uslovi za buduću saradnju - objašnjava general Janković. 

On je opisao i kako je vežba izgledala.

- Obrazovali smo zajedničku grupaciju PVO od pripadnika naših i ruskih snaga, s ciljem odbijanja masovnog udara iz vazdušnog prostora. Uvežbavali smo rad zajedničkog komandnog mesta i rad borbenih posluga na otkrivanju ciljeva u VAP i elektronskim fiktivnim dejstvima po realnim ciljevima, koje su imitirali naši vazduhoplovi - zaključuje general Tiosav Janković. 

Biografija generala Jankovića

* Rođen je 29. septembar 1974. godine u Užicu

* Završio je srednju tehničku školu i Vojnu akademiju, smer PVO

* U profesionalnu vojnu službu stupio je 1997. godine. 

* Završio je Visoke studije bezbednosti i odbrane 2017. 

* Tokom NATO agresije 1999. obavljao je dužnost oficira za vođenje raketa

* Za učešce u obaranju aviona F-16, odlikovan je Ordenom za hrabrost

* Delovi tog aviona i danas se nalaze u našem Muzeju vazduhoplovstva

Vučić: Čast videti generala Jankovića na delu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posebno je istakao zasluge i umeće generala Jankovića za rukovanje sistemima S-400 i "pancir S".

- Srećan sam što smo danas mogli da vidimo i brigadnog generala Tiosava Jankovića, koji je bio u Rusiji na obuci, a koji mnogo toga zna i mnogo je važan za uspostavljanje ovih sistema i njihovo delovanje ovde na teritoriji Republike Srbije - istakao je Vučić tokom obilaska vojne vežbe.

Libijci traže pomoć Rusije, imperija dolazi na crni kontinent. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA