Najnovije

SVD: Švedska je neutralna i ne sme da bude uz SAD u ilegalnim ratovima na Bliskom istoku!

Švedska vlada predložila je produženje roka svog vojnog kontingenta u Iraku, ali takva bi odluka mogla uvući Stokholm u regionalnu igru velikih sila, pišu Rolf Anderson, Anders Bjornson i Lars Gunar Lilestrand u svom članku za list Svenska Dagbladet. Prema njihovim rečima, obzirom na to da su snage proameričke koalicije u regiji raspoređene na vrlo sumnjivim osnovama, a švedske trupe su u nepotrebnom riziku, njihova prisutnost na Bliskom istoku ne odgovara nacionalnim interesima zemlje.

Švedska armija (Foto: Jutjub)

Švedska vlada podnela je parlamentu predlog za produženje boravka švedskih trupa u Iraku u sklopu operacije pod američkim patronatom. To znači da Švedska od ovog trenutka postaje učesnik u širem sukobu na Bliskom istoku, koji je turskim napadom na Siriju ušao u novu, aktivnu fazu.

„Veza sa Sirijom je očigledna i opasna”, u svom članku za list Svenska Dagbladet pišu Rolf Anderson, Anders Bjornson, i Lars Gunar Lilestrand, urednici koji zagovaraju nesvrstanost Švedske u vojnim blokovima.

Štaviše, koalicija nema mandat za održavanje mira od Veća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Sjedinjene Države i Rusija nisu bile zainteresovane za njega, što je omogućilo tim zemljama da unaprede štite vlastite interese. Istovremeno, švedska vlada odgovara na poziv Iraka iz 2014. godine, smatrajući to legitimnim opravdanjem za učestvovanje u operaciji, što je vrlo upitno i ne opravdava učestvovanje Švedske u igri velikih sila.

U regiji su intervenisale obe velike sile. Američka koalicija u Iraku i Siriji, dok je Rusija samo u Siriji. Istovremeno, nastavljaju autori, Rusija je dobila poziv sirijske vlade, izgleda vrlo opravdano, dok je američka koalicija intervenciju izvela ilegalno i bez poziva.

Koalicija sponzoririsana od SAD pokrenula je vazdušne napade u Siriji, ne samo radi uništavanja ID i drugih terorističkih grupa, već i zbog borbe protiv sirijske vlade. Sjedinjene Države podržale su razne grupe, uključujući islamske fundamentaliste, koje su pokušale svrgnuti vladu u Damasku, pišu švedski novinari.

Nakon neuspelih pokušaja pronalaska pouzdane alternative sirijskoj vladi, Sjedinjene Države odlučile su podržati Kurde na severu Sirije. Iako se Vašington sada odrekao te strategije, koalicija je nekako pokušala opravdati svoju prisutnost na severu Sirije.

“Međutim, nikad nije bilo razloga za t “, naglašavaju Anderson, Bjornson i Lilestrand.

Švedska je od samog početka podržavala protivterorističku operaciju. 2016. Je ministrica spoljnjih poslova Margot Valstrom izjavila je sledeće: „Zajedno s ostalim koalicijskim partnerima nastojimo dugoročno stabilizovati situaciju u Iraku i Siriji raznovrsnom pomoći, koja uključuje političku i vojnu potporu, kao i razvojnu pomoć.“

„Stokholm je takođe odlučio pridoneti uspehu sirijske opozicije. Međutim, sada znamo da je ta podrška, najverovatnije, otišla na grupe koje su se borile protiv sirijske vlade vojnim sredstvima, kao i na takozvanu Slobodnu sirijsku vojsku, turske plaćenike koji se bore protiv Kurda na severu Sirije“, priznaju Anderson, Bjornson i Lilestrand.

Istovremeno, autori vladine inicijative izbegavaju spominjati “ilegalnu intervenciju koalicije u Siriji”. Na primer, predlog sadrži frazu: “Vojna akcija koalicije u Iraku naziva se operacijom potpore. Međutim, čitaoc je ovde zaveden, jer u okviru operacije nema razlike između operacija u Iraku i Siriji.“ Švedska vlada tvrdi da će ostati u Iraku zato što bi se ID mogao vratiti.

“Međutim, ovo je neuverljiv argument. Još u januaru 2017. je iračka vlada objavila pobedu nad ID u ovoj zemlji”, podsećaju autori.

Podrška akcijama strane vojske u Iraku vrlo je upitna. Istovremeno, nekoliko glavnih iračkih stranaka već je zatražilo povlačenje trupa svih stranih država s teritorija svoje zemlje.

„Postoje razlozi za verovanje da je vlada spremna udovoljiti američkim zahtevima za očuvanjem koalicije. Takva će služba imati svoju cenu, ali je vrednost mala”, kažu Anderson, Bjornsson i Lilestrand.

U slučaju da Švedska pristane ostaviti trupe u Iraku, to bi moglo dovesti do njenog uvlačenja u beskrajni regionalni sukob. Inicijativa napominje da je, kada su tenzije između Vašingtona i Teherana dovele do “povećanja ukupnog nivoa pretnje”, švedska vojska “obustavila svoju aktivnost”. Drugim rečima, govorimo o riziku da bude uvučena u sukob, kao i o pretnji napada proiranskih milicija, koje bilo koji strani kontingent u Iraku smatraju delom američke grupe.

“Kako se švedsko vođstvo može upuštati u tako rizične eksperimente, ako uzmemo u obzir činjenicu da istinski švedski interesi nemaju nikakve veze s tim, apsolutno je nerazumljivo”, ogorčeno pišu autori članka.

Nitko ne zna kako će se situacija razvijati na Bliskom istoku, regiji u kojoj se međusobno bore regionalne i svjđetske sile. Američka operacija je element ove igre, a Švedska učestvuje u tome.

“Stoga parlament mora odustati od očuvanja švedskog vojnog kontingenta u Iraku i držati se podalje od Sirije”, pozivaju Rolf Anderson, Anders Bjornson i Lars Gunar Lilestrand.

Pročitajte OVDE   šokantnu analizu koja otkriva slabosti američkog superaviona u sukobu sa Irancima.

Izvor: SVD/logicno. com/Nermin N.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA