Najnovije

AMERIKANCI SPREMAJU PAKLENU ZAMKU SRBIJI: Traže da priznamo tzv. Kosovo, a onda sledi "NATO kišobran"

Problem Kosova s jedne i BiH sa druge strane trebalo bi rešavati u paketu, navodno je zaključeno u raspravi pred Potkomitetom za Evropu i regionalnu bezbednost i Komiteta za spoljne poslove američkog Senata.

Ilustracija (Foto: eur.army.mil/ Pravda)

- Mi očekujemo da će nova (tzv.) kosovska vlada demonstrirati svoju posvećenost ovim zajedničkim ciljevima tako što će suspendovati takse uvedene na robu iz Srbije i BiH koje su nanele štetu međunarodnoj poziciji Kosova. Naredna vlada bi takođe trebalo jasno da izloži građanima (tzv.) Kosova značaj povratka dijalogu i pregovorima – istakao je Metju Palmer, specijalni izaslanik Stejt departmenta.

Komentarišući ove navode, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić kaže da Vašington sagledava Kosovo i Metohiju i BiH, ali i Severnu Makedoniju kao jedinstven paket. 

- To su za SAD međusobno povezana pitanja jer Vašington želi da uspostavi ekskluzivno zapadno prisustvo i uticaj u čitavom regionu. U tom smislu, posle zaključenja Prespanskog sporazuma, priželjkivao se i "brz dogovor" Beograda i Prištine i naše priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Ipak, Amerikanci izgleda da ne shvataju da to nije realno. Otuda razmišljanja da se pitanja KiM i BiH mogu lakše rešiti u paketu, nekakvom međunarodnom konferencijom dejtonskog tipa, u cilju da se suzbije uticaj Rusije i region stavi pod američki i NATO kišobran – upozorava Paić.

Američki analitičar Januš Bugajski, saradnik Centra za analizu evropske politike u Vašingtonu koji je učestvovao u raspravi u Senatu ocenjuje da su rešenja hitno potrebna. 

- Idealan scenario bio bi da Srbija prizna (tzv.) Kosovo kao nezavisnu državu, ali to se čini malo verovatnim u skoroj budućnosti – zaključuje on.

Odmazda SAD prema Turskoj je propala! Sve je srušila Kina. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA