Najnovije

HARADINAJ "IZVISIO": Edi Rama druguje sa Kurtijem, ali jedna stvar je ostala ista

Prvo je bio pobednik, pa čovek sa kojim će praviti "veliku Albaniju", a onda i "magarac" i onaj koji ne razume stvari. To je u najkraćem odnos doskorašnjeg kosovskog i albanskog premijera Ramuša Haradinaja i Edija Rame.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Međutim, izgleda je Rama ovih dana našao novog kosovskog prijatelja koji bi, ukoliko bude izabran, mogao da mu bude i kolega po funkciji - Aljbina Kurtija, lidera Pokreta "Samoopredeljenje" sa kojim se ovih dana intenzivno druži.

Tako je Rama ekspresno za vrlo kratko vreme zamenio ljude sa kojima se druži i posluje, pa je novog druga našao u Kurtiju, čija je stranka na oktobarskim izborima na KiM osvojila najviše glasova.

Ipak, postoji jedna stvar koja se nije promenila, bilo da je reč o jednom ili drugom Raminom drugu - ideja o stvaranju "velike Albanije".

Ni za prištinsku, ni za ovdašnju javnost nije nepoznanica da je Kurtiju, koji će najverovatnije biti Haradinajev naslednik i kosovski premijer, "velika Albanija" ideja koja mu nije strana, naprotiv.

On je nebrojeno puta ponovio da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca, a isto tako nije nepoznanica da u svojoj kancelariji ne drži zastavu takozvanog Kosova, već Albanije, zbog čega su pojedine diplomate odbijale da se slikaju sa njim.

Međutim, sa svim tim problem nema Edi Rama, koji je praktično stare partnere, odnosno vladajuću većinu na KiM, zamenio novim, koji tek treba da preuzmu vlast. Međutim, vreme nije gubio, pa se ovih dana u nekoliko navrata družio sa Kurtijem koji, praktično, još nije imenovan na novu funkciju.

Sve to dešavalo se u Tirani, gde je Kurtija primio u večernjim satima i gde je, kako su preneli tamošnji mediji, sastanak trajao gotovo pet sati. Zanimljivo je da je do njega došlo i 14 meseci nakon što su se poslednji put videli.

Međutim, to nije jedino mesto gde su se sreli. Naime, Kurti i Rama bili su na filmskom setu, tačnije sastali su se i u pauzi snimanja filma u kome glumi francuski glumac Žerar Depardje. Mnogi će reći jedna lepa, opuštena, drugarska priča.

Međutim, "ljubav" Rame i Haradinaja ne funkcioniše već neko vreme, a koliko su se stvari pogoršale govori i to da je on sada već bivšeg kosovskog premijera nazvao i magarcem.

Kako se stvari menjaju, može se videti iz nekoliko primera. Ilustracije radi, svojevremeno je, tačnije oko dve i po godine, kada je Haradinaj nakon hapšenja u Francuskoj po poternici Srbije, pušten na slobodu, Rama ga je nazvao pobednikom. Naime, on mu je tada poželeo dobrodošlicu nazad u Prištinu.

Onda su se desili izbori, Haradinaj je izabran za premijera i, očekivano, saradnja je tekla kako treba. Štaviše, Albanija je bila prva zemlja u koju je Haradinaj otišao kao predsednik vlade, a dočekao ga je naravno Rama.

Štaviše, njih dvojica su pre oko godinu dana dogovorili ukidanje carinskih stopa između Kosova i Albanije, roming u telekomunikacijama i potpisali još sedam sporazuma u različitim oblastima. Zajednička sednica dve vlade održana je u Peći, a sa tog događaja je ostala upečatljiva slika kako članovi obe vlade, ukljkučujući i Haradinaja i Ramu, rukama pokazuju dvoglavog orla.

Ubrzo nakon toga usledio je i prvi sukob i to oko korekcije granica sa Srbijom, odnosno idejom koju je zastupao kosovski predsednik Hašim Tači kao mogućim rešenjem za kosovski problem. U isto vreme, Haradinaj je izričit uvek bio kada je reč o korekciji granica.

Tada su prištinski mediji pisali da je Rama "sa emocijama u glasu", rekao da je "magarac svako ko kaže da je Hašim Tači izdajnik".

Međutim, razlaz u mišljenjima desio se i ove godine i to u Berlinu, gde su lideri Zapadnog Balkana na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona razgovarali o taksama od 100 odsto koje je Priština uvela na srpsku robu.

Kako je nakon tog skupa pojasnio Haradinaj, Rama je od njega je tražio da takse ukine. Međutim, oglasio se Rama da pojasni da je "Ramuš, nažalost, lagao" zato što niko od njega nije tražio da ukine takse, već je zatražena suspenzija".

Međutim, tu nije bio kraj jer je i nakon tog skupa Rama imao potrebu da pojasni Haradinajevo ponašanje šta se sa sastanaka komentariše a šta ne, uz opasku "Ramuš još nije naučio ovo jednostavno pravilo".

Kada je Haradinaj ovog leta podneo ostavku zbog poziva Haškog Tribunala, čime je kosovska vlada praktično pala, u kosovskim medijima pojavile su se informacije da Tači i Rama rade na formiranju vlade bez vanrednih parlamentarnih izbora. Tada se pisalo i da ta informacija potekla iz Haradinajeve kuhinje.

Zanimljivo je i da su se nakon ostavke Haradinajeve vodeći političari u Albaniji oglasili, istakavši da su ubeđeni u njegovu nevinost uz opaske o "njegovoj žrtvi", a jedini koji je sve to prećutao bio je upravo Rama.

Međutim, izbori na KiM su završeni, Haradinaj je u opoziciji, a Kurti se sprema da "sedne u sedlo", pa bi valjalo naći, a Rama izgleda nije gubio vreme, novog "saradnika" da "pogura" ideju o kojoj Albanci svako malo, što iz zbilje što da bi provocirali, vrate na dnevni red - "veliku Albaniju".

Pročitajte OVDE  zašto Vučić kaže da je situacija sa dijalogom mnogo teža nego što izgleda.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA