Najnovije

DA LI JE TO IZETBEGOVIĆ PROMENIO PLOČU? BiH neće u NATO ako to ne žele Srbi i RS

"BiH neće ući u NATO ako to ne žele Srbi i Republika Srpska", izjavio je predsednik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Bakir Izetbegović (Foto: Jutjub)

"U ovoj zemlji niko nikom više ništa neće nametati. Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako neće u NATO - neće se ići u NATO", rekao je Izetbegović.

Međutim, on naglašava da Godišnji nacionalni program za NATO mora biti poslat u Brisel jer to predstavlja provođenje ranije usvojenih odluka.

"Ranije usvojeni zakoni i odluke moraju biti ispoštovani i to sam sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom potpisao 5. avgusta. Što se nas tiče, to može biti minimalni aspekt, redukovani Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u (ANP) u kojem akcenat može biti potpuno stavljen na civilni dio, a možemo koordinisati tempo sa Srbijom i, na kraju krajeva, prihvatiti ono što je krucijalno važno za Srbe - da nema članstva u NATO bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni ove zemlje moraju poštovati", istakao je Izetbegović.

Lider SDA tvrdi da ANP nije uslov za formiranje Saveta ministara, jer on predstavlja, kako je rekao, vladavinu zakona i poštovanje ustavno-pravnog sistema u BiH.

Izetbegović tvrdi da SNSD blokira formiranje vlasti, jer ne prihvata nešto što je ranije usaglašeno i time ne poštuje strateški interes i ustavno-pravni konstrukt BiH. Navodi da SDA insistira na kompromisu, koji je, prema njegovim rečima, blizu.

"Moramo prihvatiti ANP koji znači poštovanje ranijih zakona, a pitanje je do koje mere će biti redukovan. Takođe, moramo prihvatiti da nema članstva u NATO bez novog dogovora. To je sasvim dovoljno da izađemo iz ove situacije pa ćemo se dogovarati dalje. Ja ne znam šta će biti za 10 godina",  istakao je lider SDA.

"Savet ministara neće biti formiran bez pobednika iz RS"  

Izetbegović je poručio da Savet ministara neće biti formiran bez izbornih pobednika iz Republike Srpske. Odbacio je mogućnost formiranja vlasti na nivou BiH sa SDS-om i PDP-om.

"Kad prihvate da ova zemlja ima Ustav i vladavinu zakona, idemo sa SNSD-om i čekamo ih", rekao je predsednik SDA.

Kada je reč o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, Izetbegović smatra da je NSRS donela odluku o pitanju koje ne spada u njenu nadležnost.

"Građani Republike Srpske imaju svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, čija je to nadležnost, jer to nije nadležnost entiteta", naveo je Izetbegović.

Lider SDA je pojasnio zašto Republiku Srpsku ne naziva punim imenom, već "entitet RS".

"Ne volim da se deo BiH zove po jednom narodu, pa recimo i da je to po mom narodu", rekao je Izetbegović.

Pročitajte OVDE kako je Izetbegović planirao da BiH uvede u NATO.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA