Najnovije

NIŠTA NIJE GOTOVO! BRITANCI PRIZNALI: Kosovo nije nezavisno! Na snazi još uvek rezolucija 1244!

- Sve dok se ne usvoji nova rezolucija koja bi zamenila Rezoluciju 1244 i dala rešenje za kosovsko pitanje, ne postoji druga opcija nego da se o tome razgovara u Savetu bezbednosti - poručio je profesor DŽejms Ker-Lindzi sa Londonske škole ekonomije i političkih nauka.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Upitan kako vidi insistiranje nekih zemalja da se kosovsko pitanje skloni iz agende SB UN, on je rekao da je svestan da postoje zemlje koje smatraju da to pitanje ne treba da bude na dnevnom redu, ali, kako navodi, to tako mora da ostane sve dok je na snazi Rezolucija 1244.

- Mislili smo da je kosovsko pitanje zatvoreno kada je Priština proglasila nezavisnost pre 12 godina, ali sada moramo da priznamo da taj problem postoji i da se više ne pretvaramo - rekao je Ker-Lindzi i dodao da je sada jasno da je potrebno konačno rešenje koje će regulisati odnose Beograda i Prištine, mogućnosti učlanjenja Kosova u UN i put Srbije ka EU.

Kako objašnjava, ne možemo tek tako da sklonimo pitanje Kosova sa agende, jer postoji misija UN sa mandatom i to mora tako da ostane i da se redovno raspravlja u okvirima SB UN.

- Sve ovo se radi kako bi se postiglo sveobuhvatno rešenje između Beograda i Prištine, ali se u međuvremenu pojavljuje i pitanje da li ovaj problem treba da se rešava na redovnom nivou - dodaje on.

Kako kaže, put kosovske nezavisnosti nije pružio očekivane rezultate.

Na pitanje kako gleda na izjave kandidata za novog premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se neće baviti formiranjem ZSO jer nije u skladu sa kosovskim ustavom, Ker-Lindzi kaže da "ne treba da se uzrujavamo", jer Kurti nije premijer i nije u poziciji da donosi bilo kakve odluke, pa ni tu o ZSO.

- Jasna nam je njegova pozicija kao lidera opozicije, on ima reputaciju nekoga ko ima čvrste stavove kojima se suprotstavlja vlastima, ali to je veoma različito od onoga šta će biti ako postane premijer - objašnjavao on.

Smatra da treba da sačekamo i da vidimo šta će se desiti.

- SAD i EU će vršiti veliki pritisak na njega kada dođe na vlast, i reći mu slušaj takve pozicije si mogao da imaš kao opozicioni lider, ali sada kada si na vlasti imaš mnogo problema koje treba da rešavaš, poput ekonomije i ako želiš da ih rešis trebaće ti naša pomoć, a ako želiš našu pomoć, moraćeš i ti nama da pomogneš - rekao je Ker-Lindzi.

On smatra da Kurti neće biti "ista ličnost" kada dođe na vlast, jer će morati da se suoči sa realnošću.

Pacoli pozvao sve da priznaju nezavisnost tzv. Kosova! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA