Najnovije

DŽOMIĆ ODGOVORIO MILU: U Crnoj Gori postoji jedna Pravoslavna crkva koja je oličena u Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj

Protojerej stavrofor Velibor DŽomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, kaže da nije dobro što je od usvajanja mišljenja Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, prošlo tri meseca, a da novi dijalog nije pokrenut.

Velibor DŽomić (Foto: Jutjub)

DŽomić ističe da nije strašno što se o tom predloženom opštem pravnom aktu ne govori tako intenzivno u poslednje vreme, jer je dosta toga rečeno u stručnoj i široj javnosti od njegovog utvrđivanja, 16. maja, do obznanjivanja mišljenja Venecijanske komisije, 24. juna.

“Po mom mišljenju, nije dobro to što je od usvajanja mišljenja Venecijanske komisije prošlo tri meseca, a inkluzivni dijalog o Predlogu zakona, kako je izričito napisano u tom mišljenju, nije pokrenut od resornog Ministarstva za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore. Mi još uvek ne znamo da li uopšte postoji Radna grupa koja se bavi tim pitanjem i ko su njeni članovi".

DŽomić je istakao da ne samo da nema ništa protiv pojedinačnih razgovora predstavnika vlade sa predstavnicima crkve i verskih zajednica nego smatram da su potrebni, dobri i korisni.

"Ali, znam kako se u Crnoj Gori priprema zakon. Pogledajte samo rasprave oko Radne grupe za izborno zakonodavstvo i uporedite sa Predlogom zakona o slobodi veroispovesti. U vezi ovog zakona nikada nije otvorena diskusija o Radnoj grupi, iako smo to više puta tražili”, kaže DŽomić.

Na pitanje očekuje li da se Predlog zakona uskoro nađe u Skupštini, DŽomić ističe da je "sve moguće", ali da je to pitanje za donosioce odluka u vladi.

Međutim, misli da je implementacija preporuka iz mišljenja Venecijanske komisije veoma složen pravnički posao.

Za taj posao, kako je rekao, treba stručnosti, vremena i strpljenja.

"Treba sve sagledati stručno i objektivno. Naše primedbe na Predlog zakona su vrlo argumentovane, a ni onim na Nacrt zakona od 2015. godine nije posvećena ni minimalna pažnja u Ministarstvu. Davno je rečeno: tri puta meri, a jednom seci", rekao je Džomić.

Govoreći o tome da li je Mitropolija imala kontakt sa Vladom Crne Gore povodom Predloga zakona, DŽomić kaže da nije u onom smislu koji je uređen pravnim propisima u Crnoj Gori.

"Pojedinačni razgovori ne predstavljaju institucionalni dijalog i participaciju zainteresovanih strana u procesu pripreme zakona. Takođe, ni okrugli stolovi Ministarstva za ljudska i manjinska prava o svemu i svačemu nemaju nikakve veze sa pripremom zakona", kaže DŽomić.

Podsetio je da ovih dana bio susret mitropolita Amfilohija i premijera Duška Markovića, ocenivši da je dobro što je taj sastanak održan.

Podsetio je i da je vlada u saopštenju, posle sastanka premijera i mitropolita, 24. septembra, navela da je potpredsednik Pažin na čelu vladinog Stručnog tima.

"Uverio sam se da je potpredsednik Pažin vrlo dobar pravnik i nemam ništa protiv toga da on bude na čelu Radne grupe, pa me zbog toga čudi toliko kršenje procedure", kaže on.

Komentarišući predlog predsednika Mila Đukanovića, da u Crnoj Gori bude jedna crkva, DŽomić ističe:

"U Crnoj Gori postoji jedna Pravoslavna crkva koja je oličena u Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj i ostalim pravoslavnim eparhijama koje u Crnoj Gori imaju istorijsku kanonsku jurisdikciju".

Pročitajte OVDE kako su Srbi uzvratili udarac Milu Đukanoviću.

Izvor: Dnevne novine/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS