Najnovije

OKUPLJA SE DRŽAVNI VRH NA SVETOJ LITURGIJI: U manastiru Žiča počinje centralna proslava jubileja SPC!

Srpska pravoslavna crkva ove godine obeležava najveći događaj u svojoj istoriji - 800 godina autokefalnosti, a centralna proslava u Srbiji počeće sutra svetom liturgijom u manastiru Žiča, a nastaviće se narednih dana različitim manifestacijama.

Manastir Žiča (Foto: Jutjub)

Veliki jubilej SPC obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleleksandra Vučića.

Manastir Žiča odabran je za početak centralne proslave, jer je nakon dobijanja autokefalnosti 1219. godine Žiča bila sedište arhiepiskopije i prvog arhiepiskopa srpskog Svetog Save, koji je izabran za poglavara i ustoličen u Žiči.

Sveta saborna arhijherejska liturgija će početi u devet sati, a služiće je patrijarh Irinej sa svim arhijerejima SPC, nakon čega će uslediti i kulturno umetnički program.

Besedu će odrzati akademik Matija Bećković. Liturgiji u manastiru Žiča će prisustvovati Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dan kasnije, 7. oktobra, obeležavanje će biti nastavljeno na Kosovu, u okviru kojeg će se posetiti manastiri Dečani i Pećka patrijaršija gde će 8. oktobra biti služena sveta liturgija. Obeležavanje će se istog dana nastaviti u Beogradu, u Centru "Sava" gde će u 20.00 časova biti organizovana velika svečana akademija uz muzičko-dramski program pod nazivom "Zavet Svetoga Save".

Vučiću Orden Svetog Save? Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA