Najnovije

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA OBELEŽAVA NAJVEĆI DOGAĐAJ U SVOJOJ ISTORIJI: Osam vekova autokefalnosti!

U Beogradu i Buenos Ajresu, Podgorici i Diseldorfu, u Skoplju i Sidneju, LJubljani i Los Anđelesu, Zenici i Aradu, Vukovaru i Parizu, u svim tim gradovima, ali i mnogim drugim, eparhije Srpske pravoslavne crkve proslavljale su ove godine veliki jubilej - osam vekova autokefalnosti SPC.

Manastir Žiča (Foto: Jutjub)

Brojni događaji, svečane akademije, predavanja, izložbe, naučne konferencije, osveštanje novih crkava deo su tih proslava organizovanih ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama Evrope, u Australiji, na američkom kontinentu - svuda gde srpska crkva ima svoje eparhije, sveštenstvo i verni narod.

Centralna proslava, ona na nivou čitave crkve, tek predstoji. Kako je najavio organizacioni odbor, svečanost će početi danas u manastiru Žiči gde su ustoličeni prvi arhiepiskopi, a nastaviće se dan kasnije u Pećkoj patrijaršiji, duhovnom sedištu srpskih patrijaraha.

Svečana akademija biće organizovana 8. oktobra u centru ''Sava'' u Beogradu, na svečanoj akademiji u pesmi, slici, drami, biće dočarani važni događaji vezani za dobijanje autokefalnosti i za sam život Svetog Save.

9. oktobra u Muzeju srpske pravoslavne crkve biće otvorena izložba ''Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve''. Na izložbi će biti izloženi umetičko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. veka, koji dolaze sa svih prostora početaka postojanja SPC. Takođe, biće izloženo oko 135 rukopisnih knjiga iz bogatog fundusa koji postoji u riznicama SPC, kao i rukopisne knjige od 12. do 13. veka na pergamentu sa divnim, srebrnim, umetnički obrađenim okovima, pa nadalje.

Jedinstvenu galeriju sprskog ikonopisca od 14. do 20. veka na ovoj izložbi čine ikone iz riznica Visokih Dečana, Pećke Patrijaršije i crkava u Prizrenu kao prve srpske štampane knjige - Cetinjski oktoih i Beogradsko četvorojevanđelje.

U manastiru Žiča počinje centralna proslava jubileja SPC! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA