Najnovije

NAJSTRAŠNIJE RUSKO ORUŽJE SNIMLJENO U SIRIJI: Termobarično čudovište dejstvuje po džihadistima (FOTO/VIDEO)

U Siriji je registrovana upotreba teškog višecevnog lansera rakete TOS-1A „Solncepek“ protiv utvrđenih pozicija koje su izgradili i poseli teroristi. On je dejstvovao u odvojenim vremenskim intervalima sa po dve rakete. Verovatno je gađao više odvojenih ciljeva. Efekti ovog dejstva nisu poznati.Nije poznata ni tačna lokacija sa koje je dejstvovalo oruđe.

TOS 1A (

Modernizacija sistema TOS-1 „Buratino“ koji nosi oznaku TOS-1A „Solncepek“ realizovana je 2001.godine. Ovaj sistem ima sposobnost automatskog navođenja na cilj, koji se nalazi na maksimalnoj daljini od 6,000 metara. To omogućava ovom sistemu da ostane van zone koju pokriva većina prenosnih protivtenkovski raketnih sistema koje koristi neprijatelj. Za razliku od bazične verzije, kod modernizovanog sistema TOS-1A „Solncepek“ je smanjena količina raketa (30 na 24), dok je sa druge strane znatno povećana njihova razorna moć.

Posledica koju proizvodi eksplozija termobarične bojeve glave se opisuje kao „devastirajuća“, posebno kada se po ograničenom cilju dejstvuje plotunski, i iz više oruđa jednovremeno. To stvara efekat koji se najviše približava snazi taktičkog nuklearnog oružja.

Treba napomenuti da ruski vojno-industrijski kompleks intenzivno radi na daljem razvoju ovog zaista moćnog taktičkog oruđa. U planu je dalja modifikacija višecevnog lansera TOS-1A „Solncepek“, gde će se posebna pažnja obratiti povećanju njegove oklopne zaštite (dodavanje reaktivnog oklopa).

Najvažniji zadatak ruskih konstruktora je značajno povećanje tehničkih karakteristika osnovne rakete u kalibru 220mm. NJenim poboljšanjem oruđe će ostvarivati znatno veći efektivni domet, koji će se prema različitim procenama kretati u dijapazonu od 9-12km.

Rusija je spremna da počne nuklearnu saradnju sa Kubom. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA