Najnovije

NISU SAMO RUSI I UKRAJINCI: Da li se i italijanska vlada umešala u američke izbore?

Posle Rusije i Ukrajine, na red je došla i Italija, kao još jedna zemlja koja je navodno odigrala ulogu u američkim predsedničkim izborima, ali, kako se tvrdi – na strani Hilari Klinton. Uloga Rima ključna je u kontraistrazi koju je poveo Trampov ministar pravde kao odgovor na to što demokrate u Kongresu istražuju predsednika.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Samo što se prekjuče pojavio i drugi uzbunjivač u ukrajinskoj aferi u Americi, stigla je vest da saradnici šefa Belog kuća spremaju kontranapad i da ministar pravde pokušava da dokaže da je 2016. tadašnja američka vlada u saradnji sa saveznicima pokušala da Donaldu Trampu smesti rusku aferu. Mediji tvrde da već drugi zvaničnik obaveštajnih službi tvrdi da je predsednik Tramp letos koristio državni položaj da bi pritisnuo Ukrajinu da mu pomogne u obračunu s domaćim političkim protivnicima. Kad je nedavno prvi uzbunjivač upozorio da je šef vlade u julu vršio pritisak na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da otvori istragu protiv nekadašnjeg američkog potpredsednika DŽoa Bajdena, Kongres je protiv Trampa pokrenuo istragu koja bi mogla da dovede do impičmenta.

Kako saznaje „Vašington post”, odgovor Trampove vlade stiže u vidu kontraistrage, a ministar pravde Vilijam Bar radi na slučaju koji treba da pokaže da su sve afere protiv Trampa samo lov na veštice i da mu je ruska afera nameštena uz pomoć saradnika italijanske tajne službe.

Prema pisanju prestoničkog dnevnika, Bara zanima profesor sa Malte koji je 2016. Trampovom tadašnjem savetniku DŽordžu Papadopulosu nudio ruske obaveštajne podatke o Hilari Klinton. Ispostavilo se da je reč o hakovanim mejlovima Demokratske stranke, koji su kasnije objavljeni na „Vikiliksu”. Bar veruje da je profesor DŽozef Mifsad bio podmetnut Trampovom izbornom štabu da bi Federalni istražni biro (FBI) imao izgovor da povede istragu o sponama između Rusije i tadašnjeg republikanskog kandidata. Papodopulos, koji je priznao da je lagao federalne agente tokom istrage ruske afere, napisao je na „Tviteru” da je Mifsad „radio za italijansku obaveštajnu službu i da ga je CIA iskoristila”. Istovremeno je u intervjuu za italijanske medije istakao da je tadašnji predsednik vlade u Rimu Mateo Renci delovao po naređenjima Baraka Obame, koji je u to vreme bio šef Bele kuće.

Kako prenosi Rojters, Renci je najavio da će tužiti Papodopulosa zbog klevete i urušavanja njegovog ugleda. Bar je pre nekoliko dana posetio Britaniju i Italiju u potrazi za dokazima, a u Rimu su mu poručili da Italija nije učestvovala u nameštaljci i da nema dokaze o tome. Italijanski premijer Đuzepe Konte i javno je demantovao da su domaće službe za vreme bivše vlade spletkarile protiv Trampa. Prema pisanju američkih medija, profesor je posle susreta sa Papodopulosom misteriozno nestao sa Malte i zatražio zaštitu u Italiji.

Uzbunjivači tvrde da je Tramp pritiskao Zelenskog da otvori istragu protiv Bajdena i njegovog sina Hantera, koji je bio u upravnom odboru ukrajinske gasne kompanije. Tramp je tražio da Kijev ispita da li je Bajden, sada najjači kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, kao potpredsednik iskoristio politički uticaj da bi pomogao biznisu svog sina u Ukrajini. U zapisniku uzbunjivača navodi se da je šef vašingtonske vlade istakao da je pomoć oko Bajdena uslov da Ukrajina dobije vojnu pomoć vrednu 400 miliona dolara i popravi odnose s Vašingtonom. Ipak, Tramp ističe da ničim nije uslovio svoj zahtev da Kijev ispita poslovanje Bajdenovih. Kao i u ruskoj aferi, Tramp i u ukrajinskoj aferi vidi teoriju zavere i pokušaj demokrata i „duboke države” da spreče njegovu pobedu na izborima. Predsednički izbori održavaju se sledeće godine i kampanja je uveliko počela.

Istovremeno sa zahtevom da istraži Bajdena, Trampov advokat Rudi Đulijani je vladi u Kijevu dostavio i zahtev da istraži sekretarku Klinton, to jest navode da je 2016. od tadašnjeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka primila pomoć u kampanji. Navodno je Porošenko dostavio podatke o vezama Trampovog saradnika Pola Meneforta sa bivšim proruskim ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem.

Turska dobila "blanko ček" za invaziju? Čija je pobeda povlačenje Amerike iz Sirije - Trampova ili Putinova?  Pročitajte OVDE  sve o tome.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA