Najnovije

PUTIN POJAČAVA ČELIČNI STISAK: Najveća ruska naftna kompanija izbacila dolare iz novih ugovora

Najveća ruska naftna kompanija Rosnjeft postavila je evro kao standardnu valutu za sav novi izvoz sirove nafte i rafinisanih proizvoda.

Putin (Foto: kremlin.ru)

Gigant, pod kontrolom države, pokušava da zameni američki dolar evrima u što većem broju trgovinskih ugovora, kako bi se izbegle moguće, buduće američke sankcije. 

Od septembra, Rosnjeft traži evro kao standardnu opciju plaćanja za svoju sirovu naftu i proizvode, prenosi Rojters u četvrtak citirajući tendersku dokumentaciju koju je objavila ruska firma.

“Rosnjeft je nedavno sve nove ugovore o izvoznim nabavkama prilagodio evrima”, rekao je Rojtersu trgovac u kompaniji koji redovno nabavlja naftu iz Rosnefta, dodajući da su kupci već obavešteni o promeni.

Rosnjeft je najveći ruski izvoznik nafte, prodajući oko 2,4 miliona barela dnevno, prema proceni Rojtersa.

U poslednjem tenderu za prodaju na licu mesta 100.000 tona Uralove mešavine koja se prenosi iz luke Primorsk, krajem oktobra, Rosnjeft precizira da bi standardna valuta za plaćanje trebalo da bude u evrima, navodi se u tenderskom dokumentu koji je citirao Rojters.

Sjedinjene Države nisu ukinule sankcije Rosneftu zbog njegove umešanosti u trgovinu naftom sa Venecuelom. Rosnjeft je naftu preprodavao iz latinoameričkih država kupcima u Kini i Indiji i na taj način pomagao neodlučnim kupcima da se približe Venecueli i njenoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA,  pomažući tako Venecueli da nastavi da prodaje svoju naftu i pored strogih, američkih sankcija uvedenih Karakasu.

Rosnjeft je u avgustu rekao kupcima da će prodaja naftnih proizvoda u tenderskim ugovorima biti izražena u evrima umesto američkim dolarima, navode trgovci za Rojters.

Trgovci i analitičari su pokret Rosnjefta smatrali zaštitom protiv potencijalnih, novih američkih sankcija Rusiji i njenoj naftnoj industriji.

Turska bombardovala bazu Kurda, spremne i kopnene snage! Prve snimke pogledajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA