Najnovije

TURCI BOMBARDOVALI SEVER SIRIJE: Kurdi i pobunjenici spremni na pregovore sa Damaskom

Turske oružane snage su 8. oktobra saopštile su da su tokom dana izvele vazdušne udare na sirijsko-iračkoj granici kako bi sprečile kurdske grupe da dopreme pojačanje za svoje jedinice na severu Sirije.

Turska vojska bombarduje granicu sa Sirijom (Foto: Jutjub)

Zvanična Ankara, koja smatra jedinice Kurdistanske radničke partije kao terorističku grupu, očekuje da bi Kurdi svoje naoružanje i borbe mogli da premeste iz severnog Iraka na sirijsko-tursku granicu.

Odmah posle prvih udara na Kurde, predstavnici Sirijske demokratske armije (SDF) saopštili su da su spremni na pregovore sa zvaničnim Damaskom. Inače, kurdske jedinice JPG se bore u sastavu SDF, a američke snage su najavile da će se povući sa severa Sirije.

“Ako Amerika napusti to područje, a naročito pogranično područje, mi ćemo morati da proučimo sve raspoložive mogućnosti”, rekao je jedan od zvaničnika kurdske administracije.

“Možemo da pregovaramo sa Damaskom i Rusijom kako bismo zajedno odbili turske napade. Nadamo se da takvih sastanaka može da bude u narednom periodu”, dodao je on.

SDF je ranije sabotirala sve pokušaje zvaničnog Damaska da sve probleme reši pregovorima. Međutim, sve će zavisiti od toga da li će Turska pokrenuti vojnu operaciju na severu Sirije.

Pročitajte OVDE kako su Kurdi uzvratili na napade Turaka.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA