Najnovije

U OVOJ NEMAČKOJ BAZI AMERIČKI LOVCI PADAJU KAO MUVE: Današnji pad F-16 nije prvi, evo koje nesreće su sve zadesile pilote SAD!

Američki vojni avion F-16 srušio se danas u predgrađu Trira na zapadu Nemačke, a pilot letilice se bezbedno katapultirao i kasnije je prevezen u bolnicu, gde su mu konstatovane manje povrede.

F 16 (Foto: Jutjub)

Američki avioni stacionirani su u bazama širom kontinentalne Evrope od kraja Drugog svetskog rata, a današnji incident nije prvi koji se desio.

Avio-baza „Špangdalem“ nalazi se u blizini opštine Špangdalem u državi Rajna-Palatinat između nemačkih gradova Bitburg, Trir i Vitlih. U Špangdalemu je smeštena 52. lovačka eskadrila američkog Ratnog vazduhoplovstva i uključuje 24 lovačka aviona F-16.

Eksadrila izvršava zadatke u konfliktnim situacijama, a služi i za pretovarivanje tereta kada je reč o transportnim avionima.

U avio-bazi služi oko 4.000 američkih vojnika, 1.000 civila, a tu se nalazi i otprilike isti broj članova njihovih porodica. U bazi radi i oko 800 nemačkih radnika.

„Špangdalem“ su osnovali francuski vojnici 1951. godine, a početkom 90-ih godina bazu su dobili na raspolaganje Amerikanci, koji su i dovršili njenu izgradnju.

Međutim, ova baza u Nemačkoj kao da je ukleta po Amerikance, s obzirom da su se tu, ili u blizini desile sledeće nesreće:

- 14. septembra 2006. godine nedaleko od baze srušio se lovac F-16, koji je zakačio stub tokom leta. Pilot se katapultirao i preživeo.

- 1. aprila 2011. godine na 25 kilometara od baze srušio se avion „Ferčajld A-10C“ „Tanderbolt 2“ američkog Ratnog vazduhoplovstva. Pilot je takođe preživeo, jer se katapultirao na vreme.

- 11. avgusta 2015. godine lovac F-16 iz 480. lovačke eskadrile srušio se tokom trenažnog leta i pao u šumu, ali je pilot spasen. Bilo je utvrđeno da je do nesreće došlo zbog kvara.

Pročitajte OVDE  koja su dva moguća scenarija sukoba Turske i Kurda u Siriji.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA