Najnovije

ŽELJKA CVIJANOVIĆ OPLELA PO SDA: U Sarajevu stanuje neka druga politička filozofija

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović boravi u dvodnevnoj poseti Briselu gde je razgovarala s Johanesom Hanom u svojstvu komesara za regionalnu politiku.

Željka Cvijanović (Foto: Jutjub)

Han se danas sastao s nekoliko predstavnika regiona, među kojima je i Cvijanovićeva, a u okviru godišnjeg događaja "Evropska nedelja regiona i gradova"

Krivac za neformiranje vlasti u Bosni i Hercegovini za predsednicu RS je Stranka demokratske akcije.

"Krivica se prebacuje, ali odgovornost isključivo leži u političkom Sarajevu, govorim prvenstveno o SDA koja je zaustavila taj proces", kazala je i dodala:

"Videćete jasno da imamo tri pobedničke partije u tri konstitutivna naroda. SDA je ta koja vuče konce ispred bošnjačkog, HDZ ispred hrvatskog, SNSD ispred srpskog naroda. Međutim, SDA je odlučio da smanji taj prostor u kojem bi SNSD vršio vlast na nivou Sarajeva zato što oni znaju da SNSD zagovara princip Dejtona, a to znači da poštujemo jedni druge, da živimo u decentralizovanoj državi, da negujemo svoje nadležnosti. U Sarajevu stanuje neka druga politička filozofija, a to je 'hajde da iz decentralizacije pretvorimo ovo u neku centralizovanu zemlju'. U toj centralizovanoj zemlji postojaće politička većina, neće postojati mehanizmi zaštite, konstitutivnost naroda. Meni je jasno šta oni rade".

Cvijanović je istakla kako takva Bosna i Hercegovina nije moguća.

"Oni su u stanju da žrtvuju napredak da bi ostvarili neki svoj politički cilj koji uopšte nije realan i neće se desiti. Takva BiH da bi se desila moraju svi da se slože. Ja to ne mogu da predvidim", rekla je ona.

Kazala je da nije tačno da trenutna/stara vlast može da radi nesmetano.

“LJudi koji sada sede u Savetu ministara pokušavaju da nam objasne da oni rade. Oni u stvari ne rade: ako ne preuzimate obaveze, ne donosite konkretna rešenja, imate sednice na koje vam ne dolaze ministri, izvinite čime se vi onda bavite? Ničim", rekla je Željka Cvijanović.

Govorila je i o vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj i nedavnim dešavanjima na političkoj sceni tog entiteta.

"Mi smo stabilni apsolutno. To je u pitanju koalicija koja traje 20 godina, znači istestirana, isprobana na različite načine. Mislim da je u pitanju politička odluka u kojoj žele da preispitaju određene stvari. Imaju neka nezadovoljstva, ali u svakoj partiji i koaliciji postoje nezadovoljstva, za mene to nije nikakvo unikatno stanje. NJihovi ministri rade, dolaze na posao, direktori su na svojim pozicijama. Dakle, ovo je vreme nekog preslaganja, vlast je stabilna, vlada ima većinu, to nije nikakav problem, ovde se ne radi o tome da će biti ugrožena vlast", naglasila je ona.

Pročitajte OVDE kako će bivši pripadnici Islamske države biti prebačeni u BiH.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA