Najnovije

Izetbegović podržao britansku rezoluciju

SARAJEVO - Bošnjački član Predsedništva BIH Bakir Izetbegović izrazio je punu podršku britanskom nacrtu rezolucije u SB o Srebrenici jer je, kako kaže, taj grad pretvorio u "najmračniji čas" Ujedinjenih nacija koje, po sopstvenom priznanju nisu uspele da zaštite civilno stalnovištvo uprkos svojoj obavezi.
Bakir Izetbegović (Foto: Jutjub printskrin)

Bakir Izetbegović (Foto: Jutjub printskrin)

U pismu predsedniku Saveta bezbednosti UN DŽerardu van Bohemenu, Izetbegović je ocenio da je stoga više nego prikladno da SB UN oda počast žrtvama Srebrenice usvajanjem rezolucije i da "istina i pravda nisu neprijatelji mira i stabilnosti". S druge strane, srpski član Predsedništva BiH i predsedavajući kolektivnog šefa države Mladen Ivanić, uputio je nedavno pismo ambasadorima zemalja članica SB UN, zatraživši da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici. Ivanić je tada rekao da se na ovaj korak odlučio, jer o rezoluciji nema konsenzusa u Predsedništvu BiH, zbog čega ne vidi smisao njenog sazivanja. “Zaštićena zona Ujedinjenih nacija, Srebrenica, pretvorila se u najmračniji čas UN-a, jer ova organizacija, po vlastitom priznanju, nije zaštitila civilno stanovništvo u Srebrenici uprkos svojoj obavezi. U svom Izveštaju o padu Srebrenice, koji je podnesen 2000. godine, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan navodi da greškom, pogrešnom procenom i nemogućnošću da se prepozna obim zla s kojim su suočene, Ujedinjene nacije nisu učinile svoj deo posla kako bi pomogle da se spasi narod Srebrenice“, naglasio je Izetbegović. Podsetio je da je u svom obraćanju na komemoraciji povodom genocida u Srebrenici održanoj 1. jula 2015, generalni sekretar Ban Ki-Mun je izjavio: “Ujedinjene nacije, koje su osnovane sa ciljem sprečavanja ponavljanja takvih zločina, i pored odgovornosti, nisu uspele sačuvati živote nedužnih civila koji su tražili zaštitu od sukoba i nasilja oko njih. Sekreterijat Ujedinjenih nacija, Savet bezbednosti i zemlje članice dele krivicu.“ "Argumenti od nekih da će donošenje ove rezolucije imati negativne posledice po stabilnost u Bosni i Hercegovini i produbiti podele u našem društvu, duboko su cinični i trebaju biti kategorično odbačeni od Saveta bezbednosti“, istakao je on. Istina i pravda nisu neprijatelji mira i stabilnosti. Naprotiv, oni održavaju mir i stabilnost, kaže Izetbegović i dodaje da proces pomirenja ne može ići napred ako ne postoji zajedničko priznavanje zločina i nastojanje da se počinitelji privedu pravdi. Izetbegović je naglasio da oni koji žele bolje odnose u Bosni i Hercegovini, i sa Bosnom, moraju prihvatiti prošlost, suočiti se sa istinom, prestati da vređaju žrtve i one koji su preživeli genocid, kao i negiranje sudski potvrđenih istorijskih činjenica.
Pročitajte još:VUČIĆ ODBRUSIO PUTINU: Rusi stavite veto na rezoluciju o Srebrenici ili Srbija dalje ide sama!NEOČEKIVANO: Britanski Gardijan pozvao Britaniju, SAD i Francusku da se izvine za Srebrenicu!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA