Najnovije

ROVOVSKA BORBA ZA INTERPOL! Sponzori Šiptara krenuli u ofanzivu! Žele međunarodni uspeh Prištine! Srbi imaju odgovor na pritiske

Čile je u poslednjem trenutku odobrio učešće prištinskoj delegaciji na Generalnoj skupštini Interpola, koja se od 15. do 18. oktobra održava u Santjagu.

Generalna skupština Interpola biće održana u Čileu (Foto: Jutjub)

Prošlogodišnji pokušaj Prištine da postane punopravni član Interpola bio je neuspešan, jer ta inicijativa nije dobila potrebnu većinu glasova.

Pokretanja poternica za policajcima i vojnicima koji su učestvovali u protivterorističkim operacijama na Kosmetu i podela unutar Interpola – na te posledice ministar policije Srbije upozorava u slučaju eventualnog članstva Prištine u toj organizaciji.

Nebojša Stefanović navodi da je prošle godine u Dubaiju postojala duboka podela među državama članicama i ocenjuje da bi dalji ulazak u tu podelu doveo do doga da ona postane blokovska.

Dodaje da će se, umesto odluke zasnovane na pravnim uslovima, ona doneti prema tome da li je neko iz ove ili iz one zemlje.

Diplomatska aktivnost koja prati ovogodišnju Generalnu skupštinu prividno je slabija nego 2018. godine.

To, međutim, ocenjuju poznavaoci, nije garancija ishoda.

Tanasković: Pokrovitelji Prištine žele međunarodni uspeh

Bivši ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković objašnjava da postoje razlozi zbog kojih je pokroviteljima Prištine stalo da se ostvari neki uspeh na međunarodnom planu.

Stvorila bi se situacija, ukazuje Tanasković, da Priština može lakše da povuče takozvane takse kako bi se obnovio dijalog i u tom smislu se vodi jedna vrlo ozbiljna rovovska borba.

Na prethodnoj Generalnoj skupštini u Dubaiju, 68 država bilo je za ulazak Prištine, a 16 se uzdržalo od glasanja dok se 51 članica Interpola protivila.

Logično bi bilo, smatra Tanasković, da Kosovo ne može da prođe, jer je situacija u pogledu broja država koje ga priznaju odnosno koje ga ne priznaju sada još nepovoljnija za Prištinu.

"Doseći dvotrećinsku većinu je sada veoma teško, ali da su pritisci veoma jaki vidi se i po tome što je Čile država koja ne priznaje nezavisnost Kosova i koja je uvek bila veoma korektna u tom pogledu i na koju smo uvek mogli da računati sa punim pouzdanjem, odobrila da Kosovo prisustvuje ovom sastanku kao posmatrač", kaže Tanasković.

Novi zahtev Kosova bio je i povod sastanka ministara unutrašnjih i spoljnih poslova sa ambasadorima određenih država članica Interpola.

Ministri su zahvalni svima koji su pružili podršku stavovima Srbije u Dubaiju, uz uverenje da će ponovo potvrditi da su protiv politizacije te policijske organizacije.

Pročitajte OVDE sa kim su ministri Dačić i Stefanović održali brifing.

Izvor: RTS

Bonus video

Goran Šarić - „Osmanlijska invazija na Balkan — najveća katastrofa u istoriji ovih prostora!“

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA