Najnovije

MEĐEDOVIĆ: EU posmatra uticaj Turske, interesantan Erdoganov stav prema Kosovu

"Evropska unija pažljivo posmatra uticaj Turske u Srbiji i region, a interesantan je umeren stav turskog predsednika prema Kosovu, sumirao je posetu predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Aleksandar Međedović, član tursko- srpsko poslovnog saveta.

Međedović (Foto: Jutjub)

"Evropska unija i Turska nemaju najbolje odnose, Turska se udaljava od EU. Turskoj više nije primaran cilj da bude članica Unije. Obe strane deluju nezainteresovano za dalji razvoj pregovora. Mislim da su u Briselu i drugim evropskim metropolama dovoljno inteligentni da znaju i posmatraju šta treće strane rade u regionu. Iz Turske dolaze investicije koje poboljšavaju život u Srbiji, a primarni inters je da građani žive bolje kako bi se evropski proces nastavio na mirnoj bazi, a on se nastavlja kada nema tenzija", objasnio je Međedović.

Kada su u pitanju poruke koje su se mogle čuti od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana tokom njegove dvodnevne posete Srbiji, gost Novog dana kaže da su one očekivane, ali da je ipak interesantan umeren stav Erdogana prema Kosovu.

"Turska je shvatila da mešanje u regionalna pitanja može da dovede do pogoršanja situacije. Turska je zauzela neutrlan stav i gleda da bude posrednik, što joj je možda i uspelo jer uz ekonomiju stvari lakše idu", rekao je Međrenović.

Govoreći o interesima Turske na zapadnom Balkanu, on kaže da je to geografsko-logistički interes.

"Srbija je geografski na njihovom putu ka Evropi. Moraju da prođu kroz Srbiju i u kargo saobraćaju i ljudi koji žive u Evropi i svakog leta putuju u Tursku. Prvi interes je da se olakša njihov put ka Evropi. Drugi interes, Srbija je značajno tržište na kojem može da se plasira roba. Postoji i prednost za turske izvoznike zbog sporazuma koje Srbija ima", kaže Međedović.

On podseća da je uticaj Turske u regionu doživeo promenu i svojevrsnu katarzu, a da se sfera interesovanja sa jedne države - Bosne i Hercegovine, proširila na više zemalja.

"Posle ratova devedesetih Turska se angažovala u sređivanju Bosne, šta god to značilo. Imali su nadu da će se to pretvoriti u ekonomsku saradnju, ali je njihova ekonomska saradnja veoma niska. Srbija je Bosnu potpuno pretekla u slučaju značaja za turski biznis. Odnosi su se razvijali od uticaja u jednoj državi do uticaja i učešća u više država. Turska igra značajnu ulogu u regionu, a politički uticaj je koliko vlade u regionu dozvole i žele", napominje Međedović.

Kada je u pitanju privredna saradnja između dve zemlje, on kaže da su u Srbiju uglavnom stigli privrednici iz autoindustrije, tekstilne industrije, građevinarstva i IT sektora, a da je Turska pouzdan partner i da se od nje može očekivati da ispuni ono što je potpisala u sporazumima sa Srbijom.

Napominje da pre 10 godina Srbija skoro ništa nije izvozila u Tursku, a da se to drastično promenilo.

"Izvozimo više u Tursku, nego što Turska prodaje Srbiji. Sve što proizvodimo u Srbiji može da se plasira u Turskoj. Ima šta da se proda", ubeđen je Međedović.

Podseća da su sve najavljene turske investicije u Srbiji realizovane, uz napomenu da se one odvijaju u nerazvijenim regionima gde su I plate relativno niske.

"Važno je da treba da budu zadovoljne obe strane. Ne može samo investitor. U tim regionima plate su relativno niske, ali znam da su turski investitori spremni da plaćaju dodatni rad", kazao je Međedović.  

Pročitajte OVDE  ko se našao u teškom klinču.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA