Najnovije

ALARMANTNO STANJE! NAFTA POSKUPELA: Očekuje se hitan sporazum Kine i SAD!

Cene nafte su danas porasle usled signala o napretku trgovinskih pregovora između SAD i Kine.

Delegacije SAD i Kine (Foto: Flickr)

Na cenu je uticali i pozitivni ekonomski podaci iz obe zemlje, uključujući podatke o zaposlenosti u SAD i o kineskoj proizvodnoj aktivnosti.

Severnomorska nafta "brent" poskupela je za 75 centi na 60,37 dolara za barel, ali je i dalje na putu da ovu nedelju završi u minusu od oko 2,6 odsto, javlja agencija Rojters.

Istovremeno, američka "laka" nafta (WTI) poskupela je za 84 centa na 55,02 dolara za barel, i na putu je da uknjiži nedeljni gubitak od preko 2,8 odsto.

Anketa Rojtersa je pokazala da će cene nafte ostati pod pritiskom u ovoj i narednoj godini, i da će prosečna cena "brenta", prema proceni 51 ekonomiste i analitičara, iznositi 64,16 dolara za barel u 2019. godini i 62,38 dolara za barel u 2020. godini.

Drugo Rojtersovo istraživanje je pokazalo da se proizvodnja u članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) oporavila u oktobru sa osmogodišnjeg minimuma, zahvaljujući brzom oporavku saudijske proizvodnje od septembarskih napada na njenu naftnu infrastrukturu.

Zabrinutost za globalni ekonomski rast je danas splasnula, nakon što je američki ministar trgovine Vilbur Ros izjavio da je inicijalna faza trgovinskog sporazuma sa Kinom u dobrom stanju i da će verovatno biti potpisana sredinom novembra.

Bivša CIA špijunka otkriva zašto uvek staje na žutom svetlu! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA