Najnovije

"Bosna i Hercegovina ide u propast! Zasebne zajednice Republika Srpska, Herceg-Bosna i Bosna bile bi uspešnije!"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH nema budućnost i da ide u propast, te da je nezabeleženo u svetu da jedna zemlja godinu dana nakon izbora nema formiranu vlast.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Prema njegovim rečima, BiH ovakva kakva je, nije trebalo ni da postoji, jer bi razvoj zasebnih zajednica i država - Republike Srpske, Herceg-Bosne i Bosne, bio uspešniji i imali bi daleko više napretka.

- Treba da se omogući Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno da odlučuje o svom statusu, a Bošnjaci bi mogli da se organizuju u delu koji kontrolišu i to nazovu Bosnom - naglasio je Dodik u intervjuu za Srpski list, jedine srpske novine na ćiriličnom pismu u Australiji.

On je rekao da bi BiH imala budućnost samo kada bi se poštovao Dejtonski sporazum, kada bi se vratile otete nadležnosti entitetima, kada bi političko Sarajevo konačno shvatilo da BiH nije samo muslimanska, odnosno bošnjačka, te da tu žive i Srbi i Hrvati i ostali.

- Ne može Sarajevo nametati Banjaluci i Mostaru pravila ponašanja. NJihov prvenstveni cilj je uništenje Republike Srpske ili njeno pretvaranje u praznu ljušturu. To neće moći. Republika Srpska je svoju državnost unela u Dejtonski sporazum, ona je postojala pre dejtonske BiH. Republika Srpska je stvorena voljom srpskog naroda 9. januara 1992. godine i Dejtonski sporazum je priznao njeno postojanje - napomenuo je Dodik.

On je rekao da je u sadašnjim okolnostima Republika Srpska samo na gubitku u svakom pogledu, jer je stopira nivo BiH.

Dodik je naveo da srpski narod nakon prošlog veka, koji je bio vek stradanja Srba, mora da sačuva Republiku Srpsku jer je ona garant opstanka Srba zapadno od Drine.

- Danas je više nego potrebno da se srpski narod Srpske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije okupi oko zajedničkih nacionalnih ideja. Mi Srbi moramo da sačuvamo svoj identitet da bi opstali i zato smo svi zagledani u našu maticu Srbiju koja je danas najjača zemlja na Balkanu i faktor stabilnosti i opstanka - istakao je Dodik.

Na konstataciju da srpsko nacionalno pitanje na Balkanu nije rešeno i pitanje, da li je neminovno ujedinjenje Republike Srpske i Srbije, Dodik je rekao da su Kosovo i Metohija je važno svesrpsko pitanje ne samo zbog toga što je to kolevka srpstva i zbog kosovskog mita, nego i zbog nepravde koja je načinjena toj južnoj srpskoj pokrajini i primene različitih standarda.

- Kosmetu se dozvoljava pravljenje neke takozvane nezavisna država, a nama u Republici Srpskoj se poručuje da ćutimo. Zašto da ćutimo? Zato što tu nadomak Republike Srpske, na Kosmetu važe jedna pravila a kod nas druga? Pitanje Kosmeta i Srbije ne može se posmatrati odvojeno od pitanja Republike Srpske i BiH. Mi pažljivo pratimo dešavanja na Kosmetu i koliko vidimo Kosovo i Albanija se sve više integrišu. Lepo, nemamo ništa protiv. Ali zašto onda Srbi nemaju pravo da se integrišu - upitao je Dodik, prenosi Srpskainfo.

Dodik je rekao da je pitanje Kosmeta državno pitanje Srbije, ističući da će Republika Srpska u svakom slučaju poštovati stav Srbije i njenog rukovodstva i stati iza takve odluke i da je jedini i najbolji način da to pitanje bude rešeno dijalogom.

- Podržavamo stavove Srbije i napore njenog rukovodstva na čelu sa predsednikom Vučićem i verujem da će u tom pogledu biti postignut konsenzus. BiH, na našu inicijativu, nije priznala Kosovo, što je sasvim očekivano. Jer ako Srbija nije priznala samoproglašeno Kosovo neće ni BiH, Republika Srpska neće i ne može pristati na tako nešto. U svakom slučaju, u tom smislu pratimo Srbiju i zagledani smo u Beograd - rekao je Dodik.

Na pitanje da li je neki "Dejton dva" rešenje, Dodik je rekao da nema nikakvog "Dejtona dva", ističući da je ta ideja motivisana isključivo time da bude ukinut Dejtonski sporazum i da se obezbedi unitarna BiH.

- To je samo jedna od ispraznih inicijativa koju plasira političko Sarajevo i deo međunarodne zajednice da bi nama iz Republike Srpske `zavrtali ruke`. Od `Dejtona dva` nema ništa. Imamo Dejtonski mirovni sporazum, vratite se njegovom izvornom obliku i možemo nešto raditi, sve ostalo je unapred osuđeno na propast, jer BiH kao veštačka tvorevina i projekat stranaca nema budućnosti -kategoričan je srpski član Predsedništva BiH.

On je rekao da predsednik Vučić i on zajedničkim radom stalno podstiču tu saradnju svih subjekata sa obe strane Drine, ističući da samo jedinstveni može da se odgovori na sve izazove i da Srbi sačuvaju slobodu, identitet i narod.

Kada je reč o saradnji Banjaluke sa dijasporom Republike Srpske u svetu, Dodik je naveo da je saradnja sa dijasporom je od izuzetnog značaja i da su u tom pogledu počeli i sa organizovanjem foruma dijaspore u Banjaluci na inicijativu Srba iz dijaspore koji su tražili da se pokrenu takvi skupovi koji već postaju tradicionalni.  

BiH neće u NATO ako to ne žele Srbi i RS! Više o tome OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA