Najnovije

UNIŠTIĆE NAS NA LICU MESTA: Ovo je „ahilova peta“ NATO u Evropi

Internet portal The Daily Beast je okarakterisao Suvalki koridor kao ahilovu petu NATO. Ruska armija može iskoristiti upravo ovaj potez za izvođenje iznenadnog kopnenog udara, radi spajanja kalinjingradske grupe sa glavninom svojih snaga. Radi se o mestu gde se Poljska i Litvanija graniče u dužini od nekih 65km. Tu se još nalazi i granica sa Belorusijom, koja bi se u tom sukobu našla u savezu sa Rusijom.

NATO vojska (Foto: Jutjub)

Hipotetički, preko ovog koridora bi se izolovana Kalinjingradska oblast mogla spojiti sa osnovnom teritorijom Rusije. Ovo bi predstavljalo fatalan razvoj događaja po NATO, smatraju zapadni eksperti.

Autor se poziva na izveštaj iz 2018.godine, koji je sastavljen od strane Centra za analizu evropske politike sa sedištem u Vašingtonu. Jedan od njegovih autora je general u penziji Ben Hodžes.  Radi se o čoveku je u periodu 2014-2017 komandovao kontingentom američkih kopnenih snaga u Evropi. Ovaj visoki američki oficir je rukovodio velikim vojnim vežbama NATO koje su upravo realizovane duž ovog koridora- prenosi internet portal RG.

Hodžes je uveren, da je ova tačka veoma ranjiva ukoliko se rezervne snage alijanse (oklopno-mehanizovani sastavi) nalaze u strateškoj dubini fronta. Ona može biti duboka nekoliko stotina, pa i hiljadu kilometara od koridora. On upozorava da je ovde ruska armija koncentrisala znatne snage. Prema njegovim rečima, Rusi za svega nekoliko minuta mogu da stignu na ovo područje.

Simulaciju ove bitke, koje je razvio kalifornijski analitički centar RAND, daje bolji uvid u disbalans protivničkih snaga u slučaju konflikta. Protiv ruske borbene grupe koja bi se sastojala od 25 oklopno-mehanizovanih bataljona ili 10 hiljada ljudi, NATO može da suprtostavi svega 17 bataljona ili 6,800 vojnika. Treba dodati da će se u sastavu ove ruske borbene grupe nalaziti ozbiljna količina „oklopa“, uključujući i teške tenkove.

Sa druge strane, sve što od „oklopa“ poseduje NATO na ovom prostoru, jesu oklopni transporteri Stryker. Ovo vozilo se uglavnom koristi u izviđačkim jedinicama američke vojske. Radi se o lakom guseničaru. On je naoružan topom kalibra 30mm, što je nedovoljno, jer će se suočiti sa ruskim tenkovima koji su opremljeni topovima kalibra 125mm.

Prema rečima američkih analitičara, ruski napad bi bio silovit. On bi imao takvu brzinu da bi se kopnene snage NATO suuočile sa uništenjem. Osnovne snage NATO koje se uglavnom sastoje od pešadijskih jedinica, ne bi mogle da se izvuku ispod tog udara. One bi na licu mesta bile uništene.

Ceo razvoj događaja bio bi katastrofalan po severoistočno krilo NATO. Pošto bi ruska armija uspela da ovlada koridorom, ona bi odsekla snage NATO koje su raspoređene u Litvaniji, Estoniji i Latviji. Američki eksperti upozoravaju da bi istovremeno bili upotrebljeni i elementi hibridnog rata.

Na kraju ovog teksta autor naglašava, da je posle višegodišnjih analiza i modeliranja potencijalnog konflikta na ovom prostoru, Pentagon odlučio da modernizuje oklopna vozila Stryker. Modernizovana vozila koje se odlikuju nešto jačim naoružanjem, uključujući tu i dopunski kontingent vojske jačine 20 hiljada ljudi, počeće da pristižu na ovaj prostor od naredne godine. Ove snage će imati zadatak da što jače posednu Suvlaki koridor, radi izbegavanja eventualnog strateškog iznenađenja.

"Rusija i SAD će biti saveznici i u Trećem svetskom ratu". Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA