Najnovije

"MALI ŠENGEN" ILI "DUŠANOVO CARSTVO"? Evo šta nam donosi jedinstveno tržište i šta balkanska unija znači za Srbiju!

Već krajem ove godine građani Srbije bi mogli bez pasoša, samo sa ličnom kartom da putuju u Albaniju i Severnu Makedoniju, kao i da se tamo zaposle sa postojećom radnom dozvolom, dok bi na graničnim prelazima ove tri države zaživela zajednička carinska kontrola koja bi, prema prvim procenama, na pojedinim prelazima donela uštedu od čak 129 miliona evra.

Lideri zemanja balkanske unije (Foto: predsednik.rs)

Ovo su najvažniji sporazumi “malog šengena” ili deklaracije u čijoj je osnovi slobodan protok ljudi, robe i kapitala između tri države, a koju su preksinoć potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev u Ohridu gde su im se juče u razgovorima pridružili i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i ministarka privrede Crne Gore Dragica Sekulić.

Velike uštede

Predsednik Vučić je rekao da je za Srbiju ovo veoma važna inicijativa i da je ponosan da su se “za kratko vreme dogovorili oko važnih stvari”.

- Kad uvedemo dežurstva za inspekcije na granicama, samo na pojedinim prelazima između zemalja 129 miliona evra će biti ušteda. Da vam ne govorim koliko je lakše za proizvođača paradajza na severu ili jugu Albanije da tu robu, koja je lako kvarljiva, izveze u Srbiju. Da investitori mogu da razmenjuju inženjere i radnike, za dve godine ćete moći da vidite rast investicija u sve tri zemlje. Imaćete slobodno kretanje, pre kraja godine da izlazimo u Albaniju samo sa ličnom kartom - rekao je Vučić.

On je kazao da u Srbiji neće biti popularno ono što je dogovoreno u Ohridu, ali da ga to ne zanima.

- Mnogi to danas ne razumeju, vidim da je Rama pod pritiskom. U toku izborne kampanje su me protivnici napadali da gradim auto-put za veliku Albaniju, ali su dobili 11 puta manje glasova od mene. Ponosan sam na ovaj dogovor. Možda ovo nama propadne, ali će svakako biti budućnost, ovde nema nikakve nove Jugoslavije, već boljeg života za naše građane - rekao je Vučić.

Na redu Drač

Predsednik Srbije je naglasio da tri zemlje poštuju pravila EU, samo da ovog puta rade same. Apostrofirao je da će se na prelazima trostruko ubrzati prolazak kamiona.

- To će značiti neverovatno smanjenje troškova, a višak vrednosti će kompanije moći da podele radnicima. Ta odluka ima možda i veći značaj od toga da građani mogu da prelaze granicu samo sa ličnom kartom, jer je to politička odluka. Ali, to će kreirati investicioni ambijent, koristiće i stranim kompanijama - kazao je Vučić.

Sledeći sastanak u vezi sa “malim šengenom” biti održan 21. decembra u Draču, a na njemu će biti i predstavnik EU za spoljnu politiku Žozef Borel.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov pozdravlja inicijativu i podvlači da je privreda uvek imala potrebu za regionalnom saradnjom.

- Bilo bi dobro da Srbija, Albanija i Severna Makedonija budu nukleus koji će uspešno pokrenuti i ubrzati saradnju na Balkanu. To, uostalom, i EU traži od regiona, da vežbamo malo Evropu, da uljuđujemo svoje donose. Nažalost, do sada su veću i bolju saradnju sprečavali politički momenat i zloupotreba međusobnih odnosa za jeftine političke poene - ističe za “Blic” Popov.

Kako kaže, realizacija “malog šengena” nosi sa sobom niz izazova.

- Rama i Zaev ne uživaju veliku podršku kod svojih građana pa se postavlja se pitanje šta će biti ako oni padnu sa vlasti. Takođe, problem Kosova je i dalje veliki, pogotovo što je budući premijer Aljbin Kurti najavio da nema nameru tako lako da ukine takse pa se postavlja pitanje kako ćemo iz minusa od 100 odsto otići u plus. BiH je priča za sebe pošto ne može da formira vladu već više od godinu dana, a ima dva entiteta koja kao da ne pripadaju istoj državi. Konačno i Crna Gora je prilično rezervisana jer se plaši da ova saradnja ne dovede do teritorijalnih prekrajanja s jedne strane sa Srbijom, a s druge sa Albanijom - smatra Popov.

Podrška SAD i EU

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović naglašava da je “mali šengen” veoma značajan.

- Sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala može dovesti do ekonomskog razvitka regiona. To je dobra osnova i ambijent i za rešavanje kosovskog problema. Ne mislim da će lideri imati problem na unutrašnjem planu zbog ove deklaracije. I SAD i EU podržavaju ovakav vid saradnje, a očekujem da se s vremenom u ceo proces uključi i Kosovo - podvlači Đukanović. 

Vučić: Očekujem podršku Makrona

Aleksandar Vučić očekuje podršku za “mali šengen” na sutrašnjem sastanku sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

- Zahvalan sam Amerikancima za podršku ovom projektu, nadam se da ćemo dobiti i podršku Makrona jer bez toga će biti teško dobiti podršku Evrope. Ali, želim i da čujem o novoj metodologiji francuskog predsednika. On ima izuzetnu energiju i, ako bi deo onoga o čemu je govorio bilo moguće ostvariti, mislim da bi to bile dobre vesti za Srbiju. Želim da čujem od njega tet-a-tet šta misli i onda možemo da pravimo neke planove za budućnost - naglasio je Vučić.

Kako je rekao, Makronove ideje ne bi potcenjivao i nipodaštavao kao što drugi rade.

- Želim da razgovaramo i o ovoj inicijativi. Tražiću od njega i moliću za podršku, jer ako to budemo imali, stvorićemo potpuno nove uslove i to bi nam bio jedan od izvora ubrzanog rasta u narednim godinama. Ako dobijemo tu vrstu podrške, neće biti lako da se sve ovo sruši. Možda nam nikad nisu bili važniji razgovori s Makronom. Danas cela Evropa priča o Makronu i tome šta je iznosio i krenula je opšta hajka u kojoj Srbija neće učestvovati, ne samo zato što je Makron pokazao prijateljstvo prema Srbiji - podvukao je Vučić.

Zaev: Za drugačiji Balkan

- Otvorili smo akcioni plan koji stvara drugačiji Balkan. Možete zamisliti Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju koje pozivaju ostale zemlje Balkana da uradimo još više od onoga što radimo u berlinskom procesu. Nadam se da će svi zagrliti ovu inicijativu jer donosi dobro. Sve ono što radimo je prvi put u ovom obliku, dodatna je vrednost evropskim institucijama.

Rama: Usvojilo šest zemalja

- Deklaracija je zapisana i usvojena u šest zemalja na sastancima koje smo imali. Ovaj dokument je unutrašnja želja i nije donet pod patronatom spolja. Želimo da na sledećem sastanku u Draču vidimo i Crnu Goru i BiH koji će želeti da uđu u ceo ovaj proces, a da u proces bude uključeno i Kosovo ravnopravno i na legalnim osnovama. Nije smetnja da premijer Kosova ravnopravno razgovara sa svima.

Zvizdić: EU nema alternativu, ali...

- Za Bosnu i Her­cegovinu su pitanja dugoročne stabilnosti, permanentnog mira i ekonomskog prosperiteta najvažniji ciljevi i prioriteti i u tom smislu evroatlantske integracije za nas nemaju alternativu. Ali, to znači da nećemo ostati i dalje snažno posvećeni jačanju regionalnih odnosa i unapređenju saradnje sa svim susedima.

Sekulić: Svi u EU veruju u politiku proširenja

U evropske integracije ne verujemo kao u ček listu koju treba ispuniti već kao u činjenicu da je za sedam godina suštinski unapređen život u Crnoj Gori. Uverena sam da svaka zemlja EU veruje u politiku proširenja, ali da razmatraju da li su postojeći modaliteti ti koji treba da budu primenjeni u narednom periodu. Očekujem da proces bude dvosmeran, da se poštuje svaka od zemalja ponaosob.

10 tačaka sporazuma u Ohridu

  • Putovanje građana Srbije, Severne Makedonije i Albanije unutar prostora tri zemlje samo uz ličnu kartu.
  • Stranci u zemlje članice inicijative mogu putovati bez dodatnih viza. 
  • Zajedničke radne dozvole i priznavanje kvalifikacija i diploma, bez dodatnih procedura.
  • Razmena studenata.
  • Zajednički projekti za istraživanje i razvoj.
  • Uvođenje 24-časovnog radnog vremena svih inspekcijskih službi na granicama, sa akcentom na fitosanitarnu i veterinarsku inspekciju.
  • Jedinstven paket dokumentacije potrebne za tranzit robe, sa akcentom na uvođenje sistema sa što manje papira, koji bi bio u skladu sa strategijom digitalnog razvoja;
  • Izmene zakona iz oblasti tržišta kapitala, poreskog i finansijskog sistema u sve tri zemlje, u cilju stvaranja uslova za nesmetan protok kapitala.
  • Jačanje prekogranične saradnje u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala i terorizma.
  • Definisanje sopstvenih pravila u mnogim oblastima u cilju unapređenja atraktivnosti tri zemlje i saradnje.

Dan primirja je i dan za razmišljanje o budućnosti! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube