Najnovije

ŠOKANTNO OTKRIĆE ANALITIČARA: SAD ne izlaze iz Iraka ne zbog Islamske države nego zbog nečeg mnogo opasnijeg

Komentarišući rastuću saradnju između Iraka i Kine, stručnjak za Bliski Istok Danijel J. Samit napisao je članak za Diplomat o razlozima američkog prisustva u Iraku.

Američka vojska (Foto: army.mil)

Odnosi Vašingtona i Teherana decenijama su prepuni sumnji, napetosti i optužbi. U skladu sa tim, SAD su opravdale svoje vojno prisustvo u zemljama Bliskog Istoka, poput Saudijske Arabije.

Pored toga, uprkos nezadovoljstvu Bagdada, američka vlada održava svoje trupe u Iraku za koje tvrdi da se bore protiv terorističkih grupa.

Danijel J. Samit analizira šta bi, po njegovom mišljenju, bio stvarni razlog zašto se SAD ne bi povukle iz Iraka, čak i svrgavanjem porodice Husein i vidljivim slabljenjem terorističke grupe ID.

“Ipak, dok se Sjedinjene Države usredsređuju na iranske ambicije, daleko jača sila je stupila na scenu. Prošlog meseca, irački premijer Adel Abdul-Mahdi objavio je da se njegova zemlja priključuje kineskoj inicijativi Pojas i put (BRI)”, napisao je Samit.

Od tada, prema mišljenju stručnjaka, bilateralni odnosi između Iraka i Kine se produbljuju, proces koji je odavno obeležen time što je Irak postao treći najveći dobavljač nafte Kini i glavni kupac američkih odbrambenih proizvoda. Azijski gigant. 

Novi put svile

Dobri odnosi su presudni za uspostavljanje Novog puta svile, ekonomskih koridora koji povezuju Kinu i njene partnere.

Prema mišljenju stručnjaka, odnosi su postali toliko bliski nakon što je Kina od strane zapadnih zemalja optužena za nasilno slamanje svoje ujgurske muslimanske manjine, za razliku od Iraka koji nije protestovao.

“Da bi zadovoljio serijskog kršioca ljudskih prava, Irak je bio jedna od 50 zemalja koje su pohvalile kinesku politiku u Sinđijangu, nakon što je pismo Saveta UN za ljudska prava iskritikovalo Kinu zbog ophođenja prema ujgurskojo muslimanskoj manjini”, preuveličao je ekspert.

Prema tome, iako američko prisustvo u Iraku nije rešilo bezbednosne probleme zemlje, a Vašington nastavlja naizgled beskrajni rat protiv terorizma, sve veći uticaj Kine u Iraku bio bi dovoljan da Vašington ostane u arapskoj zemlji, kaže Danijel Samit.

„Amerikancima će se Irak verovatno smučiti narednih godina, ali sada nije vreme da se zemlja izbegava.

Odakle god SAD planiraju da se udalje, Si i njegov režim spremni su da popune prazninu “, napisao je Samit.

Još jedna zemlja povukla priznanje Kosova. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA