Najnovije

NASTAVAK STARE POLITIKE: Tramp izabrao "jastreba" za ambasadora u Rusiji?!

Američki mediji su, pozivajući se na neimenovane izvore iz Bele kuće, objavili vest da je američki predsednik Donald Tramp predložio bivšeg guvernera Jute DŽona Hantsmana za ambasadora u Rusiji i da je on to prihvatio.

Donald Tramp (Foto: Sinhua)

DŽon Hantsman, iskusni političar i diplomata, poznat je po tome što je svojevremeno kritikovao politiku resetovanja odnosa između SAD i Rusije.
Hantsman je radio u administraciji čak pet američkih predsednika. Bio je i na funkcijama prvog zamenika ministra trgovine, kao i zamenika trgovinskog predstavnika SAD, bio je guverner Jute, a takođe i ambasador SAD u Singapuru za vreme administracije DŽordža Buša i u Kini za vreme Baraka Obame.
Na mesto ambasadora u Singapuru došao je sa samo 32 godine i tako je postao najmlađi američki ambasador u 100 godina.
Pedesetšestogodišnjeg Hantsmana nazivaju i stručnjakom za Aziju i ocenjuju da mu bolje pasuje pozicija ambasadora SAD u Kini nego u Rusiji. U mladosti je bio u mormonskoj misiji na Tajvanu, govori kineski jezik, a sa suprugom je usvojio i kinesku devojčicu. Inače, otac je sedmoro dece.
Hantsman je 2012. godine bio jedan od stranačkih kandidata republikanaca na predsedničkim izborima, ali je pretrpeo neuspeh, pa je podržao Mita Romnija, svog daljeg rođaka i takođe mormona, koji je na kraju izgubio izbore od demokrate Baraka Obame.
On je prošle godine podržao kandidaturu Donalda Trampa, ali je kasnije posle „seksističkog“ skandala prešao na stranu njegovih kritičara pozvao svoje stranačke kolege da daju glas Majklu Pensu.
Takođe, jedno vreme Tramp je razmatrao da li da ga imenuje za državnog sekretara.
- Tramp nastavlja svoju predizbornu kampanju. Iako je on pobedio na izborima još 8. novembra, sada mora da pridobije elitu, koja je bila protiv njega tokom cele predizborne kampanje. Dakle, šta se ovde dešava? Hanstman je definitivno jedan od beskompromisnih republikanaca. On predsedava Atlantskim savetom, koji se zbog svoje delatnosti nikako ne može nazvati prijateljskom organizacijom prema Rusiji, ili organizacijom koja se zalaže za poboljšavanje rusko-američkih odnosa. Hantsman je mormon, bivši guverner države Juta. To je, između ostalog, država koja je glasala protiv Trampa. Dakle, to je ta ruka koju Tramp sada pruža svojim oponentima, u svojoj sopstvenoj Republikanskoj partiji. Što se tiče Rusije, ne vidim ništa dobro u njegovom imenovanju za ambasadora u Moskvi. Hantsman nikada nije bio pozitivan u svojim izjavama u vezi sa Rusijom - kaže amerikanista Aleksandar Domrin, profesor na Višoj školi za ekonomiju.
Domrin takođe ističe i da je DŽon Hantsman predstavnik i naslednik bogate porodice, koja u svom vlasništvu ima jednu od najvećih hemijskih kompanija na svetu — „Hantsman korporejšen“, koja posluje i u Rusiji. Stručnjak upozorava da bi u tom smislu moglo da dođe i do „sukoba interesa“.
"Hantsman nije na čelu te korporacije i ne može da bude, ali na čelu se nalazi njegov brat. Ta kompanija ima fabriku u Obninsku, i mrežu filijala u nekoliko gradova Rusije. Međutim, više zabrinjava to što je još u vreme Sovjetskog Saveza njegov otac Hantsman Stariji, osnivač te kompanije, dogovorio izgradnju dve fabrike za proizvodnju polistirena u Jermeniji, u tada još sovjetskoj Gjumri i u takođe sovjetskoj — Gorlovki. A gde je danas Gorlovka? Gorlovka je sada pod kontrolom Donjecke Narodne Republike (DNR). U principu, tu ima mnogo ličnih interesa. Pored promovisanja krajnje konzervativnih odnosa prema normalizaciji rusko-američkih odnosa, on će se baviti i promocijom sopstvenog biznisa, a to se naravno tiče i te fabrike za proizvodnju polistirena u Gorlovci. Hantsman će sve učiniti da se ta fabrika, i naravno DNR, vrate pod kontrolu Kijeva. Zanimljivo, zar ne?“.
Mediji navode da kompanija Hantsmanovih zapošljava oko 15.000 ljudi u 24 zemlje sveta. Samo tokom prošle godine korporacija je imala prihod od oko 10 milijardi dolara.
Stav Kremlja o ovom pitanju je jasan — Moskva će pozdraviti svakog američkog ambasadora koji je pristalica ideje o uspostavljanju dijaloga između dve zemlje.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je rekao da je izbor ambasadora unutrašnje pitanje SAD, i da Rusija ne namerava da se meša.
Peskov je takođe skrenuo pažnju na to da do sada nije bilo zvaničnih saopštenja na ovu temu, a da se sve svodi na pisanja medija, koja se pozivaju na neimenovane izvore.
Ruski senator Aleksej Puškov, s druge strane, smatra da je predsednik SAD Donald Tramp okružen ljudima koji ne žele poboljšanje odnosa sa Rusijom. Između ostalog, ocenio je on, i Hantsman, koji je predložen za dužnost ambasadora u Moskvi, teško da će biti „golub mira“.
Prema njegovim rečima, kandidatura Hantsmana na mesto američkog ambasadora u Moskvi o mnogome govori. Na primer, navodi Puškov, on se nalazi na čelu Atlanskog saveta (od 2014. godine), gde je norma oštro kritikovanje Rusije.
Ukoliko se obistine pisanja zapadnih medija, DŽon Hansman će u Moskvi naslediti aktuelnog američkog ambasadora DŽona Tefta, kojeg je, 2014. godine, na to mesto imenovao tadašnji predsednik SAD Barak Obama. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA