Najnovije

ČIJA VOJNA TEHNOLOGIJA JE BOLJA? Američki admiral priznao njihov krah: SAD zavise od uvoza savremenih komponenti iz Rusije!

Izgradnja ratnih površinskih brodova u SAD je nemoguća bez nabavke komponenti iz Rusije i Kine. Ovo je izjavio američki ministar vojno-pomorskih snaga admiral Ričard Spenser. On smatra, da Vašington mora da prekine zavisnost od uvoznih komponenti, tako što će domaćim snagama da nađe adekvatna zamenska rešenja. Međutim, to neće biti ni malo lak zadatak.

Američki ratni brodovi (Foto: navy. mil)

Kako se dogodilo da SAD postanu zavisne od svojih direktnih geostrateških konkurenata, moglo se pročitati u tekstu koji je objavila RIA Novosti.

„Krhki“ lanac snabdevanja

Prema rečima Spensera, situacija po ovom pitanju može uskoro da postane kritična – a glavni uzrok je nepredvidiv lanac snabdevanja. Kako prenosi internet portal Financial Times, ova opasnost je navedena u ekspertskom istraživanju koje je naručeno od strane komadne američke ratne mornarice. Istraživanje je pokazalo da se u  izgradnji ratnih brodova mnogi dobavljači oslanjaju na strane isporučioce kada je u pitanju nabavka „određenih visokotehnoloških i visokopreciznih“ komponenti. Ovo povećava verovatnoću da se ove komponente nabavljaju od geostrategijskih rivala – u prvom redu od ruskih i kineskih kompanija.

 „Ovakav pristup apsolutno nije u skaldu sa nacionalnim interesima u kontekstu globalnog nadmetanja između velikih sila”, i stoga dobavljači „moraju da znaju šta rade”, naglasio je Spenser.

Posebno zabrinjavaju potezi NR Kine, koja pokušava da „naoruža svoj kapital“ pomoću projekta „Jedan pojas, jedan put“. Ministar je kao eklatantan primer naveo italijansku brodograđeivnsku kompaniju Fincantieri, koja učestvuje u izgradnji raketnih fregata za potrebe RM SAD, a koja je istvoremeno deo kineske strategijske inicijative.

Spenser je takođe optužio NR Kinu da različitim državama nudi kredite za pokrivanje njihovih dugova, gde na takav način stiče mogućnost da nad njima ostvari kontrolu. Kinezi su uspostavili kontrolu nad velikim brojem pomorskih luka u državama trećeg sveta, i ukoliko Peking u jednom momentu odluči da onemogući njihovu upotrebu za brodove RM SAD, naše snabdevanje u Indo-Pacifičkom regionu će u potpunosti biti paralisano- napominje Spenser.

Pentagon je uveren da je glavni zadatak savremene američke vojne industrije da se osloni na sopstvene kapacitete i postane autonomna od zavisnosti od inostranih komponenti, posebno onih koje dolaze iz Rusije i Kine. Tačnije, neophodno je uspostaviti tehnološki lanac snabdevanja i kompletnu proizvodnju izvoditi na teritoriji SAD.

 „Ukoliko ne promenimo put koji sada sledimo, i ne zauzmemo kurs održivog i predvidljivog finansiranja delova naše industrije u kojoj imamo izazove (kosmos, sajberprostranstvo, vojno-pomorska sfera), rizikujemo da izgubimo trku sa Rusima i Kinezima- rekao je DŽozef Danford, predsednik Objedinjenog komiteta načelnika štabova SAD na forumu o međunarodnoj bezbednosti u Halifaksu.

Prema njegovim rečima, Pentagon je identifikovao 14 tehnoloških oblasti u koje Rusija i Kina ulažu, formirao je prognozu za 2025. godinu, i naznačio gde bi Sjedinjene Države i njihovi saveznici trebale više da ulažu.

Ne samo da nema novca, nego nema ni novih ideja

Međutim, ovi planove neće biti lako realizovati jer najveće investicione banke nerado sarađuju sa odbrambenim preduzećima. Američka vlada je čak pokrenula specijalan program za privlačenje privatnog kapitala radi ulaganja u vojne projekte. Investitorima se obećavaju velike vladine narudžbe za proizvodnju nove tehnike u svim oblastima – od održavanja brodova do proizvodnje oružja.

U međuvremenu, dok industrija čeka na novac privatnih investitora, vojnih zvaničnici se suočavaju sa brojnim problemima budžetske prirode, u cilju realizacije plana o integrisanoj proizvodnji svih komponenti na tlu SAD. Samo za vreme mandata sadašnjeg američkog predsednika Donalda Trumpa, rad državnih institucija je dva puta prekinut usled nedostatka finansijskih sredstava. Prošlog januara je njihova blokada trajala rekordnih 35 dana.

„Teško je u takvoj situaciji uveriti domaće dobavljače da će njihovo poslovanje biti isplativo ako počnu da ulažu u proizvodnju, oslanjajući se isključivo na garancije koje daje Pentagon,“ napominje Financial Times.

Međutim, postoji tu još jedan problem koji je možda i još maligniji od samog aspekta finansiranja. A to je neminovni gubitak vojne supremacije, usled nedostatka novih ideja. Američke tehnološke kompanije jednostavno ne žele da sarađuju sa Pentagonom.

Tako se rukovodstvo globalne korporacije Google suočilo sa teškim pritiskom svojih zaposlenih da izađe iz projekta upotrebe sistema veštačke inteligencije za analizu video-materijala, koji prikupljaju vojni sateliti. Protiv upotrebe sistema veštačke inteligencije u vojne svrhe istupio je i generalni direktor SpaceX i Tesla Ilon Mask, jedan od osnivača komunikacionog softvera Skype Jan Talin, predsednik instituta „Future of Life“ Maks Tegmark, sa više od tri hiljade raznih specijalista iz sfere vrhunske tehnologije.

Predsednik Sirije Bašar el Asad tvrdi da je Amerika već započela Treći  svetski rat! Više o tome pročitajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Da li nas pandemija otuđuje od Boga i ljudi? Vladimir Dimitrijević

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube