Najnovije

CRNA GORA JE JEDINA EVROPSKA ZEMLJE KOJA JE U OVOLIKOJ OPASNOSTI! Šta povezuje DŽibuti, Šri Lanku i Crnu Goru osim izlaza na more?!

Crna Gora je jedina zemlja Evrope i jedina članica NATO-a koja se nalazi u navodnom riziku od dužničke zamke Kine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Crna Gora (Foto: pixabay. com)

DŽibuti

DŽibuti je od 2013. godine uzeo oko 1,4 milijardi dolara kredita od kineske Exim banke, što je do 2018. godine dupliralo javni dug na 71 odsto BDP-a te afričke države.

Tim novcem kineske kompanije su gradile železnicu i luku. Kina je 2018. godine preuzela upravljanje delom luke Doraleh u DŽibutiju. U istoj luci je 2017. godine otvorila svoju prvu vojnu bazu u inostranstvu.

Šri Lanka

Šri Lanka je od 2006. do 2016. godine uzela oko milijardu dolara kredita od kineske Exim banke. Tim novcem su kineske kompanije izgradile luku Hambantota. Pošto Šri Lanka nije mogla da vrati kredit, istu luku je 2017. godine ustupila Kini na 99 godina korišćenja.

Crna Gora

Crna Gora je 2015. godine uzela 944 miliona dolara kredita od kineske Exim banke. Tim novcem kineska kompanija CRBC gradi deo autoputa. 14 - godišnja otplata kredita počinje 2021. godine, bez zaštite od valutnog rizika.

Kineski zvaničnici više puta su istakli zainteresovanost za luku Bar.

Ove tri države navode se kao primeri rizika od dužničke zamke Kine.

U pismu grupe američkih senatora državnom sekretaru SAD 2018. godine i u studiji Centra za globalni razvoj iz Vašingtona, Crna Gora je jedina evropska država od osam zemalja koje su u opasnosti od kineskog dužničkog ropstva.

Zbog čega je Makedonija ljuta na EU, pročitajte OVDE.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA