Najnovije

LAZOVIĆ TVRDI DA VLAST HUŠKA GRAĐANE NA MEĐUSOBNE SUKOBE: Vučiću je jako stalo do partijskog obezbeđenja

“Ne bi me iznenadilo da, ukoliko dođe do većeg izliva nezadovoljstva na ulicama naših gradova, vlast posegne za kontramitinzima i huškanje građana na međusobne sukobe", komentariše Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd.

Radomir Lazović (Foto: Jutjub)

On je komentarisao i sve učestalije izlive agresije okupljenih podržavalaca vlasti naspram građana koji su izašli na ulice da izraze revolt protiv režima i koje organizuje opozicija. Takođe, policija u civilu, unazad godinama, otkada su krenule demonstracije protiv vlasti Aleksandra Vučića, postala je uobičajena praksa.

Imajući u vidu da je Radomir Lazović, odnosno NDB unazad godinama, izvodila veliki broj demonstranata protiv režima na ulice, upitan je šta predviđa uoči predstojećih izbora. Da li se može pretpostaviti nasilje većih razmera, kao i kako komentariše sad već ustaljenu praksu policajaca u civilu na ulicama, koji, umesto da u uniformama obezbeđuju sve građane, stoje na strani odbrane pristalica i pripadnika režima.

“Skoro na svim protestima, od onih koje je organizovao Ne davimo Beograd, preko studentskih, opozicionih, ekoloških i drugih, mogli ste da primetite provokatore koji dolaze da vrše pritisak na organizatore. Od Sime Spasića kojeg policija obezbeđuje na svakom skupu opozicije, preko Daj patku tati , koji su bili zaduženi za nas, naprasno pojavljivanje grupe koja svim srcem želi da se izgradi gondola na Kalemegdanu, do naprednjačkih studenata koji su upadali u rektorat tokom blokade povodom doktorata Siniše Malog. Iako bi po zakonu policija, na zahtev organizatora, trebalo da ukloni neželjene posetioce, oni im u potpunosti daju podršku, obezbeđuju ih i pomažu. Režimski mediji ih onda predstavljaju kao nekoga ko je u sukobu mišljenja sa nezadovoljnim građanima, a ne da je naprednjački bot i provokator. Na taj način se problemi na koje ukazuju oni koji protestuju, relativizuju, a u javnosti se prikazuje privid da postoje različita mišljenja građana i tako tupi oštrica nezadovoljstva prema vlasti. Nije retkost da od predstavnika vlasti čujemo termin „pravi građani“ za razliku od onih koje karakterišu kao „ispolitizovane“ ukoliko kritikuju vlast”, ističe Radomir Lazović.

Pri svakom pojavljivanju Aleksandra Vučića u javnom prostoru, dodaje on, možete primetiti da je njemu jako stalo da ga pored policije i vojske, prati i nekakva ekipa partijskog obezbeđenja.

“Bez obzira na profil događaja i da li postoji neka ozbiljnija opasnost po bezbednost, on se uvek pojavi i sa ekipom u civilu, za koju mu je jako stalo da se vidi. Oni izgledaju više kao neki kriminalci nego organizovana služba, ali to je i cilj. U kriminalnom miljeu iz koga dolazi, ne vlada se jasno regulisanim službama i policijom, već silom i snagom. Tako da mislim da je to dvojaka poruka. Prvo, Vučić ne veruje službama koje bi po zakonu trebalo da ga obezbeđuju. A drugo to je poruka tom kriminalnom miljeu, da pored policije, koju kriminalci ne poštuju i koju u mnogome drže u šaci preko partije u kojoj su zajedno članovi, postoji još neko koga bi trebalo da se plaše. On sebe vrlo svesno i planski pozicionira kao mafijaškog bosa i na ovaj način”, zaključuje Radomir Lazović.

Pročitajte OVDE šta su Makron i Vučić pričali u Parizu.

Izvor: Danas
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA