Najnovije

KO JE MISTERIOZNI GOSPODIN ESPER? Novi Trampov čovek polako preuzima stvari u svoje ruke! (FOTO/VIDEO)

Ministar odbrane Mark Esper je tih, defanzivan - i na putu je da postane najuticajniji igrač Trampove administracije.

Mark Esper (Foto: Flickr)

Klasa 1986. godine američke vojne akademije Vest Point postaje najuticajnija u istoriji, a to je čini se, nenamerna posledica izbora članova američke administracije. NJeni diplomci u vašingtonskom vrhu uključuju američkog državnog sekretara Majka Pompea, visokog vašingtonskog insajdera i čuvenog "šaptača Trampu" Dejva Urbana, koji sada vodi moćnu firmu za lobiranje, ultrakonzervativnog republikanskog kongresmena Marka Grina, koji je prethodno bio deo misije koja je zarobila iračkog diktatora Sadama Huseina, i mnoštvo najboljih prijatelja Pompea - uključujući Brajana Bulataoa, podsekretara države za upravljanje, i Tomasa Ulriha Brehbula, savetnika Stejt departmenta.

Od ovog leta, oni uključuju i novog ministra odbrane predsednika Donalda Trampa: veterana Zalivskog rata Marka Espera. Članovi ove grupe insajdera su međusobno usko povezani , ali grupa ipak ima svoju unutrašnju hijerarhiju. Čini se da Esper nije pokušavao da se postavi na vrh ove Vest Point mreže, odnosno mreže koja obuhvata širu Trampovu administraciju. Ali sve ukazuje na to da on u tišini ipak postaje glavni.

Krije se iza Pompea?

Majk Pompeo, koji je diplomirao kao prvi u klasi, bliži je Trampu nego bilo ko u administraciji. Zbog toga se Esper, Pompeov bivši kolega iz razreda, priklanja njemu - to je zapazio izvor "Forin polisija" iz civilnog odeljenja odbrane, koji je posmatrao ministra odbrane u akciji.

- Video sam ovo već pet-šest puta. Kad god Pompeo pozove, Esper izbaci sve iz sobe i zatvori vrata. LJudi su primetili. Ne mislim da Pompeo naređuje Esperu, ali to loše izgleda - rekao je neimenovani zvaničnik.

Priklanjanje je neuobičajeno i za neke uznemirujuće. Sama veličina Pentagona daleko nadmašuje Stejt department, njegov budžet dominira saveznom potrošnjom, i što je još važnije, ministar odbrane je viši u komandnom lancu. Zar onda Pompeo ne bi trebalo da se priklanja Esperu?

Ne misle svi da je Esperovo priklanjanje problem.

- Mark Esper je novi u ovom poslu, dok sekretar Pompeo nije. Dakle, ako ste novi u ovoj administraciji, prirodno je da ćete slušati nekoga ko je blizak predsedniku. Moj osećaj je da to radi i Mark Esper. Pored toga, šta fali tome da imate dva zvaničnika kabineta, posebno u Pentagonu i Stejt Departmentu, koji se zapravo slažu? - rekao je penzionisani general-potpukovnik Tomas Sper, direktor Centra za nacionalnu odbranu "Heritage Foundation".

Espera kritikuju i zbog reputacije insajdera industrije oružja, jer je sedam godina bio lobista za "Raytheon", kompaniju koja je glavni snabdevač oružjem Pentagona.

Saslušanje za potvrdu Espera podstaklo je razmenu reči sa senatorkom Elizabet Varen, koja je tražila od nominovanog da se izuzme iz svih stvari koje uključuju njegovog bivšeg poslodavca za vreme mandata - i četiri godine nakon što napusti poziciju. Esper je odbio iako je rekao da će poštovati etička pravila na koja se obavezao pre nego što je postao vojni sekretar.

Zaista, Esper je možda najiskusniji čovek iz Pentagona koji služi kao ministar za odbranu otkako je bivši predsednik Bil Klinton imenovao Vilijema Perija, koji je obavljao taj posao još 1994. godine. Pored svog sedmogodišnjeg boravka u "Raytheonu", Esper je služio kao mladi oficir u Prvom zalivskom ratu i nagrađen je orednom, a stekao je diplome na Harvardu i Univerzitetu DŽordž Vašington, služio kao šef osoblja konzervativne fondacije „Heritage Foundation“, proveo je šest godina na Kapitol hilu gde je radio u štabovima republikanskih kongresmena Bila Frista i Čaka Hejgela, bio je visoki funkcioner u Udruženju za vazduhoplovnu industriju, a potom je, od kraja 2017. do prošlog jula, bio sekretar vojske Trampove administracije.

Ako ima nešto iznenađujuće u vezi sa Esperovim rezimeom, to je da je često bio ignorisan od strane političkih lidera van vojske. Bio je Trampov tek treći izbor za sekretara vojske. Esper nije bio prvi izbor republikanaca za ministra odbrane, jer su želeli nekoga sa više "konzervativnih verodostojnosti".

Esperovo iskustvo bilo je očito u njegovom odgovoru na Trampovu kontroverznu odluku iz oktobra da povuče američke trupe iz severne Sirije.

- Esper se pokazao kao više nego dobar vojnik. Bio je neumoran. Taj vikend proveo je na telefonu, razgovarajući sa svojim kolegama, radio je sa (Pentagonovom) radnom grupom za brobu protiv ID do sitnih sati, a zatim se pojavio na informativnim programima da bi odbranio predsednika. Bio je to impresivan učinak - rekao je jedan zvaničnik Pentagona.

On je rekao da je Esperov pristup bio potpuno različit od onog njegovog prethodnika Patrika Šanahana, koji je "izgledao izgubljeno".

Savezništvo od ključnog značaja

Za Espera kažu da je on "previše vojnik". Nadimak Espera u Vest Pointu bio je "trupa" ("zato što sam zaista bio posvećen vojnoj službi i bio sam u pešadiji", kako je rekao jednom novinaru)

Iznad stola u Pentagonu ima portret generala DŽordža Maršala, a dugo je bio blizak generalu Marku Majliju, koji sada obavlja funkciju načelnika Zajedničkog štaba.

NJihova veza se učvrstila tokom Esperovog mandata kao sekretara za vojsku, kada su se njih dvojica udružili inicijativi „noćnog suda“ čiji je cilj bio da iskorene dupliranja u programima vojske. NJima su se pridružili tadašnji podsekretar vojske Rajan Mekartii i tadašnji potpredsednik generalštaba DŽejms Mekonvil.

- To je bio veoma disciplinovan proces i trajao je satima svakog dana. Morali ste da uđete i branite svoj program, a ako on nije odgovarao prioritetima modernizacije vojske, njegovo finansiranje je reprogramirano. Ovi momci su bili prilično teški - rekao je penzionisani pukovnik marinaca Mark Kansijan, stariji savetnik Centra za strateške i međunarodne studije.

Inicijativa Esper-Majli reprogramirala je skoro 31 milijardu dolara finansiranja vojske u periodu od pet godina, prema jednoj proceni. Ali partnerstvo Espera i Majlija je takođe presudno iz dva druga razloga: Majli je bliži Trampu nego Esper, a Majli i Esper obojica pomno posmatraju Kinu i identifikuju je kao "primarni izazov" za Sjedinjene Države u narednih nekoliko decenija.

Pompeo je zec, a Esper kornjača

Esperova povezanost sa generalom Majlijem je presudna, posebno sada sa Majkom Pompeom koji je pod žestokom kritikom zvaničnika Stejt departmenta i diplomata koji veruju da je njihov šef pre svega zainteresovan da obezbedi svoju političku budućnost.

Oni smatraju da je Pompeo kriv jer nije uspeo da odbrani ambasadora u Ukrajini Mari Jovanovič koja je oterana sa te funkcije i za odbijanje da interveniše i okonča sumnjivu inicijativu predsednikovog advokata Rudija Đulianija.

Esper je, s druge strane, ostao izvan linije vatre, gradeći saveze Pentagona i stekao poverenje uniformisanih branitelja, poput generala Majlija, koji ga mogu zaštititi. Rezultat toga je da je stekao dragocene saveznike među visokim vojnim oficirima i karijeristima Pentagona. Zatim, tu je i Esperova veza sa Vest Pointom, koja je karta koja pobeđuje među mnogima u administraciji, ali ne i u Stejt Departmentu, kao što je Pompeo otkrio.

- Znam da je to kliše, ali ovde se radi o zecu i kornjači - rekao je izvor iz Pentagona, koji je poslednjih nedelja blisko sarađivao sa Esperom.

- Majk Pompeo je blistav, politički ambiciozan i Trampov miljenik. On je br. 1 u svojoj klasi. Esper nije ništa od toga. Ali on je čvrst, uporan, veoma voljen u ovoj zgradi i radi ispod radara. Ne kladite se protiv njega - zaključio je izvor za "Forin polisi".

Ruski helikopteri patroliraju severnim delovima Sirije! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA