Najnovije

NAJOPASNIJI SVEDOK: Tramp ga prvo hvalio, a onda najurio, a sada bi zbog njega mogao da bude opozvan

Čak Kuper, advokat koji zastupa bivšeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost DŽona Boltona, izneo je intrigantan nagoveštaj u pismu Kongresu prošle nedelje, zbog kojeg izgleda da bi upravo on mogao da bude ključni svedok u istrazi protiv američkog predsednika Donalda Trampa.

Bolton i Tramp (Foto: flickr. com)

DŽon Bolton je "lično učestvovao u mnogim događajima, sastancima i razgovorima o kojima ste već dobili svedočenje, kao i u mnogim relevantnim sastancima i razgovorima o kojima do sada nije bilo reči u svedočenjima", napisao je Kuper u pismu Kongresu, prenosi "Biznis insajder".

On se pozvao na svedočenja velikog broja vladinih zvaničnika i karijernih diplomata poslednjih nedelja pred Predstavničkim domom dok se vodi istraga da li je predsednik Donald Tramp zloupotrebio svoju moć pritiskajući Ukrajinu da sprovede istragu protiv bivšeg potpredsednika DŽoa Bajdena.

Saveznici predsednika takođe su uslovljavali vojnu pomoć i sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim time da on ispuni Trampov zahtev.

Čelnici tri odbora Predstavničkog doma koji vode istragu o impičmentu zatražili su od Boltona da svedoči iza zatvorenih vrata, ali on se nije pojavio na zakazanom saslušanju u četvrtak. NJegov advokat je rekao da je Bolton voljan da svedoči, ali samo ako sudija presudi da je u redu za njega da da prkosi pismu iz Bele kuće koje naređuje svim zvaničnicima administracije da ne sarađuju u istrazi o impičmentu.

Ako bude svedočio, Bolton bi mogao biti do sada najopasniji za Trampa, pogotovo sada, jer istraga o impičmentu ulazi u javnu fazu ove sedmice. Kao bivši savetnik za nacionalnu bezbednost, Bolton bi bio najistaknutiji funkcioner koji bi svedočio protiv predsednika.

Prema medijskim izveštajima i svedočenjima u Kongresu, Bolton je bio besan zbog umešanosti koju su Rudi Đulijani, Trampov lični advokat, i Gordon Sondland, američki ambasador u EU, imali u sprovođenju onoga što je opisano kao tajna spoljnopolitička kampanja u Ukrajini.

Fiona Hil, bivša viša direktorka Bele kuće za ruske i evroazijske poslove, svedočila je pred zakonodavcima da je Bolton opisao Đulianija kao "granatu" koja će "sve razneti".

Bolton je bio i ključni učesnik sastanka Bele kuće 10. jula tokom kojeg je Sondland ukrajinskim zvaničnicima naglasio da bi trebalo da dostave Trampu istrage koje je želeo. Hil je svedočila da je, kada je Sondland poveo raspravu o toj temi, Bolton naglo prekinuo sastanak i odmah rekao Hilu da obavesti DŽona Ajzenberga, najvišeg advokata Saveta za nacionalnu bezbednost (NSC), o onome što se dogodilo.

Bolton je inače ove sumnjive poslove sa Ukrajinom uporedio sa trgovinom drogom.

Tako je Fioni Hil rekao da prenese Ajzenbergu da on nije "u poslu sa drogom" koji Sondland i drugi Trampovi saveznici "kuvaju" u Ukrajini.

Kuperovo pismo generalnom advokatu Predsedničkog doma kaže da u celoj priči ima još više od onoga što je već u javnoj sferi.

Sadašnji i bivši visoki zvaničnici administracije rekli su medijima da su ljudi u Trampovoj orbiti prestravljeni onim što je Bolton možda dokumentovao i šta bi on mogao da otkrije. Prema pisanju sajta "Akisos", Bolton je vrstan beležnik i verovatno ima sačuvano više detalja od bilo kojeg svedoka u istrazi o impičmentu do sada o Trampovoj senovitoj kampanji u Ukrajini.

Tramp ima dobro dokumentovanu istoriju averzije prema ljudima koji beleže njegove izjave i postupke.

Don MekGan, bivši savetnik Bele kuće, rekao je bivšem specijalnom advokatu Robertu Maleru da je predsednik često bio iznerviran kada bi otkrio da je MekGan zapisao ono što je rečeno na njihovim sastancima. MekGan se na kraju pokazao kao najštetniji svedok protiv Trampa u Malerovoj istrazi opstrukcije.

Sada bi Bolton, koji je zbog neslaganja oko spoljnopolitičkih pitanja sa Trampom dobio otkaz, mogao da uradi isto dok zakonodavci Kongresa istražuju da li bi trebalo da pokrenu proces koji bi mogao rezultirati Trampovim uklanjanjem sa položaja.

Bolton, poznat kao "politički jastreb" u Trampovoj administraciji je bio od aprila 2018. do septembra 2019. godine. Tramp ga je prethodno javno hvalio, ali je činjenica da se oni uglavnom nisu slagali oko najbitnijih pitanja spoljne politike.

Odbrana velikog grada jedva odoleva udarima! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA