Najnovije

TITO JE ZATRO SVAKI TRAG DRAŽINIH KOSTIJU! Na mestu gde je Čiča ubijen Broz je naredio da se sazida klozet

Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito naredio je da ne sme ostati nikakav trag, nijedan dokaz koji bi pomogao da se tačno odredi mesto na kom je pogubljen Dragoljub Draža Mihailović.

Draža (Foto: Muzej Jugoslavije)

Zato je, kako pokazuje dokumentacija do koje je u arhivama došao Srpski telegraf, tri godine nakon izvršenja smrtne kazne na mestu likvidacije, na Adi Ciganliji, sazidan klozet, po projektu i nalogu tadašnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova.

Građevinska dozvola koja je izdata policiji 18. maja 1949. godine, tri godine nakon pogubljenja četničkog komandanta.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova NRS zatražilo je da mu se, prema podnetim planovima, dozvoli postavljanje kupatila na levoj obali reke Save, uzvodno od postojećeg zatvora (to je mesto danas obraslo šumom, a objekat koji je podignut uklonjen je, prim. aut.) - navodi se u prilogu uz građevinsku dozvolu, u kojem se izričito navodi termin klozet.

Dozvolu je potpisao šef građevinskog odseka, inženjer Đorđe Armenulić. U njoj stoji da se Ministarstvu unutrašnjih poslova dozvoljava da na Adi Ciganliji, na levoj obali reke Save, uzvodno od zgrade zatvora, može podići letnje kupatilo po planu GO br. 2125/49 na privremenu upotrebu i bez prava vlasnika na naknadu štete od IONO grada Beograda za vrednost ovog objekta, koji ima odmah porušiti i sa navedenog mesta ukloniti čim to IONO grada Beograda zatraži.

Ova građevinska dozvola dugo je bila skrivena i sada je ugledala svetlost dana.

- Nema dileme da je klozet podignut upravo na mestu gde su pogubljeni Draža i još osmorica osuđenih na smrt u procesu koji je vođen nakon hvatanja četničkog komandanta. Ta lokacija potpuno se podudara sa opisima svedoka o mestu likvidacije - objašnjava  jedan od pripadnika službi bezbednosti, koji se godinama bavio slučajem Draže Mihailovića, načina na koji je ubijen i mesta gde se to dogodilo.

Kako kaže sagovornik, postoji nekoliko verodostojnih iskaza iz kojih se bez mnogo sumnje može zaključiti da je Draža ubijen na Adi Ciganliji. To što kosti nikada nisu nađene, objašnjava, poklapa se sa iskazima svedoka da je telo završilo u reci.

Mestom gde je četnički vođa ubijen bavila se i vladina komisija, koja je svoje zaključke iznela 2011. godine.

- Komisija smatra da postoje jasne indikacije da se zaključi da se primarna grobnica nalazila na Adi Ciganliji, u neposrednoj blizini nekadašnjeg zatvora. U više iskaza svedoka pominje se i sekundarna grobnica, ali komisija za sada nije u mogućnosti da se izjasni po ovom pitanju - stoji u izveštaju objavljenom 13. aprila 2011. godine.

Srbin srušio Moralesa. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube