Najnovije

NE MOŽEMO DA PRIGHVATIMO NATO, BACALI SU BOMBE OVDE - DODIK: Skupština odlučna da vrati otete nadležnosti

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je juče da je Narodna skupština Republike Srpske odlučna da u sklopu svojih ovlašćenja vrati otete nadležnosti - od vojske do indirektnih poreza.

Dodik (Foto: Jutjub)

Dodik je istakao da bošnjačka politička elita ne želi da prihvati postojanje Republike Srpske, već ga opstruiše, u čemu ima značajnu pomoć međunarodnih predstavnika, koji su činili sve da razvlaste Republiku Srpsku i ojačaju državni nivo BiH.

- Zato je Narodna skupština Republike Srpske odlučna da u sklopu svojih ovlaštenja vrati otete nadležnosti od vojske do indirektnih poreza - rekao je Dodik i naveo da se iz indirektnih poreza isplaćuju plate za zaposlene u zajedničkim institucijama BiH kojih je 2000. godine bilo tri hiljade, a danas 25.000.

Prema Dodikovim rečima, Bošnjaci se ponašaju tako da o onome što su prigrabili i što im je dao visoki predstavnik više nema diskusije, što je stav i lidera SDA Bakira Izetbegovića, prenosi RTRS pozivajući se na Srnu.

- Ne možemo ostaviti stanje kakvo je - poručio je Dodik, konstatujući da sve nadležosti koje su prenesene na nivo BiH predstavljaju ogroman gubitak za RS.

On je podsetio da je Republika Srpska jedini nivo vlasti u BiH s formiranim organima nakon prošlogodišnjih izbora.

- Imamo stabilnu političku i institucionalnu situaciju - rekao je Dodik na skupu u Istočnom Sarajevu napominjući da je na nivou BiH politička situacija opterećena brojnim problemima.

Povodom saopštenja Saveta za implementaciju mira BiH da je BiH priznata 1992. godine, Dodik je rekao da bi najbolje bilo da je Republika Srpska samostalna.

On je istakao da Republika Srpska danas ima svoju teritoriju, stanovništvo, institucije i vlast, što su ključni elemente države.

Govoreći o poziciji Republike Srpske na regionalnom planu, Dodik je istakao da se ona potpuno usmerila ka Srbiji, sa kojom koordinira i odnos prema NATO-u.

- Mi ne možemo da prihvatimo članstvo u NATO-u jer su oni bacali bombe ovde. Ako ih prihvatimo, mi smo oprali njihovu odgovornost za to - istakao je Dodik.

On je poručio da RS ne odgovara da bude svrstana i da želi da izbegne to, jer bi integracija u NATO značila gubitak političke autonomije.

- Ne želimo ni da izgubimo Rusiju kao partnera -  rekao je Dodik i podsetio da je Rusija pre pet godina u Savetu bezbednosti UN stavila veto na predlog da se proglasi da su Srbi počinili genocid.

Kako je Srbija isprovocirala Ameriku pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Dritan je balista i sledbenik Prizrenske lige | Slavko Nikić

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube