Najnovije

ĆELIJE ČEKAJU ŠIPTARSKE ZLOČINCE: Hag oduzima pasoše osumnjičenima iz OVK!

Pozivi za Hag sada već gotovo svakodnevno stižu na adrese veterana OVK, a Samidin DŽezairin, poznatiji kao komandant Hodža poslednji je na sve dužoj listi onih za koje su zainteresovani tamošnje tužilaštvo i sud.

Pripadnici nekadašnje OVK (Foto: Jutjub)

Kako prenose mediji na Kosovu, haški sud u poslednjih mesec dana, uz učestalo pozivanje novih osumnjičenih, oduzima putne isprave nekim pripadnicima OVK protiv kojih se odranije vodi postupak.

Prištinski mediji tvrde da su haški istražitelji putovali u različita mesta na Kosovu kako bi pasoše oduzeli onima koji su ranije ispitivani. Oni dodaju da dokumenta još nisu oduzeta od visokih zvaničnika za koje je Hag takođe zainteresovan.

Ceo tok akcije tumači se kao znak da su prve optužnice već pripremljene i da će biti podignute početkom decembra. Prištinski advokat Tome Gaši ocenio je da niko na Kosovu ne bi trebalo da se raduje zbog toga što još nije podignuta nijedna optužnica.

On smatra da razlog nije to što nema dokaza, već naprotiv, da tužilaštvo ima mnogo činjenica, ali pokušava da potkrepi i najsitnije detalje u optužnicama.

“Specijalni sud želi da detaljno ispita svaki slučaj i verujem da nakon podizanja optužnice postoji velika verovatnoća da će ona biti dokazana na sudu. Dakle, niko neće biti zadovoljan optužnicama protiv bivših članova OVK. To je odluka kosovskog parlamenta, pa je tako nešto bilo i očekivano”, rekao je Gaši.

O hapšenju optuženih, dodaje se, Specijalno tužilaštvo će odlučivati na osnovu težine predmeta, broja svedoka i rizika od bekstva.

Koliko je poznato, još niko nije uhapšen po nalogu iz Haga, ali je zakon vrlo detaljno predvideo tu mogućnost. Sudija za prethodni postupak može da, na zahtev specijalizovanog tužioca, izda naloge za hapšenje i dovođenje pred Specijalizovana veća.

Zakon predviđa da se osoba protiv koje je potvrđena optužnica sprovodi u pritvor. On se odmah obaveštava o optužbama protiv njega i dovodi pred Specijalizovana veća.

Ukoliko nije izdat nalog za hapšenje i ukoliko se nalazi na slobodi, optuženi se poziva da lično ili putem video-linka prisustvuje prvom saslušanju pred Specijalizovanim većima.

Veća ili specijalizovani tužilac izdaju nalog za hapšenje ili pritvor kada procene da postoji rizik od bekstva ili od uništavanja dokaza i uticanja na svedoke. Pritvorski objekat nalazi se u blizini sedišta Specijalizovanih veća, a odluka o trajanju pritvora za one koji tamo dospeju preispitivaće se svaka dva meseca.

Zanimljiva je i procedura predviđena za ukidanje pritvora. Optuženi se ne pušta da tek tako izađe iz zatvora i odšeta u slobodu, već se prebacuje nazad u zemlju u kojoj je uhapšen ili u kojoj živi.

Kao druge mere obezbeđenja prisustva optuženih tokom trajanja suđenja predviđeno je puštanje na slobodu uz kauciju ili uz pristanak da tokom suđenja bude na vezi sa haškim sudom uz pomoć video-telekonferencije. Postoji i mogućnost kućnog pritvora, ali i zabrane napuštanja mesta boravka. Na svaku presudu optuženi ili tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Ukoliko je optuženom u prvostepenoj presudi izrečena kazna doživotnog zatvora, što je najteža sankcija predviđena ovim zakonom, optuženi ima pravo na žalbu, ne samo u drugom, već i u trećem stepenu. Isto pravo ima i optuženi koji bude oslobođen na prvom suđenju, a osuđen u žalbenom postupku.

Kao i Međunarodni sud za bivšu SFRJ i ovaj haški sud imaće takozvani rezidualni mehanizam. Revizije pravosnažnih presuda biće moguće ako se otkriju nove činjenice ili se ispostavi da je prva presuda doneta na osnovu lažnog dokaza ili izjave ili krivičnog dela sudije ili tužioca.

Zatvorska kazna se izdržava u zemlji koju odredi predsednik Specijalizovanih veća sa liste država koje su izrazile spremnost da na osnovu ugovora prihvate osuđenike ovog suda.

Pročitajte OVDE kakav je incident izazvao migrant u jednom beogradskom supermarketu.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA