Najnovije

CRNOGORCI NESPOSOBNI DA SE BRANE: Američki stručnjaci čuvaju sajber prostor Crne Gore!

Dejvid Luber, izvršni direktor američke Sajber komande, čiji članovi borave u Crnoj Gori i istražuju hibridne prijetnje, kazao je da, radeći s partnerskim zemljama, dobijaju važne informacije, koje im pomažu da zaštite američki sajber prostor.

Crna Gora (Foto: pixabay. com)

- Kroz slučajeve kada su odbrambeni timovi Sajber komande pozvani da pomognu u odbrani mreža drugih zemalja, poput Crne Gore, komanda je naučila puno o zlonamernom softveru. Pozvali su nas da sarađujemo s njima u njihovim mrežama u odbrambenoj ulozi i tada smo stekli neverovatne uvide u napredne, uporne pretnje i zlonamerne softvere i bili smo u mogućnosti da to pokažemo ostatku sveta - objasnio je Luber.

Američki državni sekretar Majk Pompeo kazao je nedavno, tokom posete Crnoj Gori, da je zahvaljujući direktnoj saradnji sa tom zemljom u oblasti sajber bezbednosti razvijena zaštita od ruskog malvera koji, kako je naveo, "sada štiti milijarde uređaja širom sveta", prenosi RTCG pozivajući se na Pobjedu.

Luber je objasnio da timovi Sajber komande, kroz saradnju sa Crnom Gorom i drugim partnerskim zemljama, imaju prilike da dijagnostifikuju šta rade njihovi protivnici u sajber-prostoru.

- Prema Zakonu o nacionalnoj odbrani iz 2019, imamo ovlašćenja da delujemo izvan mreže Ministarstva odbrane kako bismo pomogli našim saveznicima da se brane unapred. Ili približavanje protivniku što je više moguće, kako bismo videli šta planiraju. Primećujemo neke veoma zanimljive zlonamerne softvere i druge aktivnosti kada vršimo neke od ovih odbrambenih misija - rekao je američki zvaničnik.

Elitni tim američkih sajber stručnjaka boravi u Crnoj Gori i sa crnogorskim kolegama radi na suprotstavljanju zlonamernim sajber akterima na ključnim mrežama i platformama.

To je nedavno saopšteno iz američke ambasade u Crnoj Gori, bez navođenja više informacija o kakvim timovima se radi.

Gospa iz Međugorja nije Božje čudo, već isparava iz leševa ubijenih Srba! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA