Najnovije

NEVIDLJIVI UBICA SA BALKANA: Zbog ovoga umiru ljudi širom kontinenta! Celu Evropu zagađuje 16 elektrana!

Na Zapadnom Balkanu se nalazi 16 postrojenja iz doba komunizma sa kapacitetom od 8 gigavata (GV) koja su ispuštala istu količinu sumpor-dioksida u 2016. godini kao i 250 elektrana na ugalj sa 30 puta većim kapacitetom u Evropskoj uniji, navodi se u izveštaju pet ekoloških grupa. Sada je pokrenuta peticija u kojoj se nova Evropska komisija poziva da preduzme snažnije korake protiv zagađenja.

Termoelektrana "Nikola Tesla" u Obrenovcu (Foto: Jutjub)

Lignit, ugalj koji najviše zagađuje, široko je dostupan u regionu, pružajući jeftin energetski resurs i glavni izvor energije za KiM, Srbiju, Bosnu, Makedoniju i Crnu Goru. Zemlje su članice Energetske zajednice, koja se obavezala da će implementirati pravila EU za suzbijanje zagađenja do 2018. godine. Ali ulaganja u nove elektrane ili tehnologiju za smanjenje emisije uglavnom su odložena, navodi se u izveštaju, čije je delove preneo Rojters.

“Zagađenje vazduha ne poznaje granice i još uvek je nevidljivi ubica u Evropi. Krajnje je vreme da kreatori politike EU pojačaju napore na čišćenju vazduha i dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora”, rekla je Vlatka Matković Puljić, stariji zdravstveni i energetski direktor u organizaciji HEAL i vodeći autor izveštaja.

Izveštaj kaže da su elektrane na zapadnom Balkanu uzrokovale zagađenje širom EU i dalje od toga što je proizvelo troškove zdravstvene zaštite do 11,5 milijardi evra godišnje.

Region planira da u narednoj deceniji doda još novih elektrana na ugalj ukupnog kapaciteta 2,7 GV, koje će uglavnom finansirati kineske banke, navodi se u izveštaju, dodajući da većina elektrana neće ispunjavati pravila EU za kontrolu zagađenja.

Vlade u regionu kažu da treba da prošire proizvodnju električne energije uglja kako bi zadovoljile sve veću potražnju i obezbedile energetsku sigurnost, i kažu da će nove elektrane na ugalj ispuštati manje gasova sa efektom staklene bašte. Izveštaj poziva na to da Energetska zajednica uvede stroža pravila i da Evropska komisija treba da ispunjenje tih propisa pretvori u uslov za pristupanje EU.

Sada je pokrenuta i peticija, na osnovu ovog izveštaja.

"Konkretno, tražimo od Evropske komisije: da aktivnije podržava Sekretarijat energetske zajednice u sprovođenju EU direktive o velikim postrojenjima za sagorevanje, koja reguliše nivoe emisija iz proizvodnje električne energije od fosilnog goriva i na snazi je od januara 2018. u regionu; da insistira na primeni novijih EU standarda za zagađivanje, poznatih kao „LCP BREF“ u regionu, radi bolje zaštite javnog zdravlja", navodi se u peticiji.

"Fabrike uglja na zapadnom Balkanu štete ljudima u regionu i šire, u široj EU. Evropska komisija mora se založi za te ljude. S novom komisijom koja je preuzela vlast, sada je vreme da se zahteva da komeasri koji treba da Evropu pretvore u klimatski neutralan kontinent započnu svoje mandate odlučnim akcijama i pomognu razbijanju mračnog oblaka nad Evropom. U Bosni i Hercegovini, jedna od zastarelih elektrana emituje toliko sumpor-dioksida koliko svi nemački pogoni zajedno. Kao rezultat, ove elektrane svake godine izazovu 3.900 slučajeva prerane smrti, 8 000 slučajeva bronhitisa kod dece i drugih hroničnih bolesti širom kontinenta, a to košta zdravstvene sisteme i ekonomiju do 11,5 milijardi evra", navode oni.

Pročitajte OVDE ko bi od šiptarskih terorista prvi da završi u zatvoru u Hagu.

Izvor: Blic

Bonus video

Korona nestaje za 24 časa ako se ovo dogodi!  – Branka Stamenković

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube