Najnovije

VUKADINOVIĆ: Iako otaljava dijalog između vlasti i opozicije, evo zašto EU neće dozvoliti ćorak...

Na drugom međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije uz posredovanje Evropskog parlamenta najveći pomak bio je to što su predstavnici vlasti i dela opozicije sedeli jedni preko puta drugih i relativno normalno razgovarali, rekao je narodni poslanik Đorđe Vukadinović, koji učestvuje u tim razgovorima. Deluje čudno da se to može smatrati pomakom, ali s obzirom da znamo kakva je atmosfera u skupštini, medijima, u društvu, onda ovo nije sasvim beznačajno, naglasio je.

Đorđe Vukadinović (Foto: Jutjub)

U zgradi Narodne skupštine u Beogradu održan je drugi međustranački dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta na kojem je procenjeno šta je ostvareno od oktobarskog dijaloga i apelovano na puno sprovođenje preuzetih obaveza, kao i da se predlože dodatne inicijative za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, u skladu sa preporukama iz izveštaja Evropske komisije i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

"Ovaj sastanak doneo je nastavak starog. Nisam previše očekivao, pa nisam ni razočaran, ali nisam ni previše očaran. Sabirajući i oduzimajući pluseve i minuseve za odaziv, zaključio sam da je ipak bolje biti u tome, razgovarati, pogotovo što smo imali dobronamerne moderatore, barem u ovoj fazi. Mislim da ono što je najveći pomak, mada to nije pomak iz ugla političke i društvene komunikacije, je da su predstavnici vlasti i opozicije sedeli jedni preko puta drugih i relativno normalno razgovarali", kazao je Vukadinović.

Kaže i da je svestan kako to deluje, s jedne strane, smešno kada se ističe kao pomak i uspeh. "Ali, s obzirom kakvo je stanje u politici, u društvu, u skupštini, u medijima kada se sretnu predstavnici vlasti i opozicije, onda ovo nije sasvim beznačajna stvar", rekao je Vukadinović.

Međutim, naglašava da je mišljenja da su predstavnici vlasti jedino želeli da se dopadnu predstavnicima Evropskog parlamenta, pa su, kako je rekao, imali želju da saslušaju predstavnike opozicije.

"Stvarni pomak ćemo tek videti. Postoje neke tabele, podeljene su nam bile o nivou uspeha i neupeha. Ja tu ne bih bio previše impresioniran, ali nije gubljenje vremena makar u smislu otopljavanja atmosfere, zato što će neke formalne izmene da se dese, čujem da su u skupštinu stigli neki predlozi izmena i dopuna zakona koji se tiču izbornih uslova, ali da su oni minimalni", izjavio je.

Vukadinović kaže i da "nema tog zakonodavstva, čak i da postoji puna dobra volja, koja može promeniti lošu praksu".

"Dobri zakoni su samo okvir koji dobri građani i dobre sudije mogu da pretoče u realnost. A nama nedostaje ovo drugo, a možda čak i prvo", dodaje.

Ali, ipak, kaže, loše zakonodavstvo je manji problem.

Poslovnik u Skupštini nije razlog loše atmosfere, nego njegova primena, tako je i sa ovim zakonodavstvom. Postoje neke stvari koje se mogu modifikovati i za koje je komisija vlade rekla da će uraditi ili je uradila, ali se to vrlo često svodi na to da, recimo, podsećaju ministre na obavezu da nema funkcionerske kampanje, smatra Vukadinović.

"Ne želim da minimalizujem to, ali nije ni blizu onoga što, ne sad ovom delu opozicije koji bojkotuje razgovore, da to ne izlazi u susret njihovim očekivanjima, nego ni javnosti. Nezadovoljstvo izbornim procesom postoji, ili barem skepsa i sumnja i kod onih koji nisu ni za vlast i opoziciju, i to nepoverenje mora da se razbije ako nam je važno da napredujemo kao društvo", kazao je Vukadinović.

Povratiti poverenje građana

Važne su te preporuke, ali je važno da se demonstrira dobra volja, pre svega predstavnika vlasti, a onda i drugih, kako bi se povratio deo tog poverenja građana, ocenio je.

"U Srbiji godinama nismo imali situaciju da neki građani ne smeju da se slobodno izjašnjavaju na izborima, šta god mislili, nije bilo straha od izjašnjavanja...To se u Crnoj Gori dešavalo, recimo, kada je došlo do velikih podela i sukoba. Plašim se da i mi idemo u te podele", izjavio je Vukadinović.

Na pitanje kakvi su utisci sa sastanka u petak, Vukadinović kaže: "Predstavnici EU su delovali ozbiljno, ali postoji sumnja da i oni samo otaljavaju dijalog, svoju obavezu ili dnevnice. Ali delovali su zainteresovano i upućeno, kako sam primetio u nekim pauzama. Tanja Fajon je potpuno uključena i informisana o situaciji, kao i Kukan. S druge strane, prošli put sam pominjao, na prvom susretu, izašao je predsedavajući do toaleta i u trenutku su se predstavnici vlasti i opozicije posvađali, on se vrati i svi mirni kao bubice. Juče toga nije bilo, bilo je manje-više parlamentarna atmosfera".

Vlast obećava kule i gradove, ali kad im zatražite nešto konkretno, oni kažu - e pa, ne može, kaže Vukadinović.

Međutim, ono što mu smeta, kaže, je to što vlast ne deluje ozbiljno zainteresovana za konkretna rešenja.

"Nesumnjivo je da predstavnici vlasti - oni se samo obraćaju evroparlamentacima, i cilj im je da njih impresioniraju, njih ne zanima opozcija, ni mi koji sedimo za stolom. NJima je cilj da evroparlamnetarcima pošalju poruku da je njima stalo. A ponašaju se kao da nisu svesni da vama u skupštini razgovor moderiraju stranci. To je dovoljan indikator krize. A vlast se ponaša kao da je to potpuno normalno", kaže Vukadinović.

NJegova ideja je, kaže, bila da "ih podseti da to nije normalno".

"Stranci su toga svesni, oni slušaju, ali je to dosta aktivno slušanje, nisu samo oni koji daju reč, već imaju i veću težinu. Juče u pauzi su išli da se sretnu i sa Vučićem, a doručkovali su i sa delom opozicije koji bojkotuju ove razgovore. Mislim da zbog sebe neće dozvoliti da to bude potpuni ćorak", naglasio je.

Komentarišući tabelu u kojoj su navedeni nedostaci i napredak u pojedinim oblastima, a koji je podeljen učesnicima dijaloga, Vukadinović kaže da je najveći nedostatak vezan za medije.

"Najveći problem, ali ne i jedini, jesu mediji. Oni pominju javno slušanje od pre nekoliko dana, na kome su učestvovali predstavnici medija na Odboru za kulturu u Skupštini Srbije, a na kojem nismo ništa mogli ni da čujemo, a kamoli naučimo, kao pomak. Juče smo najmanje vremena imali za pitanje medija. Pritom ga ostavite za kraj sesije, kada ste već umorni. Po tome možemo videti kako se vlast odnosi prema svemu", kazao je Vukadinović.

To ga, dodaje, podseća na vic.

"Onaj sa supružnicima kada muž na godišnjicu braka pita ženu šta hoće da joj pokloni, pa spominje sunce, zvezde s neba, a ona mu kaže - pa može bunda, na šta on njoj odgovori - draga, ti tražiš uvek nešto nemoguće. E tako i vlast - ona vam nudi kule i gradove, ali kad zatražite nešto konkretno, npr. ukidanje komercijalnih reklama u vreme kampanje, da se zamene debatama, oni kažu - e pa ne može, uništićete privatnike. Kad predložite kamere na biračkim mestima, kažu - ne može iz formalnih razloga. Pa onda REM ne može da se raspusti i tako dalje", izjavio je poslanik Vukadinović.

Pročitajte OVDE   ko poručuje Srbima i zašto da uče iz prošlosti jer Kosovo nije...

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA