Najnovije

SVI SU MISLILI DA JE NEMOGUĆE DA POSTOJI SPORAZUM KOJI MOŽE DA IZMIRI NARODE NA BALKANU: Šta "mali Šengen" donosi regionu?

Set dokumenata koji su potpisani u cilju realizacije "malog Šengena" pokazuje veliku spremnost država u regionu za saradnju i izgradnju kooperativnog okruženja - izjavio je izvršni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Obradović.

Balkan (Foto: pixabay. com)

Izvršni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Obradović ocenio je danas da je "mali Šengen" ključan za dugoročni mir na Balkanu.

- Ono što može konačno da pomiri narode Balkana jeste ekonomija i mogućnost boljeg života na ovim prostorima, bez potrebe da se putuje u inostranstvo u potrazi za boljim poslom, a jedan od prvih i najbitnijih koraka u tom smeru predstavlja sporazum o "malom Šengenu" - kaže u intervjuu za Kosovo olajn Obradović.

On je ocenio da set dokumenata koji su potpisani u cilju realizacije "malog Šengena" pokazuje veliku spremnost država u regionu za saradnju i izgradnju kooperativnog okruženja.

- Inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića pokazuje visok nivo strateškog promišljanja i kretanja u susret izazovima u jednom postkonfliktnom području kakav je Balkan. Od velike važnosti za dugoročan mir je bolje povezivanje i upoznavanje naroda Balkana. Ekonomija uvek ide ispred politike, tako da i u ovom slučaju "malog Šengena" pokazuje posvećenost ekonomskom razvitku i višem standardu naših građana - rekao je Obradović.

On je dodao da je neosnovan strah građana da će kriminalci lakše prelaziti granice.

- Podsetio bih da su kriminalne organizacije i kriminalci na Balkanu, za razliku od država, uvek negovali dobre odnose radi vršenja krivičnih dela sa elementima organizovanog kriminala. S druge strane, granice će se prelaziti uz ličnu kartu, što znači da će svakako postojati punktovi za kontrolu prelaska granica i obradu pojedinaca. Isto tako, zaštita državne granice u njenom punom obimu, za sve države, ostaje na snazi - rekao je Obradović.

Protivljenje Podgorice ovoj inicijativi on objašnjava time da političke elite u Crnoj Gori nastoje da njihova politika u što većoj meri bude nezavisna od političkog Beograda i u neku ruku čak i suprotna.

Podsetiio je i da je Crna Gora postala i članica NATO i na putu je ka EU, i verovatno zato ne želi nikakvu alternativu evroatlantskim integracijama i možda percipira "mini-Šengen" kao vid zamene za neizvestan datum pristupa EU.

S druge strane, motivi protivljenja Prištine su svakako statusne prirode, jer Srbija kao inicijator "malog-Šengena" ne priznaje nezavisno Kosovo i u skladu s tim se ponaša.

Obradović je, međutim, dodao da smatra da je za građane Balkana veoma značajno da u cilju multietničkog sklada i izgradnje poverenja u postkonfliktnom regionu i takozvano Kosovo bude obuhvaćeno i uključeno u ovu pomirljivu, razvojnu i pre svega ekonomski dobrobitnu inicijativu, s tim da bi Prištsina morala da povuče takse na srpsku robu.

Predsednik Albanije razvatra povlačenje priznanja takozvanog Kosova, više o tome pročitajte OVDE!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA