Najnovije

LUKAVI ERDOGAN: Rusija će pomoći Turskoj da završi svoj avion 5. generacije koji će zameniti F-35! (VIDEO)

Pre posete turskog predsednika Erdogana Vašingtonu američki, turski, čak i ruski mediji su objavili vest da je Ankara u vojno-tehničkoj saradnji s Rusijom „uzela malu pauzu“, kako bi turska i američka strana pokušali da se dogovore oko kupovine sastava Patriot i vraćanja Turske u projekt F-35. Međutim, zahtevi američke uprave su bili preveliki.

Turski avion 5. generacije (Foto: Jutjub, komp simulacija)

Tražili su da Turska ne koristi sastave S-400 i da ne ugovara novu nabavu ruskog oružja. Tramp je, navodno, ponudio Turskoj ugovore vredne čak 100 milijardi dolara, iako nije jasno s kojim projektima i kojim novcem, obzirom da se SAD bore s proračunskim manjkom, rastućim dugom i nemogućnosti da podmire gubitke farmerima zbog štete nastale s robom koja je trebala da bude prodata Kini.

Nakon neuspelog putovanja u SAD, Rusija je Turskoj, osim sastava S-400, ponudila pomoć u dovršetku turskog aviona pete generacije TF-Iks.

„Rusija bi s vlastitim tehnologijama i znanjem mogla da pomogne Turskoj u realizaciji turskog borbenog aviona pete generacije“, na izložbi u Dubaiju je rekao Dmitrij Šugajev, direktor ruske Federalne službe za tehničko-vojnu saradnju.

“Našim turskim partnerima u ovom sektoru imamo šta da ponudimo. I to sa stajališta različitih sastava. Imali smo sjajne rezultate. Možemo im ozbiljno pomoći”, rekao je Dmitrij Šugaev na Dubai Air Šouu, koji od 17. do 21. novembra traje uz učešće 1200 učesnika iz 63 zemlje.

Isporuka najnovijih ruskih sastava protivvazdušne odbrane S-400, koja je izazvala krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Država, započela je sredinom avgusta. Prema turskom predsedniku Tajipu Erdoganu, S-400 će u potpunosti biti operativan u aprilu 2020. Vašington je zatražio otkazivanje sporazuma u zamenu za prodaju američkih sastava Patriot, preteći da će odgoditi ili čak otkazati prodaju najnovijih aviona F-35 Turskoj, te da će Ankari nametnuti sankcije u skladu sa Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.

Ukratko, Ankara je odbila da učini tražene ustupke.

Ugovor o prodaji S-400 Saudijskoj Arabiji

Rusija i Saudijska Arabija potpisale su  ugovor o isporuci protivvazdušnog raketnog sastava S-400 još 2017. godine i sada traže uslove za njegovo sprovođenje. 

To je za agenciju Sputnjik izvestila službena predstavnica Savezne službe za vojno-tehničku saradnju Marija Vorobijeva.

“2017. godine potpisan je ugovor sa Saudijskom Arabijom za snabdevanje sastavima S-400 Trijumf”, rekla je Vorobijeva agenciji za vreme sajma u Dubaiju.

Dodala je da se s partnerima trenutno razgovara o međusobno prihvatljivim uslovima za realizaciju ovog ugovora.

Pročitajte OVDE  da li su ipak i kako Rusi ipak ohladili Turke.

Izvor: logicno. com/Nermin N.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA