Najnovije

Ruski obaveštajac na sastanku sa srpskim agentom u Beogradu (VIDEO)

Na društvenoj mreži Jutjub objavljen je video u kome navodno pripadnik Ruske vojne obaveštajne službe (GRU) daje mito “srpskom agentu – visoko pozicioniranom službeniku”.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Na video snimku vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih dvojice. Navodni “ruski obaveštajac” daje plastičnu kesu “srpskom agentu”, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu. Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju. Kada muškarac, označen u opisu videa kao “srpski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem.

Autentičnost videa, kao ni to kada je video snimak nastao, ne može da se utvrdi.

Video, prema analizi koju je dao Hristo Grozev, novinar Belingcat istraživačke otvorene platforme, prikazuje zamenika ruskog izaslanika odbrane u Srbiji, inače pripadnika Ruske vojno obaveštajne službe (GRU).

Grozev navodi da je u pitanju Georgi Kleban , kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica “Microsoft Azure”.

Prema pisanju Grozeva, adresa na kojoj je Kleban prijavljen jeste adresa na kojoj se nalazi Opšta vojna akademija, što ni na koji način ne upućuje na to da je Kleban pripadnik GRU-a. Međutim, Klebanova supruga, kako navodi Grozev, prijavljena je na adresi doma ruske specijalne vojne jedinice “Specnaz” koja se dovodi u vezu upravo sa vojno obaveštajnom službom GRU.

Šta se znam?

Tokom novembra osoba pod korisničkim imenom "kdjuey" otvorila je nalog na Tviteru. Bez jednog pratioca ili osobe koju prati "kdjuey" je objavio video sa svog Jutjub naloga, kreiranog 17.11.2019. u 16:30.

U video snimku su prikazane dve osobe koje se susreću na parkingu tokom jedne jesenje, kišne večeri.

Nakon prvog tvita sa videom "kdjuey" je na Tviteru označio brojne medijske kuće, počevši od lokalnih beogradskih medija, preko regionalnih medija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Češke, Mađarske, ali i američki Si En En i druge.

"Ruski špijuni korumpiraju Srbiju. Ovo je videozapis pripadnika glavne obavještajne uprave ruske vojne policije (GRU) pukovnika Georgija Viktoroviča Klebana kako plaća svog srpskog agenta koji je visokopozicionirani srpski službenik. Kleban radi u ruskoj ambasadi u Beogradu", stoji u jednom od tvitova napisanih na engleskom jeziku.

Prema informacijama koje se nalaze u video snimku, sastanak je održan u opštini Zemun u Beogradu.

Dve osobe, od kojih je jedna kako je utvrdio Grozev, ruski službenik Kleban, sastaju se na parkingu. Kleban nosi kesu u ruci. Dvojica muškaraca potom odlaze do drugog automobila pri čemu, za sada nepoznata osoba uzima kesu i stavlja je u auto, nakon čega osobe odlaze u kafić “Brewpub Crna Ovca”, koji se nalazi u Zemunu.

Kratkom pretragom na internetu ustanovljeno je da se ovaj kafić zaista nalazi u Zemunu.

Analizom obeležja parkinga na kojem su se osobe sastale, ustanovljeno je da se radi o Parkingu “Kapetanija Parking Lot” koji se nalazi na tri minute udaljenosti od kafića.

Lice jedne od osoba je zaštićeno, kao i registarske tablice auta. Tokom video snimka vidi se razmena kesa.

Kako je u Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno, Georgi Kleban je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu 2019.

Kleban se tako, kako nam je objašnjeno u MSP-u, ne nalazi na diplomatskoj listi aktivnih diplomatskih predstavnika stranih država u Srbiji, dostupnoj na sajtu ministarstva, koja je poslednji put ažurirana 15. novembra 2019.

Klebanovo ime pojavljuje se na sajtu Ministarstva odbrane Srbije u vesti od 23. oktobra 2017. kada je Kleban, kako je navedeno, kao predstavnik Izaslanstva odbrane Ruske Federacije povodom Dana oslobođenja Novog sada u tom gradu obišao grobove šestorice mornara Crvene armije koji su poginuli u borbi za oslobođenje.

Šta se ne zna?

Autentičnost video snimka nije potvrđena. Nema ni potvrđenih informacija o tome kada je video snimak nastao, ko je autor snimljenog materijala i za koje potrebe je video snimljen. Nepoznato je i o kakvom je novcu reč, odnosno za šta je on dat nepoznatoj osobi na snimku.

Takođe je napoznat identitet druge osobe na snimku, koja je u opisu video označena kao “srpski agent”.

Srpske svetinje i srpski narod na KiM pod stalnom pretnjom! Više o tome pročitajte OVDE!

Izvor: Radio Slobodna Evropa

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube