Najnovije

U NOVOJ ERI NAORUŽAVANJA MOSKVA UBEDLJIVO VODI! Ruska vojna industrija na pragu usvajanja perspektivne tenkovske rakete „Sokol-V“ (FOTO)

Raketa 3UBK25 „Sokol-V“ će biti opremljena samonavođenom pasivnom bojevom glavom koja će omogućiti princip dejstva „ispali i zaboravi“. Raketa koje će se ispaljivati iz tenkovske cevi. imaće mogućnost promene trajektorije svog leta po kursu i visini. Ovo će joj omogućiti, da u završnoj fazi leta izvede manevar okomitog obrušavanja na zahvaćeni cilj, i udar u njegovu gornju projekciju, gde je po pravilu tenk najslabije zaštićen. U osnovi predstavlja daleko razorniji i dalekometniji tenkovski analog američkom protivoklopnom sistemu „Javelin“.

Ruski tenk (Foto: mil. ru)

U bliskom vremenskom periodu, očekuje se ulazak u završnu etapu razvoja novog navođenog projektila koje će upotrebljavati savremeni ruski tenkovi, kao što je npr. T-14 „Armata“. Kompleks novog naoružanja je dobio ime 3UBK25 „Sokol-V“. NJegovo uvođenje u naoružanje će osetno da poveća taktičku prednost ruskih tenkova u odnosu na svoju konkurenciju-prenosi internet portal anna-news.

Konstruktorski biro Nudeljmana se sprema da testira novi tip tenkovske municije koja će biti opremljena samonovađenom pasivnom bojevom glavom (GSN). Kompletno testiranje će biti realizovano na vojnom poligonu Smolino. Planirano je da se tokom testiranja upotrebi 25 raketa 3UBK25 koje će biti opremljene standardnim bojevim punjenjem uključujući i gore pomenutu samonavođenu pasivnu glavu. Pored bojeve rakete biće upotrebljeno i 46 projektila koji će biti opremljeni sa inercijalnim navigacionim sistemom, bez bojevog punjenja i GSN. Planirano je da u testu učestvuje osnovni borbeni tenk T-80 koji će ispaljivati ove rakete.

Ukoliko sve prođe u najboljem redu, za očekivati da je ova perspektivna municija zameni operativni tenkovski navođeni projektil koji nosi oznaku „Kobra“. 3UBK25 „Sokol-V“ će biti u arsenalu municije koju će upotrebljavati tenk T-14 „Armata“, međutim njega će moći da koriste i tenkovi koji se sada nalaze u naoružanju ruske armije.

Samonavođena pasivna bojeva glava koja će biti esencijalni element ove municije, omogućiće precizan pogodak u cilj bez aktivnog upravljanja od strane nišandžije-operatera koji je do sada morao končanicu svog nišana stalno da drži na meti, sve dok projektil ne udari u nju. Dakle oružje će funkcionisati po principu „ispali i zaboravi“. Međutim, veoma je važan i njegov način dejstva koji će ruskim tenkovima omogućiti ozbiljnu prednost na bojnom polju.

Naime, 3UBK25 „Sokol-V“ će imati mogućnost promene svoje trajektorije u završnoj fazi leta. Pretpostavke su da će se njegov udar koncentrisati na gornju projekciju tenka, gde je oklopna zaštita najslabija. Ovo je od posebnog značaja u borbi protiv osnovnih borbenih tenkova zapadnog porekla, koji su zaštićeni izuzetno masivnim višeslojnim oklopom, koje je posebno koncentrisan u frontalnoj ravni tenka i na njegovoh kupoli. Dakle, usvajanje nove municije sa ovakvim karakteristikama će u hipotetičkom sukobu dati ozbiljnu prednost ruskim tenkovima u odnosu na svoje zapadne analoge.

Nova municija će pored osnovnog principa njene primene „ispali i zaboravi“ omogućiti borbu sa neprijateljem sa kojim nije ostvaren vizuelni kontakt, gde GSN samostalno određuje koordinate cilja u nekoliko spektralnih dijapazona rada. Perspektivna municija 3UBK25 „Sokol-V“ će se pored zemaljskih ciljeva upotrebljavati i protiv niskoletećih vazdušnih objekata.

O novom uređaju za obaranje bespilotnih letelica pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA