Najnovije

CRNOGORCI NEZAINTERESOVANI: Mi smo za integrativni EU proces, ne za zamenu za njega

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je "da se ta zemlja prema inicijativama poput "malog Šengena" odnosi pažljivo jer", kako je rekao, "svaka inicijativa treba da ubrzava evropski proces integracije, a ne da predstavlja zamenu za njega".

Duško Marković (Foto: Jutjub)

"Veoma ćemo pažljivo razmotriti i ovu inicijativu koja je došla od dvojice predsednika naših suseda, ali ćemo morati na sto da stavimo činjenice, a ne političke interese", rekao je Marković u Podgorici, prenosi RTCG.

On je dodao da je pozicija Crne Gore da ispunjava preuzete obaveze, a ne da ulazi u nove inicijative, a da nije realizovala započeto.

Kako je objasnio, te obaveze su preuzete u Trstu u okviru Berlinskog procesa potpisivanjem Akcionog plana o regionalnom povezivanju, a on uključuje sve elemente kao regionalna inicijativa.

"Crna Gora nema nikakvu vrstu ograničenja za sve one koji posluju sa kompanijama u Crnoj Gori, nema necarinskih barijera i opterećenja za razliku od drugih zemalja koje to nameću našoj privredi u poslovanju sa njihovim kompanijama. Svaka regionalna inicijativa je dobra ako ona nadomešta i ubrzava evropski proces integracije, a ne da predstavlja zamenu za taj proces i evropsku integraciju", rekao je Marković.

Govoreći o novoj politici proširenja EU, Marković je kazao "da Crna Gora želi svojom pozicijom da podrži Evropsku uniju da reši svoja teška pitanja i naglasio da ta zemlja nema "nikakav nervozan stav" prema non-paperu i prema tom pristupu".

"Vidimo da je proces integracije zemalja zapadnog Balkana odnosno zemalja kandidata, pre svega Crne Gore i Srbije, značajno usporen. Evropska unija je suočena sa ozbiljnim unutrašnjim izazovima koji se pre svega ogledaju u Bregzitu, u posledicama migrantske krize, naravno i globalnim trgovinskim sukobima koji su prisutniji na globalnoj ekonomskoj sceni, razlikama unutar EU", rekao je Marković.

Dodao je da će nakon završetka te diskusije, koja neće biti kratka i brza, postojati jasan odnos EU u odnosu na politiku proširenja koja će se ticati naravno Crne Gore i Srbije i drugih kandidata za članstvo u EU.

"Zapadni Balkan treba da bude deo jedinstvene Evrope iz mnogo razloga - političkih, ekonomskih i naravno bezbednosnih. Taj non-paper govori o toj potrebi Evropske unije kada je u pitanju zapadni Balkan", ocenio je Marković.

Pročitajte OVDE  kakvo je to šokantno otkriće u Hrvatskoj.

Izvor: Tanjug

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA