Najnovije

EVO ŠTA MAKRON PREDLAŽE BEOGRADU! Francuska strategija proširenja EU: Prijem u sedam etapa, a najbolnije srpsko pitanje je u poslednjoj

Pristup zemalja kandidata članstvu u EU trebalo bi uskoro drastično da se promeni na osnovu predloga zvaničnog Pariza, koji će se u utorak naći pred resornim ministrima na savetu za opšte poslove u Briselu.

Makron (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Među tim novinama u nezvaničnom dokumentu je i grupisanje dosadašnjih 35 poglavlja u sedam gradualnih paketa.

Tako bi se članstvo, praktično, sticalo postepeno, u sedam faza, a ne po poglavljima, kako je to bilo protumačeno prethodnih dana. Konkretno, Pariz predlaže da u prvu grupu uđu poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i njih bi trebalo kao i dosad ispunjavati čitavim tokom pristupnog procesa.

S druge strane, poglavlje 35, koje se odnosi na ostala pitanja, a u našem slučaju na Kosovo i Metohiju, ušlo bi tek u poslednju, sedmu grupu, i rešavalo bi se neposredno pre samog punopravnog članstva. Ranije je bilo predviđeno da napredak u ovom poglavlju takođe prati ceo proces. Stadijum 2 obuhvata poglavlja 14, 15, 21, 22, 25, 26 i 27, a odnosi se na obrazovanje, istraživanje, mlade, kulturu, sport, okolinu, transport, telekomunikacije i energiju. Čim bi se otvorila i zatvorila navedena poglavlja, kandidati bi, na primer, mogli odmah da koriste evropske programe kao što su Erazmus plus, Horizon i Lajf plus i da imaju konkretne koristi i pre punopravnog članstva u evropskom istraživačkom prostoru i transevropskim mrežama.

U 3. grupi su poglavlja 5, 7, 8, 19, 20 i 28 koja se tiču zapošljavanja, socijalne politike, zdravstva, zaštite potrošača i konkurentnosti.

U četvrtom stadijumu su ekonomski i finansijski poslovi s oblastima 4, 9, 16, 17, 18 i 32, a u petoj - unutrašnje tržište, poljoprivreda i ribolov s poglavljima 1, 2, 3, 6, 10, 11, 12, 13 i 29, što, na primer, otvara vrata carinske unije. Faza 6 obuhvata spoljne poslove s oblastima 30 i 31, kada ćemo morati da uskladimo, na primer, naše odnose s Rusijom, a faza 7 - poglavlja 33, 34 i 35.

Primena od 2020.

Francuska ističe da se evropska budućnost zemalja Zapadnog Balkana ne dovodi u pitanje, a predlaže da novi sistem zaživi već od januara.

Pročitajte OVDE da li će u Srbiji biti ukinut cenzus sa uspeh referenduma.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Srbija je u katastrofi a može biti i gore ! ! Hana Adrović

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba” možete poručiti OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube