Najnovije

NEMAČKI ANALITIČAR O RATU IZMEĐU ŠIPTARA IZ TIRANE I PRIŠTINE: Mini Šengen je način da Rama dobije političke poene, ali...

Nemački stručnjak za Balkan Bodo Veber izjavio je da ideja o stvaranju balkanskog “mini Šengena” stavila Edija Ramu i Albaniju u savez sa Aleksandrom Vučićem i Zoranom Zaevom, dok su u verbalnom sukobu s tzv. Kosovom i političkim liderima u Prištini.

Bodo Veber (Foto: Jutjub)

Veber je u intervjuu prištinske medije istakao da je Rama za izostanak tzv. Kosova sa drugog sastanka o inicijativi “mini Šengen”, koji je održan u Ohridu, optužio tzv. Kosovo da se izolovalo.

U vezi tih dešavanja, Veber kaže da u potpunosti razume poteze Edija Rame i navodi da su albanskom premijeru sada potrebni neki politički poeni nakon što je blokirano otvaranje pregovora o pristupanju EU.

“Potpuno razumem potrebu premijera Rame za političkim uspehom, s obzirom na štetnu blokadu Francuske za otvaranje pregovora o Albaniji”, rekao je Veber.

Nemački analitičar smatra da Rama nije u mogućnosti da igra ulogu branioca kosovskih interesa, jer je poslednje dve godine podržao zamenu teritorija i korekciju granice.

“Ali tada je Rama, nažalost, lobirao za razmenu teritorija u pregovorima tzv. Kosova i Srbije u poslednje dve godine i na taj nacin naštetio svom imidžu iskrenog i odbrambenog posrednika kosovskih interesa”, kazao je Veber.

On navodi da je na vlastima u Prištini da odluče da li će ili ne učestvovati u inicijativi za stvaranje balkanskog “mini Šengena”, ali s tim u vezi postavlja pitanja pokretačima te inicijative, počevši od Beograda.

“Da li je tzv. Kosovo pozvano da se namerno pridruži, na primer ukloniti carinske trgovinske barijere ili sprovesti neispunjene delove sporazuma o slobodnom kretanju i ljude u okviru tehničkog dijaloga između tzv. Kosova i Srbije”, rekao je Veber.

Upitan da li tzv. Kosovo treba da se usprotivi inicijativi koju podržava američki Stejt department, Veber je podsetio na zvanični otpor Prištine na pritisak Trampove administracije zbog zamene teritorija i rekao da ne veruje da će stav Stejt departmenta imati značajan uticaj ako tzv. Kosovo odluči da se ne uključuje u takvu inicijativu.

Pročitajte OVDE šta američki senator kaže o promeni granica na Balkanu.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA