Najnovije

RUSIJA IMA 4 SLABE TAČKE, EVO I KOJE SU! Kineska agencija objavila analizu situacije u Ruskoj Federaciji!

Rusija je jedna od tri najjače svetske sile, posebno zbog zastrašujuće vojne moći i ogromne teritorije, međutim, uprkos tome, ima nekoliko ozbiljnih slabosti, objavila je u svojoj analizi najveća onlajn kineska novinska agencija Sohu.

Dan pobede u Rusiji (Foto: Jutjub)

1. Stanovništvo

Problem stanovništva u Rusiji se oduvek osećao. Tokom Drugog svetskog rata, Sovjetski Savez je na frontu izgubio 20 miliona muškaraca, što je dovelo do velike neravnoteže ženskog stanovništva prema muškom. Nastala je situacija sa nedostatkom radne snage, a Rusija se do sada nije u potpunosti oporavila.

U vreme SSSR-a, broj stanovnika Sovjetske zajednice iznosio je 280 miliona ljudi, što je mnogo više nego u Sjedinjenim Državama u istom periodu. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, rusko stanovništvo se odjednom prepolovilo i jedva je dostiglo 140 miliona ljudi.

Rusija je u još većem očaju zbog nevoljnosti mladih da rađaju decu, što dovodi do niskog nataliteta. Kao rezultat toga, u 30 godina nakon raspada SSSR-a, rusko stanovništvo je još uvek 140 miliona ljudi, ili čak nešto manje nego za vreme raspada Sovjetskog Saveza.

Mao Cedung je jednom rekao: "Što više ljudi, to više snage." Površina Rusije je 17,07 miliona kvadratnih kilometara, a stanovništvo 140 miliona ljudi, što nije status svetske sile, ocenjuje kineska agencija.

2. Multinacionalno društvo

Rusija je multinacionalna i multikulturalna država. Ima 194 nacionalnosti, a Rusi čine 80%. To je stvorilo poteškoće u upravljanju narodima koji žive u Rusiji.

Mnoge nacionalne manjine u Rusiji su narodi pridruženi u moderno doba koji nemaju osećaj o kulturnoj povezanosti sa Rusijom. Nacionalnim manjinama ostaje samo da, pod uticajem grube vojne sile, priznaju dominaciju Rusa. Pored toga, većina Rusa su pravoslavni hrišćani, ali neke manjine koje žive u Rusiji, recimo Čečenci, su islamske veroispovesti. Verske razlike predstavljaju skrivenu pretnju unutrašnjoj stabilnosti Rusije, zaključuje kineska agencija.

3. Ekonomski problemi

Za vreme Sovjetskog Saveza, ekonomija je imala jedan „nedostatak“: teška industrija i vojna industrija brzo su se razvijale, dok su laka industrija i poljoprivreda daleko zaostajali. To je dovelo do visokog BDP-a, ali životni standard je bio osrednji, što je bio jedan od razloga raspada Sovjetskog Saveza.

Nakon raspada SSSR-a, „nedostaci“ ruske ekonomije su u određenoj meri otklonjeni, ali veliki problemi i dalje postoje. Nakon što su se proizvodi teške industrije počeli loše prodavati na međunarodnom tržištu, Rusija je postepeno postala zemlja koja živi od prodaje nafte.

Uprkos činjenici da je teritorija Rusije ogromna, njen geografski položaj nije najprikladniji, jer se nalazi na severnim geografskim širinama. Zime su hladne i duge, a otuda i visoki troškovi proizvodnje energije, ocenjuje Soho.

Pored toga, u spoljnoj trgovini Rusija na svaki način izbegava glavne međunarodne trgovinske puteve, što dodatno usložnjava njen ekonomski razvoj. Kada se okrenemo ruskoj istoriji, može se primetiti da je uspela da zadrži velika prostranstva, ali ne i da pravilno upravlja i obezbedi ekonomski razvoj.

U novoj istoriji, Rusija je zemlja koja je brzo proširila svoju teritoriju, a danas je najveća zemlja na svetu. Međutim, nikada nije bila zaista bogata. U svetskom okruženju danas, kada ekonomija postaje sve važnija, Rusija je sa svojim slabim ekonomskim razvojem, osuđena na neuspeh, smatraju KInezi.

4. Teška međunarodna situacija

1. SAD

Rusija je glavni neprijatelj Sjedinjenih Država. Sjedinjene Države, iako ostaju hegemonske, sigurno će vršiti pritisak na Rusiju.

2. Zemlje zapadne Evrope

Dominacija Rusije u Evropi ne može se dozvoliti, a osim toga, sve zemlje Zapadne Evrope osetile su užas sovjetskog perioda.

3. Zemlje Istočne Evrope

Kroz istoriju je većina zemalja Istočne Evrope osetila agresiju Rusije, a u tim zemljama nema pozitivnih emocija povezanih s tim.

4. Zemlje Bliskog Istoka

U ratovima na Bliskom Istoku podrška ruskih saveznika nije dovoljna i mnoge zemlje su u srcu nezadovoljne svojim saveznikom. Rezimirajući, možemo reći da je Rusija svetska sila, ali istovremeno ima i slabosti: demografske probleme, ekonomske poteškoće, nemogućnost razvoja ekonomije, tešku međunarodnu situaciju.

Pročitajte OVDE  zašto su ovo ključni dani za Trampov impičment.

Izvor: Informer/ sohu. com

Bonus video

Dritan je balista i sledbenik Prizrenske lige | Slavko Nikić

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube