Najnovije

KAKAV ŠAMAR! ODGOVOR IZDANIH: Sirijski Kurdi odbili američki poziv da čuvaju naftna polja u pustinji severa zemlje!

Sirijski Kurdi odbijaju da preuzmu kontrolu naftnih bušotina na severoistoku zemlje, što se vidi i u najavi Vašingtona da će zadržati trupe na tom području arapske zemlje.

Kurdi (Foto: Jutjub)

“Ne želimo da Amerikanci kontrolišu ta mesta”, rekao je u petak Ilham Ahmed, izvršni direktor Sirijskog demokratskog veća (SDC), političkog krila takozvanih Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Ova izjava sugeriše na raskol u dojučerašnjem savezu sirijskih milicija i američkog zapovedništva za operacije na Bliskom istoku.

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp naredio je 12. oktobra povlačenje svojih trupa iz Sirije, ali je kasnije rekao da će nekoliko stotina vojnika ipak ostati u arapskoj zemlji, prvo se referirajući na zonu Al Tanf, a kasnije tvrdeći kako će se američke snage posvetiti isključivo zaštiti sirijskih naftnih polja.

U tu svrhu su iz Iraka vraćene dobro opremljene snage koje su iz Sirije već bile prebačene u susednu zemlju.

Prošle sedmice je američki ministar obrane Mark Esper najavio jačanje američke vojne prisutnosti u Siriji s “mehanizovanim snagama” pod izgovorom da se teroristima ID spreči pristup  naftnim resursima koje kontrolišu sirijski Kurdi.

Od tada nekoliko izveštaja potvrđuju da Vašington šalje vojna pojačanja na naftna polja u Hasaki i Deir Ez Zoru.

Ilham Ahmed je u četvrtak isključio da raspoređivanje američkih snaga u Deir Ez Zoru ide u prilog sirijskim Kurdima, koje su, kako je rekao, „izdali njihovi američki saveznici, koji su povukli svoje snage iz severoistočne Sirije baš kad ih je Turska počela napadati 9. oktobra.

“Ako će američke snage ostati na naftnim poljima kad nas Turci napadnu sa severozapada, gde je stabilnost?”, pitao je Ilham Ahmed u izjavama koje citira britanski Gvardijan.

Kritikovan zbog toga što je zbog turske ofenzive ostavio same svoje kurdske saveznike, Tramp je prošle sedmice predložio da kurdske milicije razmotre prebacivanje u sirijsku regiju bogatu naftom, pustinjsko područje stotinama kilometara dalje od mesta gde su trenutno raspoređene kurdske milicije.

U svojoj izjavi i Ilham Ahmed naglasio da Kurdi neće napustiti svoje „istorijske zemlje“.

„Premestiti Kurde iz njihovih domova u druga područja nije pravedno. Promena stanovništva i demografije je obično etničko čišćenje”, rekao je politički vođa sirijskih Kurda u takozvanom Sirijskom demokratskom veću (SDC).

U ovom trenutku sirijska vlada nastavlja da poziva kurdske milicije da se pridruže u redove vladinih snaga, ali neke jedinice insistiraju da Sirijska Arapska Armija ne koristi ime „arapska“ i da ga izbaci iz službenog naziva oružanih snaga zemlje.

Međutim, Damask upozorava SDF snage da se inkorporišu u SAA kako bi vladine snage bile još spremnije u slučaju da Turska promeni mišljenje i nastavi operaciju „Izvor mira“ na severoistoku zemlje.

SDF snage, koje imaju oko 27.000 kurdskih boraca i 5.000 arapskih, već su izrazile spremnost da se pridruži sirijskoj vojsci, ali u slučaju postizanja političkog sporazuma s Damaskom.

S tim u vezi, Ilham Ahmed je u izjavama za arapsko izdanje ruske agencije Sputnjik istakao interes milicija za pregovore o mogućnosti pridruživanja sirijskim oružanim snagama i udruživanju snaga s vojskom predsednika Asada, ali pod uslovom da se provede „restrukturiranje vojske“. Šta je tačno mislio spominjući „restrukturiranje“, visoki kurdski zvaničnik nije rekao.

Sirijska arapska armija (SAA) odbila je 1. novembra napad velikog obima koji su pokrenuli Hadžat Tahrir al-Šam i njegovi saveznici u severnoj Latakiji.  Pročitajte OVDE  sve pojedinosti o ovome.

Izvor: logicno. com/ Nermin. N

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA