Najnovije

BOLESNO DETE VEZANO ZA RADIJATOR PARLAMENTU BiH NIJE DOVOLJNO ZA ISTRAGU! Građani besni, izašli na ulice (VIDEO)

Nakon što su danas objavljeni novi uznemirujući materijali i dokazi o zlostavljanju dece, štićenika Zavoda u Pazariću, građani Sarajeva organizovali su protest ispred zgrade Parlamenta na Skenderiji.

Protest zbog zlostavljanja dece (Foto: Jutjub)

- Vlada već godinama sistematski ugrožava živote i dobrobit štićenika Zavoda u Pazariću. Danas su odbili da na sednici raspravljaju o užasnim uslovima i fizičkom nasilju kojem su maloletni štićenici svakodnevno izloženi. Vreme je za protest - poručili su građani putem Fejsbuka.

Tom objavom građani su pozvani na protest.

Većina zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nije prihvatila predlog šefice Kluba Naše stranke Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić.

Ćudić je danas prezentovala šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno dece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.

Klubovi zastupnika SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde i PDA su glasali za ovu tačku. Klubovi SDA, HDZ-a i DF-a su bili delom suzdržani, a delom protiv predloga, dok je SBB velikim delom bio za. Za su u konačnici bila 22 zastupnika, 48 ih je bilo protiv, a šest suzdržano.

U incijativi je Ćudić, između ostalog, navela da se zaustavi zlostavljanje dece u Zavodu, da resorno ministarstvo imenuje lekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoze i praksu redovnih lekarskih pregleda te da se ovaj slučaj prosledi nadležnom tužilaštvu. Takođe, zatraženo je i hitno razrješenje dužnosti članova Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda.

Na fotografijama koje je prethodno dostavila medijima vidi se kako su deca vezana za nameštaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Zanimljivo je da je većina zastupnika čak i odbila da se o ovom problemu raspravlja na sednici Zastupničkog doma.

- Ovo je očito politička zaštita članova i članica Upravnog i Nadzornog odbora iz prošlog mandata - kratko je rekla Ćudić ocenivši ovaj odnos prema problemu u zavodu sramotnim.

Nakon toga, na predlog predsedavajućeg ovog doma Mirsada Zaimovića (SDA), Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio je radno telo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne dece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavesti Zastupnički dom radi odgovarajuće reakcije.

Nasilje prema migrantima moglo bi čak da pomogne Hrvatskoj da dobije Šengen!?  Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: klix. ba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA