Najnovije

KLJUČNI SVEDOK U ISTRAZI O OPOZIVU TRAMPA: Radio sam po naređenju američkog predsednika! Bilo je "usluge za uslugu" (VIDEO)

Gordon Sondlend, američki ambasador pri Evropskoj uniji, koji se smatra ključnim svedokom u istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa, rekao je da je "po naređenju predsednika" sarađivao sa njegovim ličnim advokatom Rudijem Đulijanijem po pitanju Ukrajine.

Gordon Sondlend (Foto: Jutjub)

Sondlend je, tokom svedočenja u istrazi o opozivu, pred Odborom za obavjštajna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa, rekao da su napori Đulijanija da pogura predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da sprovede istragu o Trampovim političkim rivalima bili zamena za organizovanje posete Beloj kući.

Naveo je da on i njegove kolege nisu želele da mešaju ličnog advokata predsednika u diplomatske napore sa ukrajinskim vlastima, ali da im je predsednik rekao da to učine.

Dodao je da je američki državni sekretar Majk Pompeo bio svestan i potpuno podržavao njihove napore u Ukrajini.

Sondlend je potvrdio da je razgovarao sa Trampom dan nakon što je predsednik navodno podsticao lidera Ukrajine da sprovede istragu o svom rivalu iz redova demokrata, DŽozefu Bajdenu.

Istraga o opozivu Trampa usredsređena je na telefonski poziv od 25. jula, tokom kojeg je Tramp tražio od Zelenskog da se pokrene postupak, uključujući jednu protiv Bajdena, od kojih bi američki predsednik imao političku korist.

Sondlend je bio jedan od trojice Trampovih saveznika, koji su preuzeli bavljenje američko-ukrajinskom politikom u maju, a ključnu ulogu je imao i Đulijani, iako zvanično ne vrši nijednu funkciju u vladi.

Dve oprečne izjave

U okviru istrage o opozivu, koju sprovodi većinski demokratski Predstavnički dom, Sondlend je jedan od najintrigantnijih zvaničnika, zbog revizije izjave koju je dao o tom slučaju.

Taj američki diplomata je sredinom oktobra iza zatvorenih vrata dao iskaz u kojem je tvrdio da dodeljivanje vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 400 miliona dolara i pokretanje istrage o bivšem potpredsedniku SAD-a DŽou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru nisu povezane.

Potom je početkom novembra Sondlendov advokat predao odborima Predstavničkog doma novu izjavu u kojoj diplomata potvrđuje sumnje o Trampovom pritisku na Ukrajinu da se obaveže na sprovođenje istrage sa političkom konotacijom.

U dodatku na prethodno svedočenje, Sondlend je naveo da je visoko pozicioniranom ukrajinskom zvaničniku preneo da stotine miliona dolara vojne pomoći najverovatnije neće biti isplaćene, dok Ukrajina ne pristane da se oglasi antikorupcijskom izjavom koju su dve strane razmatrale.

Svedoci koji su do sada prisustvovali javnom pretresu ili svedočili iza zatvorenih vrata, čiji su transkripti objavljeni, govorili su o zajedničkom delovanju Trampa i Sondlenda u tom slučaju.

Pročitajte OVDE šta je naredio Vladimir Putin, a tiče se Čečenije.

Izvor: Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA