Najnovije

NIKADA NEĆEMO U NATO! Dodik bez pardona: Pratimo Srbiju!

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže za RTS da će Republika Srpska pratiti sve oblike saradnje koje sa NATO-om ima Srbija. RS želi da sarađuje, ali ne želi da pruži bilo kakav doprinos integraciji u Alijansu, poručio je Dodik nakon postizanja dogovora o predsedavajućem Saveta ministara i usvajanja dokumenta koji će biti dostavljen NATO-u.

Dodik (Foto: Jutjub)

Milorad Dodik je, povodom imenovanja Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara BiH i usvajanja Programa reformi BiH, koji će biti dostavljen sedištu NATO-a, poručio da taj dokument ne prejudicira članstvo u Alijansi.

Za svaku vrstu kretanja prema članstvu potrebna je nova odluka predsedništva i parlamenta, sve odluke će se donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti, istakao je Dodik.

Prema tome, kako je dodao, to je jedan novi kvalitet i u dokumentu se nalazi nekoliko važnih stvari.

"Jedna od njih, koji su danas važni za Republiku Srpsku, to je da se smanji broj pripadnika oružanih snaga, čime bi se smanjili troškovi i to treba da uradimo u skladu sa tim dokumentom", naveo je Dodik.

Podsetio je da je ranije bošnjačka strana insistirala na tome da se donese Akcioni plan za članstvo u NATO-u i da je to uslov da se uradi bilo šta na planu imenovanja mandatara, odnosno kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara.

"Mi smo doneli dokument koji se zove Reformske aktivnosti BiH. Nađen je dogovor koji ide za tim da se stvore uslovi da se imenuje predsedavajući", naveo je Dodik.

Istakao je da razume protivnike iz SDS-a i PDP-a, ali smatra da bi trebalo da prestanu da se ljute.

"Razumem to zato što su dugo sedeli neopravdano na mestima u organima vlasti BiH, i time se ruši njihova privilegija da i pokušaju da urade mnogo štošta što nije u skladu sa stavovima Narodne skupštine", kaže Dodik.

Nigde nije urušen princip vojne neutralnosti koji je usvojila Narodna skupština, rekao je Dodik i poručio da će RS pratiti sve oblike saradnje koje sa NATO-om ima Srbija.

Napomenuo je da RS želi da sarađuje, ali ne želi da pruži bilo kakav doprinos integraciji u NATO.

"Ključno pitanje koje želim ponovo da potenciram jeste da u tom dokumentu, na prvoj njegovoj strani, piše da ovaj dokument ne prejudicira članstvo u NATO-u i da se ne može smatrati takvom odlukom", ukazao je srpski član predsedništva.

"Dobra reakcija Vučića"

Dodik je u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji mu je čestitao na kompromisu sa partnerima u BiH.

Zahvalio je Vučiću na podršci koju pruža konkretnim projektima u Republici Srpskoj.

Istakao je da je važno da se u regionu održava stabilnost i mir, i smatra da je veoma jasna i dobra reakcija samog Vučića na vest o imenovanju Tegeltije.

"Mogu da posvedočim da dobro izgleda. To je mogla da vidi danas i javnost", rekao je Dodik osvrnuvši se na Vučićevo zdravstveno stanje.

Dodik je istakao i da treba da se radi na evropskim integracijama, ali je napomenuo da predlog Francuske o sedam brzina u pristupanju EU unosi još više zabune u taj proces.

Ocenio je kao dobru vest da je određeno ko će biti novi komesar za proširenje.

Isplivali rani radovi predsednice Bolivije?! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Dritan je balista i sledbenik Prizrenske lige | Slavko Nikić

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube