Najnovije

VUČIĆ O AFERI "RUSKI ŠPIJUN": Putin nije bio obavešten o ovom delovanju! Pitam ruske prijatelje: Zašto?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da ruski obaveštajac Georgi Kleban više nije na teritoriji Srbije.

Aleksandar Vučić (Foto: Predsednik.rs)

On je poručio da je siguran da je predsednik Vladimir Putin nije bio obavešten o ovom delovanju, i da Srbija ima prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom.

On je ponovio da Srbija ne zaboravlja šta je Putin učinio za Srbiju u međunarodnim organizacijama ni podršku u opremanju vojske.

Podsetio je i da je Srbija jedina nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, nije glasala protiv interesa RF, da jedina održava vojne vežbe sa ruskom vojskom i da ničim nije ugrozila prijateljstvo sa Rusijim.

"Zato pitam ruske prijatelje, a pitao sam i danas ambasadora, Bocan Harčenka: Zašto? Nisam video nikakvu logiku u svemu ovome", rekao je Vučić.

On je večeras ponovio čvrstu opredeljenost Srbije za vojnu neutralnost i poručio:

"Srbija svoju politiku nece okretati, i nece u NATO, kao što neće ni u ODKB, i neke druge, ali učvrsticemo naše pozicije neutralnosti i samostalnosti".

Kako kaže zahvalan je za oredn koji je dobio od Putina, i uložiće i lični autoritet da naši odnosi budu još bolji.

"Znajući kako se delimo: za Ruse ili za Amerikance, moja poruka je da sam izabran za predsednika Srbije da štitim naše interese".

Dokumentovani kontakti Klebana sa pripadnicima VS

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je snimak, na kojem se vidi kako ruski obaveštajac Georgij Kleban daje novac srpskom obaveštajcu, napravljen 24. decembra 2018. godine, a da ga nije sačinila naša služba VBA, ali da je bila potpuno upoznata sa slučajem.

"Prateći objekat obrade, naše službe bezbednosti su došle do podataka da će se u Zemunu, tog dana negde oko 18 sati, penzionisani pripadnik VS, potpukovnik Z. K. sastati sa Georgijem Klebanom", preneo je Vučić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik je istakao da je Srbija u više navrata konstatovala i dokumentovala kontakte Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije.

Sa njim je, dodao je, uočeno 10 kontakata sa tri konspirativna izvora, a tri puta Kleban uručuje novac pripadnicima VS, za šta postoji dokumentacija.

Dodao je da postoji dokumentacija o kontaktima nekih drugih pripadnika ruske službe bezbednosti sa pripadnicima vojnih struktura Srbije, sa čim se ne izlazi u javnost.

Nećemo menjati politiku neutralnosti

Vučić je izjavio da Srbija neće menjati svoju politiku i da će se, nikada snažnije, boriti za samostalni i nazavisni put i politiku neutralnosti.

"Jačaćemo vojsku Srbije. Srbija će biti sve jača. To je zemlja slobodarskog naroda i nikada nismo pristajali i nikada nećemo biti neko ko će da dozvoli da drugi njima upravlja", poručio je Vučić.

Narednih dana akcije protiv obaveštajnih agencija

Vučić je izjavio da će u narednom periodu biti sprovedeno nekoliko akcija protiv pripadnika razlicitih obavestajnih agencija čije delovanje protiv Srbije je dokazano.

"Narednih nekoliko dana uslediće oštre akcije koje će biti uočljive javnosti", rekao je Vučić tokom obraćanja u Predsedništvu.

Predsednik je naveo i da je Srbija izložena snažnom obaveštajnom radu drugih zemalja, i da to u nekim slučajevima prevazilazi mere pristojnosti.

Najavio je da će u narednih dva meseca da se izađe sa sveoobuhvatnim opštim pravno političkim aktom koji bi bio puna potvrda našeg unutrašnjeg i spoljnog puta i neutralnosti i jačanja te državne i vojne pozicije.

Naša namenska industrija pod strahovitim pritiskom

Napadi na srpsku namensku industriju su učestali, orkestrirani i organizovani i dolaze uvek iz jedne zemlje, izjavio je Aleksandar Vučić i istakao da Srbija ne može da opstane kao vojno neutralna i snažna bez snažne namenske industrije, što je razlog za žestoke napade na namensku, kako bi je po svaku cenu razorili oni koji Srbiji ne žele dobro.

"Napadi na namensku industriju su učestali, žestoki, orkestrirani i organizovani i dolaze uvek iz jedne zemlje koja u tom smislu predstavlja obaveštajnu kanalizaciju, kako to nazivaju stručni krugovi, i uvek je protiv srpske namenske i zbog toga što postoji konkurencija u fabrikama baš u toj zemlji i zbog toga što se obavlja posao za obaveštajne izvore nekih drugih, većih zapadnih zemalja", rekao je Vučić.

Vučić je konstatovao da građani gotovo da nisu ni primetili da su naše obaveštajne i kontraobaveštajne agencije uspele da uhvate Srbina sa 30.000 evra u rukama, koji je iznosio tehničku i tehnološku dokumentaciju za izradu municije 12,7 mm u Prvom partizanu u Užicu, dodajući da je municija 12,7 mm najtraženija u svetu.

"Da li je nekome bilo lakše da uzme odatle ili u Konjicu, izgleda da su lakše našli nekog našeg koji bi tu dokumentaciju predao Albancima u ruke. Mi smo i Srbina i Albanca uhapsili", rekao je Vučić.

Istakao je da su u toku žestoki napadi na Krušik iz mnogo razloga, kao i na fabriku u Lučanima, koji stalno traju.

"I uvek, čitava centralna i zapadna Srbija, što se tiče namenske industrije, je pod strahovitim pritiskom i hoće da nam je unište", podvukao je Vučić.

On je naveo i da je Radoša Milovanovića za direktora fabrike u Lučanima postavila vlast DOS-a, a da je on sada, kada kompanija radi bolje nego ranije, po prvi put pod žestokim napadima.

"Ako Milovanović pozove radnike da ga podrže i oni dođu to je pritisak na sud, ali se ispred suda pojave predstavnici političkih stranaka koji su protiv njega onda je to bogougodno delo, nije pritsak na sud i normalno je, a sve u cilju daljeg urušavanja i razaranja naše namenske industrije", rekao je Vučić.

Razlog za to je, naglasio je predsednik, u tome što pozicija vojne neutralnosti znači da moramo da imamo, u dobroj meri, obezbeđena sredstva - municiju, oružje, opremu iz sopstvenih izvora.

"Ne možete da opstanete kao vojno neutralna i snažna zemlja ukoliko nemate snažnu namensku industriju. I zato je tako žestok napad na srpsku namensku indsutriju, zato žele da je po svaku cenu, unište i razore svi koji ne žele dobro Srbiji", poručio je Vučić.

Konstatovao je da će nadležni i po tom pitanju morati da preduzimaju određene mere, ali će mnogo ofanzivnije da govore istinu ljudima, kako bi sve mogli da sagladaju.

"Očekujemo, posle dolaska helikoptera MI 17 i oružja i rezervnih delova, i hvala Rusiji na tome, i dalje snaženje i jačanje srpske vojske", rekao je Vučić.

Vučić: Ne isključujem da su Rusi u pravu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije večeras isključio mogućnost da su Rusi u pravu kada kažu da je možda u slučaju obaveštajne afere reč o provokacijama pred važne susrete srpskih zvaničnika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je odgovarajući na pitanje da li će ruskog predsednika Vladimira Putina pitati za obaveštajnu aferu u kojoj je učestvovao i ruski obaveštajac, prilikom njihovog susreta koji je planiran za 4. decembra. Vučić je na novinarima rekao da ne bi isključio mogućnost da se to sada dešava i zbog tih susreta planiranih u Moskvi.

"Ne isključujem da su Rusi po tom pitanju u pravu zato što mi posedujemo više snimaka koje nismo publikovali, jer to nije posao obaveštajnih agencija", rekao je Vučić povodom regovanja iz Moskve da se takve provokacije dešavaju uoči važnih susreta zvaničnika Srbije i Rusije.

Srbija, navodi, ne beži od tih tema.

"Mi ne krijemo ništa, nemamo čega da se stidimo, a ruskim prijateljima verujemo da žele najbliže odnose sa Srbijom kao što mi želimo sa njima. Verujem da ćemo uspeti i tu vrstu poverenja, na kratko prekinutu, da izgradimo, jer nam ne pada na pamet da pravimo novu '48 i ne pada nam na pamet da Rusiju doživljavamo kao neprijatelja Srbije. Naprotiv", rekao je Vučić.

Za njega je, kaže, susret sa Putinom od izuzetnog značaja i nada se da će sa ruskim predsednikom da razgovara o najvažnijim pitanjima iz naše bilateralne saradnje i ekonomske saradnje.

"Predložili smo sastav naše delegacije, videćemo sastav ruske delegacije, jer će ovo biti na nešto višem nivou nego što smo očekivali, ne samo sastanak već radna poseta", kaže Vučić povodom predstojećeg susreta sa Putinom u Moskvi.

Opet su Srbi prijavljivali Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, povodom pisanja medija da je kosovska policija objavila fotografije dvojice osumnjicenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici, da nije reč ni o kakvim ubicama, već o dvojici srpskih studenata.

Vučić je rekao da se i po tome vidi koliko je istraga Prištine neozbiljna, o koliko neozbiljnim ljudima je reč i kakvim se lažima služe.

"Mi smo iz arhive naše BIA izvukli tu fotografiju i imali ta lica od prvog dana i izučili sve. Ni o kakvim ubicama se ne radi. Reč je o studentima Ivanu Dimitrijeviću i Milošu Radosavljeviću", rekao je Vučić i dodao da njih dvojica, rođeni u Prokuplju, sada studiraju u Kosovskoj Mitrovici.

Vučić je istakao i da su ih naši državni organi već ispitali i oni su bili, kako kaže, spremni i na poligrafsko ispitivanje i sve drugo na šta neki "koji su se uvek pravili pametni, nikada nisu bili".

"A, kada bismo rekli od koga je potekla informacija da su oni ubice... Opet su Srbi prijavljivali Srbe, i to lažno", rekao je predsednik obraćajući se u Predsedništvu.

To sve, dodao je, govori sa koliko neozbiljnosti se svemu tome pristupa.

" Zato Srbija na veoma ozbiljan način pristupa rešavanju svih važnih pitanja, a za nas je ubistvo Olivera Ivanovića jedno od ključnih i prioritetnih pitanja, i uprkos činjenici da nam ni na koji način nisu omogućili da možemo da vodilo racionalno istragu, uz dokazne predmete sa lica mesta, pristup licu mesta, rezultatima uviđaja... Mi ćemo svoj posao da uradimo", rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je pre godinu dana, baš na Aranđelovdan 2018, takođe održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zbog taksi na srpsku robu koje je uvela Priština.

Ne menjamo politiku, još snažnije za neutralnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija ne samo da neće menjati svoju politiku, već će još snažnije da se bori za vojnu neutralnost.

"Sve ovo što se dogodilo samo nas je osnažilo u našoj politici. Ne samo da nećemo da menjamo našu politiku, već ćemo nikada snažnije i nikada jače da se borimo za vojnu neutralnost Srbije, za naš samostalni i nezavisni put, da sami vodimo računa o svojoj zemlji, o svojoj vojsci, da čuvamo svoje nebo, da čuvamo svoju teritoriju i svoje građane", rekao je Vučić.

On je istakao da će Srbija snažiti svoju armiju, policiju, svoj obaveštajni i kontraobaveštajni sektor.

"Svake godine ćemo ulagati sve više, jer možemo to da činimo, imamo sredstava, imamo načina sve više i Srbija će biti sve jača", naveo je Vučić.

"Srbija je slobodna zemlja, slobodarskog naroda, nikada nismo pristajali i nikada nećemo da budemo neko ko će da dozvoli da drugi njime upravljaju. Mi smo ti koji žele da građani Srbije odlučuju o svojoj sudbini i o svojoj budućnosti", rekao je predsednik.

Nijedna mina nije otišla u Ukrajinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, povodom tvrdnji dela opozicije objavljenih na tviteru da je Srbija prodavala oružje Ukrajini koje je korišćeno protiv Rusa, da nijedna mina nije otišla za Ukrajinu, niti je isporučivana preko Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Danas smo optuženi iz jedne od tih kuhinja obaveštajne kanalizacije kako su srpskim minama i kako je Srbija naoružavala Ukrajince u borbi protiv DNR i da su našim minama ubijani ruski vojnici. Kome je to odgovaralo baš na današnji dan da pusti kroz tu obaveštajnu kanalizaciju - sami zaključite. Istina je sledeća, mnogi će da se iznenade", rekao je Vučić novinarima.

On je pokazao tekst i slike mina kako je to objavio bugarski sajt.

"Ali, pošto ovo nije burek, ovo nije nešto što ne razlikujete. Mi smo istražili kompletnu našu trgovinu sa Ukrajinom, istražili sve što imamo, sve što smo ikad radili sa Ukrajinom, koja je inače dozvoljeni 'end user', da jesmo nikakvih problema ne bismo imali, sve bi bilo u skladu sa zakonom, ali nismo", naveo je Vučić.

Dodao je da u tekstu te 'obaveštajne kanalizacije' piše da je to isporučivano preko Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su potpisali svoj sporazum sa Petrom Porošenkom (bivšim predsednikom Ukrajine), što je, kako kaže Vučić, inače njihovo pravo, kao i to što imaju sporazum i sa RF.

Napomenuo je i da je šeik Bin Zajed mnogo bolji prijatelj sa Putinom nego on.

Vučić je naveo Đilasove tvrdnje da je prodaja srpskog oružja Ukrajini išla preko Emirata i "Vučićevog velikog prijatelja, šeika Muhameda", insinuirajući tako ko su istinski većinski vlasnici Beograda na vodi.

"On uvek polazi od sebe, zna kakav je lopov i misli da su svi takvi", dodao je Vučić.

Kako kaže, istražen je svaki lot.

"Svaki lot, svih mina koji je otišao, a nijedan nikada nije otišao za Ukrajinu, i nijedan lot ovakvih mina nije otišao za Emirate. Onda smo išli dalje i ustanovili da smo imali preko Amerikanaca, dve američke i jedne poluameričke firme, ali je bila i jedna čudna kompanija jer smo došli do tih brojeva mina i ustanovili kad i kome su prodate i sa kojim ciljem. Da vidite kako se sudbina igra kada mnogo lažete, šta se dogodi", ističe on.

Taj lot, kaže Vučić, baš tih mina koje su na slici, je deo serije od 15.000 mina, koje su prodate preduzeću "Tehnoremont" u vlasništvu Petra Crnogorca, inače vlasnika firme CPR Inpeks.

"To je gde radi mama Obradovića iz Valjeva, tj. gde je radila do juče. Ta firma je kupila 15.000 tih mina i prodala ih kompaniji Natan, poljskoj, a ne ukrajinskoj, i to preko Kipra", objasnio je Vučić.

Kaže da je bilo interesantno da nije dobijena podrška poljskih državnih organa za to, što je obaveza, već je to dobijano od drugih kompanija, pa preko Kipra izvezeno za Poljsku. Nigde i ni na koji način ni Ukrajina niti bilo ko nije pomenut , rekao je Vučić.

Srbija to, inače, dodao je, ne bi dozvolila kao "end user" zbog naših dobrih odnosa i sa RF, ali i sa Ukrajinom.

"Oni, inače, što je još interesantnije imaju zajedničku firmu sa Damjanovićem, licem bezbednosno interesantnim kao pripadnikom jedne od regionalnih službi bezbednosti. A oni vam kontrolišu neke od najpoznatijih informativnih portala na teritoriji Srbije čiji su novinari izrazili najveću želju za mojom skorom smrću pre nekoliko dana", dodao je Vučić.

Kako je rekao, svet je mali, svaka laž se otkrije i ne možete da sakrijete tragove svoje prljave kampanje i mržnje protiv Srbije.

"Zato ćemo mi morati narodu mnogo toga da objašnjavamo, da govorimo činjenice, šta moramo da preduzimamo u narednom periodu. Inače sve ostalo što je rađeno sa minama, rađeno je uz posredstvo ugavnom domaćih i američkih kompanija. Sve su bili dozvoljeni end useri, samo u jednom slučaju i to u ranijem periodu, pre 2012. smo imali Saudijsku Arabiju, ali ništa od toga nije završavalo u Evropi, naprotiv", rekao je on.

Vučić je na kraju rekao da što se oružja tiče Srbija će da ga pravi i prodaje.

"Kad budemo imali fabrike bureka i peciva onda ćemo drugačije da se ponašamo, a do tada nećemo da se stidimo, nego ćemo da se ponosimo sa naših 11.000 radnika koji vredno rade da bi zaslužili plate za svoje porodice, ali i da bi dobrineli vojnoj i odbrambenoj snazi Srbije", zaključio je on.

Takođe je poruči da režervnu otadžbinu nemamo.

"Naša zemlja se zove Srbija, Srbiju ćemo umeti da sačuvamo, zaštitimo, umeti, za razliku od prošlosti, znati i da obranimo i čuvaćemo srpski put u budućnost", rekao je on.

To je naša politika i jedina moguća politika na kojoj će Srbija da istrajava. Sa svima želimo da budemo prijatelji, nikoga ne ugrožavamo, ali i svoju zemlju ćemo i te kako umeti da sačuvamo, zaključio je on.

Pročitajte OVDE šta je ruski ambasador u Beogradu rekao posle susreta sa Vučićem.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA