Najnovije

MORALES OTKRIO SVE: Litijum podstako puč! U Boliviji smo mogli definisati cenu litijuma za celi svet!

Proterani bolivijski predsednik Evo Morales, govoreći za RT, predviđa njegovoj zemlji povratak u turbulentna vremena. Imao je dugoročni razvojni plan, ali je državni udar okončao retki period stabilnosti, kaže on.

Evo Morales (Foto: Jutjub)

„Nikada nije bilo političkog blagostanja u Boliviji, s izuzetkom vremena kada je na vlasti bio Andres de Santa Kruz, između 1829. i 1838. godine. Ovo je bio period najvećeg prosperiteta zemlje. Nekada je bila jedan od lidera u regionu“, saopštio je Morales u razgovaru sa bivšim predsednikom Ekvadora Rafaelom Koreom u njegovoj emisiji "Razgovor sa Koreom", emitovanoj na RT-u.

Ali onda je politički život u Boliviji postao "rolerkoaster", sa „predsednicima koji se menjaju svake dve godine“, što je ozbiljno uticalo na dobrobit stanovništva, dodao je Morales.

„Sećam se kada sam bio vojnik u oružanim snagama 1978. godine. Tri predsednika su se promenila u jednoj godini, svi su bili generali. Tokom pet godina pre nego što sam preuzeo funkciju (2006. godine), bilo je pet predsednika."

Niko od lidera nije imao dugoročni ili čak srednjoročni plan razvoja zemlje, rekao je Evo Morales.

Insistira na tome da je njegova vladavina dala Boliviji retki period stabilnosti, koji je bio „veoma važan“ ne samo za samu zemlju, već za ceo region Latinske Amerike.

„Ali sada se dogodio državni udar i ta stabilnost je gotova“, sa žaljenjem je rekao 60-godišnji bivši predsednik.

„Fašistička“ opozicija ciljala rođake zvaničnika

Morales je taktiku koju je opozicija zemlje iskoristila za dolazak na vlast opisao kao "fašističku", što je uključivalo napade, ucene i zastrašivanja.

„Spaljuju kuće zvaničnika. Policija ne radi ništa i onda se pridružuje demonstrantima."

Bivši predsednik rekao je da su demonstranti ciljali rođake njegovih saveznika kako bi ih naterali da podnesu ostavke sa svojih položaja.

"To se dogodilo predsedniku Donjeg doma, Viktoru Bordi, koga je njegov brat uzeo kao taoca, i lideru sindikata Teodoru Mamani, kome je rečeno da će njegova supruga i ćerka biti pogubljeni", navodi Morales.

Rekao je da je izdaja bolivijske vojske za njega postala veliki šok jer je imao "sjajne" odnose sa svim njenim najvišim komandantima prije puča.

„Bio sam siguran da je među vojnicima bilo patriota i antiimperijalista. Ali pokazalo se da su neki komandanti služili samo onima koji su plaćali više. Bio sam iznenađen. Jednostavno nisam mogao da poverujem u to."

Vojni komandanti su izgubili deo svog uticaja dok je bio na vlasti i "nisu nam mogli oprostiti za to", sugerisao je Morales.

'Pokušaj ubistva'

Morales je rekao da se desio incident sa mehaničkim kvarom sa repnim rotorom na helikopteru dok je leteo na ceremoniju otvaranja novog puta.

Morales, koji je napustio Boliviju nakon što je svrgnut desničarskim vojnim udarom, rekao je da je redovno koristio helikoptere više puta dnevno, čak i po lošem vremenu i da se nešto slično nikada nije dogodio.

Lider socijalista je okrivio za navodni pokušaj atentata generala ratnog vazduhoplovstva Horhea Gonzalu Terkerosa Lara, za koga je rekao da se u poslednje vreme "potpuno promenio". Takođe je ukazao na činjenicu da je vođa državnog udara Luis Fernando Kamačo istog dana objavio da će Bolivijci „svedočiti padu Eva“ i da će biti „zabeležno na video snimku“.

"Kada je stigla vest da smo preživeli pad te noći, oni koji su očekivali da će predsednik poginuti, bili su razočarani", rekao je on. Narednih dana, podsetio je Morales, policija je počela da se pridružuje demonstrantima na ulicama.

Tokom posete gradu Čimoreu te subote, Morales je rekao da mu je jedan policajac pokazao "brojne SMS poruke i telefonske pozive koji nude 50 hiljada dolara" za hvatanje. Policajac ga je upozorio da bude oprezan, da udvostruči obezbeđenje i da se vrati u glavni grad La Paz.

Morales je u sredu pozvao UN da interveniše i osudi državni udar i predstojeći masakr nad starosedeocima koji protestuju zbog njegovog svrgavanja nakon što je samoproglašeni "privremeni predsednik" Žanin Anjes silom preuzela vlast.

Državni udar zbog litijuma, OAD projektovala puč

Morales je rekao da je Organizacija američkih država (OAD) igrala ključnu ulogu u njegovom svrgavanju i da su ogromne rezerve litijuma Bolivije podsakle puč.

Morales je bio među nekolicinom levičarskih lidera koji su ostali u Latinskoj Americi. Razgovarajući sa bivšim ekvadorskim predsednikom Rafaelom Koreom, ustvrdio je da je Organizacija američkih država - desni blok država Latinske Amerike sa sedištem u Vašingtonu, projektovala je njegov pad.

Morales je pobegao iz Bolivije ranije ovog meseca, ubrzo nakon njegove pobede na ponovnim izbora. Protivnici su tvrdili da su izbori bili lažni, iako je Morales ponudio da se održi novo glasanje. Nakon toga je izgubio podršku policije i vojske, a zatim je zatražio azil u Meksiku.

„Nigde nije rečeno da postoji prevara“, rekao je on o izveštaju OAD-a o oktobarskim izborima u Boliviji, u kome su pronađene „nepravilnosti“ na biralištima, uprkos kontradiktornim izveštajima drugih stručnih grupa.

Nakon objavljivanja izveštaja, Morales se prisetio pokušaja kontaktiranja generalnog sekretara OAD-a, Luisa Almagra, koji nije odgovorio na poyiv. Govoreći sa njegovim pomoćnikom, Morales je poslao poruku Almagru: "Ako ne pregledate svoj izveštaj, sa ovim izveštajem ćete zapaliti Boliviju i biće mrtvih".

NJegovo predviđanje bilo je tačno. Od njegovog proterivanja, Moralesova zemlja paralizovana je protestima i neredima, a sukobi između njegovih pristalica i snaga bezbednosti ostavili su više od 30 mrtvih. Demonstranti su optužili policiju za kršenje ljudskih prava, a privremena vlada zemlje predložila je nacrt zakona kojim se ubrzava proces izbora u pokušaju da se smiri stanje u zemlji.

"OAD je donela odluku i njen izveštaj se ne zasniva na tehničkom izveštaju, već na političkoj odluci", dodao je MOrales.

Državni udar protiv njega, nastavio je Morales, imao je za cilj postavljanje lidera desnice koji će otvoriti rezerve litijuma Bolivije, jednih od najvećih na svetu, za eksploataciju u industriji. Litijum je neophodan u proizvodnji električnih automobila i dugotrajnih baterija, a Morales je planirao nacionalizaciju vađenja litijuma kako bi se osigurala ekonomska budućnost zemlje.

"Tesla", čiji električni automobili koriste litijum u baterijama, primetio je skok zaliha nakon Moralesovog odlaska. Zalihe bolivijskog litijuma može kompanijama koje uspeju da ih zauzmu, a koje su procenjene na oko 900 miliona tona, mogu doneti basnoslovnu zaradu. Očekuje se da će se potražnja za ovim elementom u svetu do 2025. godine više nego udvostručiti.

Evo Morales objavio je ostavku na mestu bolivijskog predsednika 10. novembra, nakon što je od vojske dobio ultimatum, koja je stala na stranu opozicije. Lider levičara rekao je da odustaje od funkcije kako bi smirio nasilne proteste i da bi zaštitio svoje političke saveznike i starosedeoce Bolivije od progona. Potom je pobegao iz zemlje, a u Meksiku je dobio politički azil, te je obećao da će se nastaviti boriti za povratak na funkciju.

Putin je punu čašu šampanjca vratio konobaru, a onda je ovim postupkom oduševio sve prisutne! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA